2.01.2014

NE ZAMAN GÜZEL BİR İLİŞKİM OLACAK?


İlişki kurmak istiyorsak Erkek ya da Kadın olalım önce ilişki bizim için ne anlama geliyor? İlişki deyince aklımıza gelen ilk cümleleri bir yazalım.

Karşımızdaki erkeğin ya da bayanın güvenilmez olduklarını mı düşünüyoruz. Ya da aslında bütün kadınlar ya da bütün erkekler yalancıdırlar, aldatırlar, kullanıp atarlar, belcildirler, duygusuzlardır, oynayıp bırakırlar.... Bunlardan hangisi ya da hangileri sizin için geçerlidir.

Bir olay karşısında mesala, bir erkek tarafından aldatıldığınızda 'Erkek milleti böyledir hep aldatır.' derseniz, ve demeye devam ederseniz. Sizin için bir inanç sistemi oluşmuş olur ve zaman geçer farklı kişilerle tanışırsınız ama size göre hala erkekler aldatır diye düşünürsünüz ve güvenmediğinizi anlarsınız. 

Kendi içinizdeki inançları bulabilmeniz için nelere doğru dediğinizi bulmanız gerekir.Bunu yapmanız aslında bunu yapmanız çok kolay sadece bilmelisiniz ki, bunu kendinizden başkası bulamaz. Nereye giderseniz gidin kediniz için yine kendiniz uğraşmanız gerekecektir. 

Kendinize biraz zaman ayırın ve inaçlarınızı düşünün. Karşı cins dediğinizde aklınıza gelenleri bir not edin. Sizin doğrularınız neler?

Ve buluduğunuz inaçlarınızı tek tek inceleyin. Nereden, kimden öğrendiniz? Belki, size anneniz öyle söylediği için sizde hep öyle düşündünüz. Babanız kızlara güvenme dediği için sağlam bir ilişki kuramıyorsunuz. Ya da başınıza gerçekten böyle bir olay geldi. Peki genelleme yapmanız doğru bir şey mi? 2. kısımda inaçlarınızı, doğrularınızı sorgulamanız gerekiyor. Bütün kızları ya da bütün erkekleri genellemeye alamak doğru mudur?

Kendi doğrunuzu destekleyen muhakkak birileri vardır. Ama tam tersi iyi ilişkiler, sağlam ilişkileri olan insanlarda vardır. Bunları bularak kendi ilişkileriniz hakkında inaçlarınızı çürütebilir ve doğrularınızı olumluyu görebilirsiniz. Düşüncelerinizi olumlaya cevirdiğiniz taktirde birileriyle tanışabilir karşınıza doğru dediğiniz kişi çıkabilir. Bu şekilde yapmadığınız taktirde hayatınıza girecek kişiyi kendiniz engelliyebilirsiniz.

İnaçlarınızı çürüttüğünüze göre, şimdi yerine güzel olumlu bir inaç koymanız gerekiyor. Olumlu bir cümle yazmak için şimdiki zaman kipi kullanılır. Burada bahsedilen olmayan birşeyi olmuş gibi göstermek değildir. Buna sizde inanmazsınız. İnandığınız bir cümle ya da inançınıza yakın bir cümle bulun. Nasıl bir ilişki istediğinizi yazmanız gerekir. Mesela 'Birbirimize değer verdiğimiz bir ilişki' gibi isteklerinizi sıralayın.

İdeal ilişki listenizi oluşturduğunuzda kendiniz için olumlu bir cümle kurun. 'Mutlu bir ilişki içinde olmaya niyetliyim' Niyetinizi belli etmemiz önemli. Her gün tekrarlanması gerekir. Olumsuz inaçlarımızı nasıl oluşturduk, diye düşündüğümüzde. Karşımızdaki kişinin devamlı söylemesinden ya da yaşadığımız olayın tekrar kafamızda canlandırarak imgeleyerek düşünerek yaptık, sadece farkında olmadan oluşmasına izin verdik, bilinçaltımız bize hatırlattı.

Şimdi bunun yerine olumlu düşünceyi koymayı biz seçtiğimiz için, uğraş vererek ve seçimler yaparak devam etmeliyiz. Evet, bu biraz zahmetli ve irade gerektirir, sizi zorlar. Bunun içinde zaten seçeneğiniz var. Yapmak ya da yapmamak.

Bu inanç sistemimiz aslında hayatımızın her alanı için geçerli. Güzel bir evlilik için, sağlıklı beslenmek için sadece düşüncelerimizi değiştirmemiz ve çaba harcamamız yeterli.

                                                                       Kuzen Esra ya....


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder