22.03.2013

KORKMA YE!!


Yemek bir ihtiyaç, tadını çıkarmaksa bir sanattır.
                                                    La Rochefaucauld

Kilo sorunu yaşayan insanların birçoğu aslında bedensel açlıktan değil, duygusal açlıktan yemek yer. Yemek daha çok stres ve sorunlarla baş edebilmek ya da zor bir günün sonunda kendini ödüllendirmek için kullanılır.



Sağlıklı olmak bütünü görmekle mümkündür.

Bir tarafta yemek bir nimetken diğer taraftakiler açlık hissetmedikleri halde yemeyi sürdürüyor. Kendilerini yemeğe karşı savunmasız ve caresiz hissediyor, ya bedenlerini aç bırakıyor ya da sınırsızca yiyor. İşkence bununla da bitmiyor; günün büyük kısmını 'zayıflık' ve şişmanlık hakkında düşünerek geçiren bu insanlar, sık sık yeni bir beslenme alışkanlığı edinmeye çalışıyor, yemek yediğinde kendisine kızıyor ve bedenini sevmiyor.

Alman psikiyatrist Ernst Kretschmer, 1921 de yaptığı araştırmalar sonuncunda insanlarda üç değişik beden tipolojisi olduğunu bulmuştur. Buna göre 'Astenik Tipler' (ince,narin) zayıf bir beden, düz bir karın ve göğse sahiptir. Bunların kemikli bir yapısı vardır ve bedenleri fazla yağ depolamaz. 'Piknik Tipler' (kısa ve geniş) yuvarlak bir bedene sahiptirler. Genelde göbekli ve yuvarlak suratlıdırlar ve bedenleri yağ depolamaya müsaittir. 'Atletik Tipler' (güçlü ve kaslıdır)

Kilonuzu boyunuzun karesine böldüğünüzde her anlamda değerinizi anlayacaksınız. Eğer ortaya çıkan rakam 25 in üzerindeyse şişman, 30 un üzerindeyse obez, 40 ın üzerindeyse hastalıklı obezite katagorisine girersiniz. İnsanın kilosunu boy ölcüsüyle bölerek elde edilen bu son derece basit ve saçma rakam buğün artık insanların duygularını, toplumsal başarılarını ve herşeyden önce bütün varoluşlarını belirtmektedir.
bu formülü ne kadar saçma olduğunu anlamak için köpeğinize uyguladığınızda görürsünüz.

Feng-shui diyeti ve ananas diyeti gibi uzatılabilecek bu diyet listelerine uyarak yeme davranışlarını değiştiren insanların her diyette yemekle olan ilişkileri daha da bozulur.

Vata Prensibi nin amacı normal insanların inceltip yürürlükte ki norma uydurmak değildir. Vata Prensibi, uzun yıllardır diyet kısır döngüsüne girmiş, yemekle ilişkisi tamamen bozulmuş, yediği her lokmadan dolayı suçluluk duyan insanlar için geliştirilmiştir.

En önemlisi kendimiz için yapabileceğimiz en iyi şey kendinizi olduğunuz gibi kabul etmektir.

Sağlıklı bir şekilde besleniyor, yeteri miktarda su içiyor ve bedeninizi yeteri kadar hareket de ettiriyorsanız o zaman ortada hiç bir sorun yoktur. Bunlar zaten bedenimizin temel ihtiyaçlarıdır.

Eğer sürekli neyi yiyip neyi yememeniz gerektiğini düşünüyorsanız, her yeni çıkan diyetten medet umuyorsanız, haftalarca sırf protein, sırf karbonhidrat ya da sebze ve meyve tüketiyorsanız, metobolizmanızı aktif tutabilmek için ara öğünler yiyorsanız, zayıflama hapları alıyorsanız, yemek sizin bir numaralı düşmanınız haline gelmişse, canınız bir parça et yemek isterken siz salatada ısrar ediyorsanız, bazen geceleri gizliden buzdolabına gidip kendinize gündüz yasakladıklarınızdan tüketiyorsanız bu yöntem size faydalı olacaktır. Çünkü Vata Prensibi nin amacı bu kısırdöngüye girmiş insanların yemekle tekrar normal bir ilişkiye girmesini sağlamaktır.

Yemekle normal bir ilişkiye girmek demek, kişinin yanlızca ve yanlızca fiziksel açlık hissettiğinde yemek yemesi, canın çektiği şeyleri tüketmesi ve herşeyden önemlisi, doyduğunda durmasıdır. Yani bedeninin verdiği sinyallere göre hareket etmeyi öğrenmesidir.

Kitapta bir adet cd hediyeli. Kitapta çokca alıştırma bulunmakta ve bilgi dolu bir kitap ben çok beğendim sizinde beğeniceğinizi düşünüyorum..Okumanızı tavsiye ederim.

Bu konuya benzer yazılarım....
 
Tek şişman beyniniz...

Acı biberle tatlı son

 

4 yorum:

  1. yaa beni anlatıyo..kilodan bahsetmediğim gün yok bu aralar..her yediğimden pişmanlık duyma..bedenime sinir olma..aynı ben neyazıkki..sorunumun ne olduğunun farkındayım aslında hareketsizim, hızlı yemek yiyorum ve durum yok doyunca durmak yok en kötüsü..obez değilim bölgesel ama bu aralar baya fazla ..gerçekten işe yararmı ki bu kitap yoksa şu medet umduğum dietler gibimidir..paylaşım için teşekkürler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kitapta diyetle ilgili hiç bir şey verilmemiş sadece hangi durumlarda yemek yenir ve bunun önüne nasıl geçilir gibi sorulara cevap verilmiş okuduklarıma kıyasla çok faydalı size bir kaç alıştırmasını da yazıyım....

      hangi durumlarda yemek yiyorsunuz?

      1-depresif olduğumda
      2-kaygılı olduğumda
      3-öfkeli olduğumda
      4-reddedilme duygusu yaşadığımda
      5-kendimi yanlız hissettiğimde
      6-canım sıkıldığında
      7-kendimi sevmediğim durumlarda
      8-kendimi suçlu hissettiğimde
      9-mutlu olduğumda
      10-stresli olduğumda
      11-kendimi ödüllendirmek istediğimde

      şimdi EVET şıkkını işaretlediğiniz durumları tekrar gözden geçirin. Bir bakın bakalım; bu durumları gözden geçirdiğinizde neler düşünüyorsunuz, neler hatırlıyorsunuz ve ne tür duygular hissediyorsunuz.

      Sil
  2. Merhaba çok güzel içerik çok faydalı ve güzel. Makalenizi beğendim. Sitenizin insanlara faydalı olduğunu düşünüyorum. Web sitenizin beklenen ilgiyi göreceği kanısındayım.

    İyi çalışmalar.

    web tasarım firma sitesi site satın al web tasarım online destek


    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkürler ama benim site çalışmam oldu daha önce ve hiç istediğim gibi yapılmadığı için ben başarılı olamadım bir daha site açmayı düşünmüyorum..

      Sil