19.01.2015

BEBEKLERDE GAZ NİÇİN OLUR?


Bebeklerde gaz olacaktır.Çünkü bebekler hareketsizlerdir.

 * Bu sebeple erişkinler de ameliyattan sonra ertesi gün yürütülürler. * Bu sebeple bebekler vasıtaya binince çok mutlu olurlar ve sancıları geçer.

* Bu sebeple 4. aydan itibaren bebek sağa - sola dönmeye başlayınca gazı geçer.

 * Bu sebeple insanlar 2-3 nesil önce bebeklerde gaz problemine az rastlanıyordu. Çünkü bebekler şimdiki gibi sabit yataklarda değil, beşik veya salıncakta uyuyorlardı.

 Bebeklerin gazı çkarılırken dik olarak kucakta tutulmaları ve bir kolun üstüne oturtulmaları zararlı değildir. Eski insanların dediği gibi 'geğreği veya omurgası' batmaz.

 Bu dönemde diğer bir sancılanma sebebi, gaz nedeni ile ağlayan bebeklere aç sanılarak fazladan meme/mama verilmesi ile olur.

 Bu durumda bebek kakası altın sarısı renk yerine, yeşil renkte çıkar veya bebekte aşırı bir kusma olur.

Masaj sayesinde hava baloncuğunun sıkıntı verecek kadar büyümesi önlenir, var olan gazın bağırsak düzeyine homojen olarak dağılması sağlanır, sonrasında da çıkmasına yardımcı olunur. 

Bebeğe gaz giderici olarak verilen çaylar, tokluk sağladığı için süt öğününü azaltır. 
Annenin bu çayları içmesi daha uygundur. 

Sütü ile bebeğine aktarır. Bebeklerin doğum sonrasında ilk 15 gün gaz sıkıntısı olmaz, çünkü hazım sistemi ilkel şekilde çalışır, emmeye başladığı anda, bağırsaklar gelen besine yer açmak için hızlıca boşaltım yapar, bu sebeple kakası ishal gibi suludur ve ilk haftalarda günde on, on iki kez kaka yapar, ancak on beş, yirmi gün sonra bağırsak peristaltik hareketlerin başlaması ile birlikte dışkılama azalır ve gaz şikayetleri ortaya çıkar. Balayı süresi bitmiştir!.. 

 Size bebeğinizin gaz problemi ve kaka yapmakta zorluk yaşadığı dönemler için uygulaması kolay ve etkili olan gaz masajını önereceğim.


 Verdiğim her hareketi altı kez tekrarlayın, her masaj hareketinin arkasından bebeğinizin bacaklarını, dizlerden karnına doğru yavaşca iterek ona kadar sayarak bekleyin.

Bu masajı gazı olduğu sırada uygulamalısınız. 
Önce ellerinizi karnınızın üzerine koyarak bekletin, bazen ellerinizin sıcaklığı bile bebeğinize iyi gelebilir. Yumuşak bir ses tonu ile onu anladığınızı, sıkıntı olduğunu bildiğinizi ama onu rahatlatacağınızı söyleyip, izin alın.

 Masajı bitirdikten sonra bebeğinizi yüzüstü çevirerek, sırtına vuruşlar yapın. Bebeğiniz bu pozisyonda iken bacaklarını karnına doğru çekerek karın kaslarını güçlendirip iyi ıkınabilir. 

 Ayşe Öner

4 yorum:

  1. Cok guzel bir paylasim, benim de severek edindigim bir bebek bakim kitabi :)

    YanıtlaSil
  2. Bu surecı oldukca zor gecıren anne olarak ne denedıysem mınıcık hafıfledı sonuc mu zamanı gelınce gectı :( sevgıler


    www.kelebegingozunden.com

    YanıtlaSil