Bu basamakta ekmek, tahıl, makarna gibi karbonhidratlı yiyecekler bulunmaktadır. Bu basamak, günlük karbonhidrat gereksinimin
büyük bölümünü karşıladığı ve çok iyi bir enerji kaynağı olduğu için beslenmenin temel basamağı olarak kabul edilebilir. Karbonhidrat olarak basit karbonhidratların yerine kompleks karbonhidratların tüketimi özellikle gebelikte önem kazanmaktadır; çünkü
gebelikte karşılaşılan sorunlardan biri gestasyonel diyabettir.
Özellikle zenginleştirilmiş tam tahıl ürünleri B grubu vitaminlerini ve demiri de sağlayabilirler. Tahıl ürünleri genelde B vitaminleri, demir ve folik asitle zenginleştirilmiştir.
Bu gruptaki besinlere yapılan ekler bu besinlerin enerji ve besin öğelerinin artmasına neden olabilir. Örneğin; kızartılarak yapılan hamur işleri, yağ eklenerek yapılan kekler gibi.
Sebze Grubu
Gerek vitamin gerekse posa ihtiyaçlarımızı karşılamalarından dolayı sebzeler değerli besin guplarımızdır. Her grup sebze, çok iyi birer vitamin kaynağıdır. Örneğin; havuç, patates, ıspanak gibi koyu yeşil yapraklı sebzeler ve sarı sebzeler A vitaminin öncü maddesi olan beta karoten açısından çok iyi kaynaklarıdır. Brüksel lahanası, taze biber, domates gibi sebzelerin C vitamini içerikleri
yüksektir. Taze bezelye gibi bazı sebzelerin vitamin içerikleri daha düşük olmalarına karşın çok iyi kompleks karbonhidrat kaynaklarıdır. Sağlığınızın iyi olması için sebze grubundan günde 3-5 porsiyon tüketmelisiniz. Gebelik döneminde enerjisi düşük ve besleyici besin grupları
arıyorsanız sebzeler sizin için iyi bir kaynaktır. Beslenmenizi sebzeler ile renklendirin.
Meyve Grubu
Meyveler de sebzeler gibi doğal vitamin kaynaklarıdır; ancak miktar konusunda özellikle gebelik döneminde dikkatli olunmalıdır. Gestasyonel diyabette glisemik indeksi yüksek meyveleri az tüketmek tercih edilmelidir. Meyveler de sebzeler gibi kolesterol içermez. İyi bir tatlı tercihi
olarak kullanılabilirler. Meyvenin tatlı tadı, içerisinde doğal olarak bulunan meyve şekeri yani fruktozdan gelmektedir.
Günlük 2-4 porsiyon meyve tüketimi yeterlidir. Hamilelikte 4 porsiyona kadar çıkabilirsiniz. Tatlı tüketiminizin aşırı olduğunu düşünüyorsanız
sizin için meyve grupları iyi bir seçim olacaktır. Meyveler tatlı yerine tüketilebilirler.
Süt, Yoğurt, Peynir Grubu
Bu grubun içinde sütün dışında sütten elde edilen yoğurt, peynir, süzme peynir, yayık ayranı, dondurulmuş yoğurt, dondurma, puding ve milk shake
gibi besinler de yer almaktadır. Süt, yoğurt, ve peynir, vücudumuz için gerekli kalsiyum ve riboflavinin en iyi kaynaklarıdır. Buradaki besinler protein,
fosfor, potasyum, A ve D vitamininin iyi birer kaynaklarıdır.
Süt grubu besinlerin yağ ve kolesterol içeriği değişkenlik göstermektedir. Yağsız süt %0,5 veya daha az oranda yağ içermektedir. Yağ içeriği azaltılmış
olan süt ve süt ürünlerinde kolesterol içerikleri de azalır. Kalsiyum, protein, fosfor ve D vitamini içerikleri ise değişkenlik göstermez. Özellikle
hamilelik döneminde süt grubu besinlerin tüketimi arttırılmalıdır; ancak yağ içeriklerine dikkat edilmelidir. Hamileler için günde 3-4 porsiyon süt grubu
gıda tüketimi önerilmektedir.
Et, Kümes hayvanları, Balık, Kuru Baklagiller, Yumurta ve yağlı tohumlar grubu
Bu gruptaki besinler çeşitli miktarlarda protein kaynaklarıdır. Et grubu besinler çok iyi bir protein kaynağı olmalarının yanında vücuda gerekli olan demir,
çinko ve B vitaminlerini sağlarlar. Demir açısından özellikle hayvansal kaynaklı besinler iyi bir kaynaktırlar. Hayvansal kaynaklı besinler iyi bir kaynaktırlar.
Hayvansal kaynaklı olan demirin vücudumuz için biyo-yararlılığı bitkisel kaynaklı demirden daha çoktur.
Düşük yağlı et denildiği zaman akla gelen gruplar yağsız et ve derisiz tavuk etidir; ancak bu gruplar hayvansal kaynaklı gıdalar oldukları için kolesterol içerikleri
vardır.
Balık, protein açısından oldukça önemli bir kaynaktır ve dengeli bir diyetin önemli bir bileşenini oluşturulmalıdır. Balığın demir, çinko, A, B ve D vitaminleri gibi
elzem vitamin ve minarelleri içermesinin yanı sıra uzun zincirli yağ asitlerinden omega-3 yağ asitlerini de içeriyor olması sayısız faydasına fayda katmasını sağlamaktadır.
Omega-3 yağ asitleri çoklu doymamış yağ asitleri grubunda yer almaktadır ve keten tohumu, ceviz ve keten tohumu, ceviz ve yağlı balıklarda bol miktarda bulunur.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder