Günlük hayattaki en büyük sıkıntılarımızdan birini, hayatımızın farklı alanlarındaki işlerimizi ve sorumluluklarımızı dengelemeye çalışırken yaşıyoruz. İşimiz, kişisel ve sosyal ihtiyaçlarımız, ilişkilerimiz ve ailemizin ihtiyaçları arasında hayatımızı daha iyi idare etmek ve daha mutlu ve sağlıklı ilişkiler kurmak için denge kurmaya çalışıyoruz.
Bu esnada daha verimli ve başarılı olabilmek için öğrenmemiz, uygulamamız ve geliştirmemiz gereken bazı yöntemler var. Yazılarımda hep üzerinde durduğum bir nokta var biliyorsunuz: Aynı şeyleri yaparak farklı neticeler alamayız. Bu, hayatımızın farklı alanlarında uyumu yakalamak için de hatırlamamız gereken hususlardan biri.
O halde kendimizi başarıya yönlendirmek ve iş ve özel hayatımızda başarımızı devamlı kılmak için neler yapabiliriz gelin birlikte bakalım:
1. Günlük Planlama: Hani bir söz vardır, “planlamada başarısızsanız başarısızlığı planlarsınız” diye.. Günlük / haftalık / aylık / yıllık yol haritanızı yaparken planlı olmak hem nerde olduğunuzu görmek hem de hedeflerinizi tamamlamak açısından çok önemli.
Plan yapmanın çeşitli şekilleri var, ben kağıda yazmayı seviyorum mesela. Kimisi bilgisayarda bir ajanda tutmayı daha pratik buluyor. Nasıl bir metod izlerseniz izleyin planınızda hayatınızın farklı alanlarına dengeli bir şekilde yer verin ve hergün için ayrı bir plan yapın. Böylece ilk olarak bir önceki günün kalan işlerini bugüne kolayca taşıyabilirsiniz. Bundan sonra listenizdeki işleri 1-2-3 (1: çok acil , 2: acil, 3: acil değil) ya da A-B-C (A: çok önemli, B: önemli, C: önemli değil) şeklinde aciliyet ya da önem sırasına koyun. Herbir hedefinizin önceliğine ve bitiş tarihine göre listenizdeki işlerin hangilerinin tamamlanması gerektiğine bakın ve işe koyulun.
Hergünün sonunda neleri tamamladığınıza ve tamamlamadığınıza bakın. Bitmeyen işleri ertesi günün planına taşıyın ya da aynı işler uzunca bir süre bitmiyorsa neden bitmediğine bakın. Bilginiz tecrübeniz mi yetmiyor o işi yapmaya, ya da sevmediğiniz bir iş mi, erteleyebilir ya da bir başkasına yaptırabilir misiniz? Bunlara bakın ki aynı işi günler boyu listenizde tutup demotive olmayın..
Gün sonunda yaptıklarınız, başardıklarınız için kendinizi kutlamayı da listenize ekleyin
2. Günlük Törenleriniz Olsun: Japonya’daki işçilerin her sabah fabrikada toplu halde egzersiz yaptıklarını duymuşsunuzdur. Günlük alışkanlıklar ya da ritüeller yapabileceğinizin en iyisini yapma yolunda size yardım eder. Kimimiz güne yürüyüşle başlar, kimi kahvaltısını yaparken müzik dinler, kimi eşini öpmeden evden çıkmaz, kimi meditasyon yapar ya da dua eder. Bunlardan birini ya da o gün sizin enerjinizi yükseltecek, motive edecek, yaratıcılığınızı ve verimliliğinizi artıracak başka bişeyler yapın. Hatırlayın, merkezde siz varsınız, diğer herşey ve herkes sizin etrafınızda dengeli bir şekilde yer almalı..
Siz güne hangi törenle başlıyorsunuz?
3. Herşeyin Bir Zamanı Var: Şöyle hızlıca bi mesajlarıma bakayım deyip bilgisayarın başına oturup 2 saat geçirdiğiniz ve bu arada da aramanız gereken kişiyi aramayı unuttuğunuz oluyor mu? Günlük planınızı yaparken her iş için bir de süre yazın. Bu, yaptığınız işe odaklanmanızı ve süreye sadık kalmanızı sağlar. Ayrıca da sürenin yetmediğini görürseniz gelecek seferlerde ona göre süreyi ayarlayabilirsiniz. Hatta gerekiyorsa bunun için çalar saat bile kullanabilirsiniz
Genellikle erkekler bir anda bir işe odaklanırken, kadınlar aynı anda 4-5 işi birden yapmaya çalışırlar. Bu da gün sonunda hepsine başlanmış ama bitirilememiş bir sürü iş demektir. Tanıdık geliyor mu? Listenizdeki işlerin sırasına ve süresine sadık kalın.. İnanın işe yarıyor..
4. Temel İhtiyaçlarınız Karşılanıyor mu? Maslow’un İhtiyaçlar Hiyerarşisini bilirsiniz. Der ki, en alt seviyedeki temel ihtiyaçlarımız karşılandığı zaman, bir üst sıradaki ihtiyaçlarımıza yöneliriz. Keyfinizin yerinde olmadığı, yorgun olduğunuz, yeteri kadar uyumadığınız ya da yemediğinizde başınızın ağrıdığı zamanları düşünün. Maslow’a göre yapacaklarınızı en iyi şekilde yapabilmeniz için öncelikle bunların karşılanması gerekiyor. Temel fizyolojik (yeme, içme, nefes alma, uyuma) ve güvenlik (can ve malın korunması) ihtiyaçlarınız karşılanacak ki başkaları (aile, iş arkadaşları, eş / sevgili, çocuklar) yeterli ve dengeli bir şekilde yerlerini alsınlar.
5. Molalarınız Yeterli mi? Gün boyunca sürekli oturmuyoruz, yürüyor, koşuyor, çeşitli fiziksel aktiviteler yapıyoruz. Bedenimizin olduğu kadar beynimizin ve zihnimizin de yeni fikirler üretmek, yaratıcı olmak için fiziksel aktiviteye ihtiyacı var. Bedensel ve zihinsel olarak dinç olmak ve tazelenmek için saatte bir mola verip dışarda temiz hava alın, kol ve bacaklarınızı esnetin. Zamanı etkili şekilde kullanmak için günlük planınızda molalara da yer verin.
6. Kendinizle Konuşun: Aslında tüm çözümlerin içinizde olduğunu biliyorsunuz değil mi? İçinizdeki sese kulak verin ve onu hedefinize ulaşmada yapıcı olacak şekilde kullanın.
7. Öğrenmenin Sonu Yok: Her an yeni bişeyler öğreniyoruz, yaşadığımız herşeyden ders alıyoruz. Başarılı olmak için önemli bir ipucu başarısız olduğunuzda yaptıklarınızı yapmamaktır. Bundan iyi öğrenme olur mu? Öğrendikçe gelişiyoruz, hem hayatımız zenginleşiyor hem de bilgeliğimizi başkalarıyla paylaştığımız için dünya güzelleşiyor. Okuyun, CD’ler – radyo programları dinleyin, seminerlere katılın, bir koçla çalışın.. Düşünme / planlama / deneme aşamalarından geçtiniz artık, YAPın… Ve şunu da lütfen hep hatırlayın: Şu ana kadar olmadığınız insan olmak için, şu ana kadar yapmadığınız bişeyler yapmanız lazım..
“Hayatımı sadece ben değiştirebilirim. Bunu benim yerime bir başkası yapamaz.” Carol Burnett
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder