Mağdurların çoğu, başlarına gelen horlanma, aşağılanma ve hakaretlere boş odalarda değil, herkesin içinde uğruyorlar.Aslında ezilmelerine engel olabilecek bu durum, çoğu kez yıkımın daha ağır olmasına neden oluyor. Çünkü tanıkların çoğu, kendi başlarına da yönetimle belaya girer korkusu ile 'Çok haklısın, çok üzüldüm bu olanlara, ama lütfen beni karıştırma' yaklaşımıyla kurbanı tanıksız ve yapayalnız bırakacak, bu da ona çok daha ağır bir darbe vuracaktır. Haklı olduğu halde haklılığını ispat edemeyeceği düşünmek korkunç bir duygu.
Hatta kimileri olup bitene öylesine seyirci kalır ki, kedinin fareyle oynamasını izler gibi, ilgiyle mobingcinin elinde kalan mağduru izler; onun hareketlerine, tepkilerine söyleyeceklerine kulak kesilir, gerekirse ağzından laf almaya çalışır ve ilişkinin giderek zorlaşmasına neden olurlar. Bunu yaparken taraf olup 'Ama tüm olanları hak ediyor' yaklaşımıyla bizzat mağdura bir darbe de kendisinin vurması söz konusu olabilir.
Bu konuda yaygın eğilim 'Bana dokunmayan yılan bin yaşasın' diyerek etliye sütlüye karışmamaktır. Üç maymunu oynamaya çok uygun olan birçok insan, mağdura da mobingciye de eşit mesafede durabilirler.
Yine de mağdura destek vermeye hazır, onun haklarını savunmasında yanında olmak isteyenler de hiç yok değildir. Etki alanları zayıf olsa da mağdura ihtiyacı olan moral desteği verebilirler. Böyle dürüst ve yürekli insanlarda bile, mağdura verdikleri desteğin kendi başlarına bela açabileceği düşüncesi de bir yerlerde bekler durur ve için için kemirir beyinlerini ve yüreklerini.
Mobingci ve yandaşları, sayıları arttıkça, karşılarında bağımsız, tek başına duran kimseyi bırakmadan yola devam edebileceklerine; terfileri, en iyi ücret artışlarını, kabarık ikramiyeleri bu dayanışmayla elde edebileceklerine inanmaya başlarlar.
Suça tanık olmaktan ve susmak zorunluluğundan rahatsızlık duyan, vicdanı olan her birey bu gidişe bir dur demek için elini taşın altına koyması gerektiğini bilir.
* Olaya tanık olan üçüncü kişilerin sizi haklı görmesini engelleyecek davranışlardan kaçının. Ölçülü tepkinize ne kadar saygı duyarlarsa size tanıklık etme şansı o kadar artar.
Günümüzde artık büyük işletmeler özellikle Uzakdoğu, mobbing değil birlikteliğin daha kuvvet ve başarı olduğunun farkına vardı. Artık ekip ruhu önemli görülüyor. Umarım bizim firmalar da bir an önce bu mantığa yerleştirirler kendilerini
YanıtlaSil