30.01.2014

Son Trend Meslek İş Sağlığı Ve Güvenliği


İş sağlığı ve güvenliği uzmanı mesleği için 2 yıllık yüksekokul mezunu olmak yetiyor. Şu an çoğu firmalar iş sağlığı ve güvenliği uzmanı aramaktadır. Firmaların risk analizi yapılmazsa ya da iş yeri hekimi yok ise idari para cezası uygulanabiliyor. Ayrıca olası bir iş kazasında firmaya çok ağır cezalar uygulanıyor. Bundan dolayı firmalar için çok önemlidir.
İş güvenliği uzmanı, İş sağlığı ve güvenliği alanında görev yapmak üzere Bakanlıkça yetkilendirilmiş, iş güvenliği uzmanlığı belgesine sahip mühendis, mimar veya teknik elemandır.
İş güvenliği uzmanı neler yapar?

 İşyerinde yapılan çalışmalar ve yapılacak değişikliklerle ilgili olarak tasarım,
 Makine ve diğer teçhizatın durumu, bakımı, seçimi ve kullanılan maddeler de dâhil olmak üzere işin planlanması, organizasyonu ve uygulanması,
 Kişisel koruyucu donanımların seçimi, temini, kullanımı, bakımı, muhafazası ve test edilmesi
 Konularının, iş sağlığı ve güvenliği mevzuatına ve genel iş güvenliği kurallarına uygun olarak sürdürülmesini sağlamak için işverene tavsiyelerde bulunmak.
Risk Değerlendirmesi;
 Risk değerlendirmesinin yapılmasını sağlamak;
 Gerekli çalışmaları planlayarak alınacak sağlık ve güvenlik önlemleri konusunda işverene önerilerde bulunmak ve takibini yapmak.
 Çalışma ortamının gözetimini yapmak,
 İşyerinde iş sağlığı ve güvenliği yönünden yapılması gereken periyodik bakım, kontrol ve ölçümleri planlamak ve uygulanmasını kontrol etmek.
 İşyerinde kaza, yangın veya patlamaların önlenmesi için mevzuata uygun çalışmalar yapmak ve uygulamaları takip etmek;
 Doğal afet, kaza, yangın veya patlama gibi durumlar için acil durum planlarının hazırlanmasını sağlamak,
 Periyodik olarak eğitimleri ve tatbikatları yaptırmak,
 Acil durum planı doğrultusunda hareket edilmesini sağlamak.

Eğitim, bilgilendirme ve kayıt;

 İş sağlığı ve güvenliği eğitimlerini ilgili mevzuata uygun olarak planlamak ve uygulamak.
 Çalışma ortamının gözetimi ile ilgili çalışmaları kaydetmek ve yıllık değerlendirme raporunu işyeri hekimi ile işbirliği yaparak hazırlamak.

İlgili Birimlerle işbirliği;
 İşyeri hekimi ile işbirliği yaparak iş kazaları ve meslek hastalıkları ile ilgili değerlendirme yapmak,
 Tehlikeli olayın tekrarlanmaması için inceleme ve araştırma yaparak gerekli önleyici faaliyet planlarını hazırlamak ve uygulamaların takibini yapmak.
 İşyeri hekimi ile işbirliği yaparak yıllık çalışma planını hazırlamak.

3 yorum:

  1. Gerçekten de özellikle son 2 yıldır fazlasıyla rağbet gören bir meslek olmaya başladı. Çalıştığım yerde 7 yıldır iş sağlığı ve güvenliği konusunda çalışıyorum. Bir çok projede, çalıştayda hatta ve hatta Kanun çalışmalrında bile yer aldım. 16 ilde iş sağlığı ve güvenliği konusunda seminer verdim. Ancak iktisat mezunu olduğum için iş güvenliği uzmanı olamadığımdan bu sene üniversite sınavına başvurdum ve kazanırsam iş güvenliği uzmanı olmayı planlıyorum. Umarım işinin hakkını vererek ve serbest piyasa koşullarından dolayı işverenleri hırpalamayan iş güvenliği uzmanlarımız olur.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu konuda bilgili ve deneyimli olduğunuzu ve sınavda başarılı olacağınızı düşünüyorum :)) inş istedikleriniz gerçekleşir. Yorumunuz için teşekkür ederim. Sevgi ve saygılarımla..

      Sil
  2. iş güvenliğinde dikkatli etmeliyiz arkadaşlar her konuda ve anlamda.

    YanıtlaSil