18.02.2015

MOBİNG MAĞDURLARI NELER YAPMALI / NELER YAPMAMALI?


Mobing mağdurları HER ŞEYDEN ÖNCE SAKİN OLMALI, atacağı her adımı düşünerek atmalı, ağzından çıkacak her sözü 9 kez yutkunarak, yani iyice düşünerek ve tartarak söylemeli. Çünkü ağzından çıkan her yanlış söz, 

-Hollywood filmlerinden öğrendiğimiz gibi- 

aleyhine delil olarak kullanılabilir. Hatta kullanılacağından emin olmalıdır.


Şu üç şeyden dikkatle kaçının:

1. Sinirlerine hakim olamamak, aynen karşılık vermek.

2. Veya tam tersi, işini kaybetmek korkusuyla susup herşeyi sineye çekmek, yani içine atmak.

3. Bunca emeğinize karşı uğradığınız haksızlıktan ötürü küsmek ve işi sermek, çalışmamak.

Birinci hata, size haklılığınızı kaybettirecek, gerek yönetimin gerekse iş arkadaşlarınızın size destek olmasını 
engelleyecek en vahim hatadır.

İkinci hata - aynen bir şantajcıya bir kez para vermek gibi- mobingcinizin iştahını dolayısıyla da göreceğiniz mobingin dozunu artırmaktan başka bir işe yaramayacaktır.

Üçüncü hata ise mobingcinizin ekmeğine yağ sürmek anlamına gelir.Çünkü zaten istediği, sizi işinizde başarısız hale getirip kovdurmak değil midir? İmama kızıp oruç bozmakla onun bu isteğini nasıl kolaylaştıracağınızı, bıyık altından nasıl keyifle güleceğini gözünüzün önüne getirin ve bu hataya düşmeyin.

Neler yapmalısınız? En azından şu üç şeyi:

1. Kendinize hakim olun, kontrolünüzü sakın elden bırakmayın. (hatta karşılaşabileceğiniz çok kötü olayları, hakaretleri, tacizleri kurgulayın ve prova yapın, süprizler dengenizi kaybetmenize neden olmasın.)

Bir sözlü saldırıya veya jeste maruz kaldığınızda önce gülümseyin, sonra sakin bir sesle, kibarlığınızı ve asaletinizi koruyarak makul bir yanıt verin. Karşınızdaki bunu beklemediği için daha da sertleşebilir, kabalaşabilir. Siz gene aynı tavırla böyle yapmasının ona yakışmadığını, şu an hiddetli olduğu için daha fazla uzatmayacağınızı, ama hiddetli geçtiğinde bunu sakin kafa ile konuşmak istediğinizi söyleyin, yürüyüp gidin. (Mizahı kullanın diyeceğim ama hiciv ile hareket arasındaki çizgi o kadar incedir ki bunu ustaca kullanmayı başaramazsanız mobingcinin eline koz vermiş olabilirsiniz.Gene de karar sizin. 

Eğer Nasrettin Hoca' nın Aziz Nesin' in torunu iseniz neden kullanmayasınız? Ciddiye alınmadığını, hatta üçüncü kişilerin gözünde komik duruma düştüğünü
hissedince hiddetinden hata yapma sırası ona gelecektir.)

2. Olayı, daha büyümeden hemen yönetime duyurun. Bu nedenle işin aksamasını istemediğiniz için bunu yaptığınızı da eklemeyi unutmayın.
Zira yönetimin konu ne olursa olsun yaklaşımı 'işin aksamaması' temelinde olacaktır. İK' nın da görevi bu olduğundan, size destek olabilmelerinin birinci koşulu, sizin firmayı ve işin yürümesini sürekli olarak ön planda tuttuğunuzu görmeleri, buna inanmalarıdır.

Yerden göge haklı da olsanız, atacağınız bir adımla işyerindeki çalışmayı engelleyecek, kesintiye uğratacak bir sonuç ortaya çıkarsa tüm hakkınızı kaybetmiş sayılırsınız.

3. Mobingi kanıtlayabileceğiniz kanıtları toplamaya, iş arkadaşlarınızı gerektiğinde tanıklık etmek için hazırlamaya çalışın. 


Hakaret, aşağılama ya da incitici küçümsemeler taşıyan mailleri kaybedip saklayın. Böyle sözleri başkalarının yanında ettiğinde hemen o kişilerle konuşun, ardından da bu olayı yazıya dökün. Bunları iş arkadaşlarınıza e-posta olarak yollayın, onları olup bitene iki kez tanık edin. Zira herkesin bildiği bir olaya tanıklık etmek daha kolaydır çok kişi için.

Gene de, eğer olanağınız varsa, bir koçtan destek almak, olayları daha sakin ve dışarıdan görmenize ve bunun sonucu olarak akıllıca bir yol planı ile mobingi alt etmenize yardımcı olacaktır.

Kaynak: Sıfıra sıfır elde var mobing
Çağlar Çabuk

2 yorum:

  1. Mobbing mağduruydum bugün şikayetimi bir müfettişe yaptım bence bu tarz saldırılarda asla susulmamalı!!! Kimse de hiçbir şeyden korkmasın...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Açık yüreklilik ile durumunu paylaştığın için teşekkür ederim. Kesinlikle susmamalı ve dikkatli de hareket edilmeli.

      Saygılar ve Sevgiler..

      Sil