26.03.2013

İK KURNAZLIKLARI




Yönetim üyeleri tarafından,  çalışanlarımızdan birinin işten çıkarılmasına karar verildi. Bizim açımızdan çok şaşırtıcı bir karardı. Personelin, yılının dolmasına 10 gün vardı. Kıdemi yoktu ancak 4 haftalık ihbar tazminatı vermemiz gerekiyordu. İhbar tazminatı süreleri;

6 aya kadar 2 hafta,

6 aydan 1,5 yıla kadar 4 hafta,

1,5 yıldan 3 yıla kadar 6 hafta,

3 yıldan sonrası 8 haftadır.

Kendi isteği ile işten ayrılan kişinin çalıştığı zamanı göz önünde bulundurarak iş kanununda belirtilen ihbar süresini işverene bildirim yapmak durumundadır. Bildirim yapılmadığı taktirde, personelden ihbar süresi ücreti talep edilebilir. Aynı şekilde işçiyi çıkartırken bizimde bildirim yapmamız gerekir. Bildirim yapamıyorsak bizde belirlenen süre kadar ücretini ödemeliyiz.

Önceden verilmiş bir karar olmadığı için personele bildirim yapılamadı. Kanun tarafından belirlenen 4 haftalık ücreti ödendi. İşin kurnazlık tarafı fesih bildirimine tarih olarak 4 hafta öncesinin tarihi atılarak personele bildirim yapıldı. Yani biz size hem bildirim yaptık hem de paranızı ödedik diyeceğiz. Personel bu durumun farkında değil. 1 yılının dolmasına da 10 gün kalmış olduğu için haliyle kıdem tazminatını kaybedemem diyor. Dava açmayı düşünüyor. Avukatlar, kıdemi az diye bu tür davalara bakmak istemiyorlar. Bilelim öğrenelim..

2 yorum:

  1. Süper bir bilgilendirme teşekkürler :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. bilgilenmek çok önemli. ben teşekkür ederim değerli yorumuz için..:)

      Sil