6.02.2015

BEBEĞİNİZİN YİYECEKLERİ



SÜT
2 yaşına kadar anne sütü emen, kemik gelişimi için gerekli kalsiyum ve fosforu en ideal oranda annesinin sütünden almış olur. Anne sütü yeterli olan bir çocuğa ilave inek sütü içirmeye gerek yoktur. Anne sütü almayan çocuklar ise 2 yaşına kadar gündüz yemek aralarında almamak şartıyla, içebildikleri kadar inek sütü içmelidirler. 2 yaşından sonra ise 1 bardak inek sütü yeterlidir.
Sütü sevmeyen çocukları yoğurt, peynir, muhallebi gibi yiyecekleri yediği taktirde, süt içmesi için zorlamaya gerek yoktur.

YOĞURT
4 ve 6. Aylarda bebeğinize vereceğiniz ilk ek gıdalar arasında yer alabilir.

Yapılışı: Eli yakmayacak derecedeki ılık süte, bir litre süt için bir yemek kaşığı yoğurt ekleyin karıştırın.
Isı kaybını önlemek için üzerini güzelce sarmalayın. 5-6 saat içinde süt, yoğurda dönüşür. Bir gün buzdolabında bekletebilirsiniz. Bebeğiniz için her gün taze yoğurt yapmaya özen gösterin. Marketten yoğurt alırsanız, kaymak kısmını ayırıp öyle yedirin.

MUHALLEBİ

4 ve 6. Aylardaki ek gıdalar arasında yer alabilecek muhallebinin kıvamının daha akıcı ve az şekerli olmasına dikkat edin. Önceleri su ile yaparken, bebeğinizin yaşı büyüdükçe yavaş yavaş sütün miktarını çoğaltarak yapın. Kullanacağınız un, pirinç ya da nişasta olmalıdır. Muhallebi günde bir seferden fazla yedirilmemelidir.

Yapılışı; Bir su bardağı su veya süte bir tatlı kaşığı pirinç unu koyulur. Pirinç unu bir miktar süt ile ezildikten sonra kalan sütte ilave edilir. Karıştırılarak hafif ateşte pişirilir. Bir tatlı kaşığı şeker ilave edilerek karıştırılır ve ateşten alınır. Şeker en son ilave edilmelidir. Süt, şekerle kaynatılırsa, süt proteininde kayıplar olur.

MEYVE SUYU VE PÜRELERİ

Elma suyu sindirimi kolay olduğundan bebeğinize vereceğiniz ilk besinler arasında yer alır. Rendeleyip, temiz bir tülbentten sıkarak suyumu çıkartabilirsiniz. Bebeğiniz elma suyuna alıştıktan birkaç hafta sonra, elma püresine geçebilirsiniz. Cam rendede rendeleyeceğiniz elmanın püresini
4-5 aylıkken verebilirsiniz.

Şeftali suyu ve püresini de aynı şekilde hazırlayıp bebeğinize 4-5 aylıkken verebilirsiniz.

Portakal ve mandalina suyu bazı bebeklerde gaz sancısına sebep olabilir. Bunun için 6. Aydan sonra tekrar denemelisiniz.

Muz püresini oluşturmak için, kabuklarını soyup muzu çatalla ezin. Biraz sulandırmak için anne sütü veya inek sütü kullanabilirsiniz. İlk deneyeceğiniz ek gıdalar arasında yer alır. Muzun olgun olmasına, dışında kara lekeler bulunmamasına dikkat edin.

Olgun bir armutun da kabuğunu soyup rendeleyerek verebilirsiniz.


YUMURTA

6 ve 9. Aylar arasında yumurta yedirmeye başlayabilirsiniz.

Yapılışı; Soğuk suya koyulur ve kaynadıktan sonra 3-5 dakika pişmeye bırakılır. Ateşten alındıktan sonra hemen soğuk suya tutulur. Küçük bebeklerde iyi pişmiş katı yumurtanın sarısını vermek gerekir. Nohut büyüklüğünde yedirmeye başlanır. Alerji yapmıyorsa, yavaş yavaş arttırılarak mamasına katılabilir. Yumurtanın beyazı bebeğe bir yaşından sonra verilmelidir.

ETLER

Bebeklere verilecek olan et, kıyma şeklinde verilmelidir. Et veya kemiğin suyu sanıldığı kadar besleyici değildir. Bu da küçük bebeklerde ancak kıyma ile mümkün olur.

Yapılışı; Kıyma hafif ateşte ezile ezile suyu çekinceye kadar pişirilir, ancak kavrulmaz. Bu şekilde hazırlanmış kıyma 6. Aydan sonra bebeklerin çorbasına katılabilir.

İyi kalite protein, B grubu vitaminleri ve demir bakımından zengin olan et, çocukların beslenmesinde önemli bir yer tutar. Bebeklere et yedirmeye başlarken ilk önce tavuk etinden başlanmalıdır. Tavuk etinden yapılmış kıyma da aynı şekilde bebeğe yedirilir. Et yemeye alışan bebek bir iki ay sonra ciğere de alıştırılmalıdır. Haftada bir gün 1-2 çorba kaşığı karaciğeri haşlayıp rendeleyerek püre yapıp ve ya çorbalara katarak yedirebilirsiniz. 8. Aydan sonra balığı ızgara yaparak veya buğulama yaparak, kılıçlarından ayırıp yedirebilirsiniz.

ÇORBALAR

3-4 aylıkken havuç suyu vererek sebze tatlarına alıştırabilirsiniz. Daha sonra haşlayarak pişirdiğiniz havucun püresini deneyin. Patatesi kabuğu ile haşlayarak biraz süt ilave edip püre şeklinde verebilirsiniz. 4 ve 5 aylıkken klasik sebze çorbasına geçebilirsiniz.

SEBZE ÇORBASI

Malzemesi;

2-3 yaprak Ispanak
1 Küçük Patates
¼ Kabak
¼ Havuç
1 çay kaşığı sıvı yağ
1 su bardağı su

Yapılışı; Sebzeler yıkanır, kabuklu sebzeler soyulur ve doğranır. Küçük bir tencerede kaynamakta olan suya salınır. Su sebzelerin üzerini örtecek kadar olmalıdır. Yeşil yapraklı sebzeler en son atılır. Ateş kısılır, sebzeler yumuşayıncaya kadar pişer. Bir çay kaşığı sıvı yağ eklenir. Ezilerek bebeğe verilir.

Not: Patates yerine bir tatlı kaşığı pirinç ve ya kırmızı mercimek de ekleyebilirsiniz. Ayrı bir yerde pişirdiğiniz kıymayı da sebze çorbasına ilave edebilirsiniz.

6 yorum:

  1. Valla bırak bebeği benim bile iştahım açıldı teşekkürler paylaşım için :)

    Güzel paylaşımlarda yorumlaşmak dileğiyle :) Sevgiler blogkizsalseyler ♥

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim yorumunuz için :)

      Sevgiler, saygılar :))

      Sil
  2. Cok faydali harika bir paylasim olmus :) Emeginize saglik...

    YanıtlaSil
  3. Paylaşım için teşekkürler.Zengin içerikli bir blogunuz var.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Paylaşımları severek yapıyorum. Sizin yorumunuz gibi güzel yorumlar gelince de çok mutlu oluyorum.
      Teşekkür ederim :))

      Sevgiler..

      Sil