27.11.2013

GENMA (MODEL OLUŞTURMA)


Genma programında neler yapılır?

Lect te dijit yapılır kalıp girilir, pgs te seri yapılır  ya da kalıp çıkartılır. Genma da model oluşturulur sonrasında işlem Marka programında pastal oluşturulur ve Plotterdan yani yazıcıya gönderilir.

Burada anlattığım MODEL oluşturma yani bir kıyafette gördüğünüz astarı, kumaşı, garnisi, telası, çizim kalıbı bir model oluşması için neler varsa hepsi burada yapılarak Marka ya pastala geçmesi sağlanır. Bir kalıptan kaç tane olması gerekirse adetleri burada yazılır.


tablo 2

Yan tarafta görülen kutucukları tek tek anlatacağım. Öncelik olarak Model oluşturmak nasıl oluyor ondan bahsetmek isterim. 

Üzerine mausla geldiğimiz zaman yazan style manager, benim tabirimle yeşil elbise ye basıldığında ekrana gelen sayfa tablo 2 de görülen sayfadır.

Ekrandaki tabloda gördüğünüz (+) artı ve (-) eksi butonlar kalıpları cağırmaya ve cağırılan kalıbı silmeye yarar. (+) artı butonuna basıldığında ekrana tablo 3 teki sayfa gelir.

İşlem basamaklarını anlattıktan sonra, ekrandaki diğer kutuların anlamlarını sizinle paylaşacağım.


tablo 3
% yüzde işaretinin önüne model oluşturmak istenilen kod yazılır. ve yanda bulunan tablo butonuna tıklanır.

tablo 4

Ve önümüze gelen tablo da bizim kaydettiğimiz kalıplar görünür diyelim ki tela pastalı için ön yaka kesim kalıbı bel bantları tela yapışacak kalıpları ctrl tuşu ile seçilir seçilen kalıplardan sonra el işareti olan tablo butonuna tıklanır.


Ekrana allta bulunan şekildeki gibi kalıplar gelir. ve resimde gördüğünüz üstteki taplo gibi çıkması için (+) artı butonlarının olduğu yerdeki bilgisayar resmi gibi ekran resmi olan butona basılır. ve karşımıza bu ekran gelir. flip- nap işaretlerini ben pastal oluşturaçaksam işaretlerim bu ne işe yarar?

Marka ya geçtiğiniz de kalıplarda sağ-sol  gibi çevrilmesini engeller. yandaki bununa alt alta yazan 1
                                                                                                                                                  
kalıpların adetlerini girmemize yarar. görülen ekranda kol var ve 2 adet gidiyor ustte 1 yazıyor onun altına tekrar 1 yazılır. ve böylece sağ ve sol kol pastala gitsin demektir.
                                                                                                                      
Olması gerekmektedir. Kalıpların üstüne tek tek gelinip flip-nap işaretlenir ve adetleri yazılır.

Sonrasında kalıpları çağırdığımız ekranda buluna disket şeklinde butona tıklanarak model numarası ile kaydedilir.

2 yorum:

  1. Merhabalar.

    Gerçekten çok güzel bir proğrammış. Kalıp çıkarmak ve bu işle uğraşanlara büyük bir kolaylık. İşime yarasa da yaramasa da böyle paket proğramlara büyük bir ilgim vardır. Çünkü zamanında ben de yazılımla uğraşmıştım. Bu yararlı paylaşımınız için size minnettar kalacak çok arkadaşınız olacağından eminim.

    Selam ve dualarımla.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim. Bir program öğrenmek için çok para vermeye gerek olmasın diye ve çalışma alanı yaratmak amacıyla yazmaya karar verdim. Umarım faydalı olur.

      Sil