8.02.2012

DÜNYANIN EN ZENGİNLERİ


Üniversiteyi terk eden gençler, küçük bir garajda "GOOGLE" devini yarattılar.

        Türkiye' de hayatını kurtarmak isteyen gençler için "tek" adres üniversiteyi kazanmak olarak gösterilir. Küçük yaşta çalışmak istediği meslekler de buna göre şekillenmiştir. Doktor, mühendis, avukat vs... Üniversitelerin en yüksek puan isteyen bölümleri de bu meslek gruplarına aittir ve gelecek arayanların hücumuna uğrar. Türkiye'de gençlik yılları okul, dershane ve ev üçgeninde geçirilen saatlerce sınav hazırlığı ile geçer. Her yıl Forbes dergisi, dünyanın en zenginler listesini açıklar. Ancak ağzımız açık, hayranlıkla ve ilgiyle takip ettiğimiz zenginlerin hiçbirinin doktor, mühendis veya avukat olmaması birçoğumuzun dikkatine takılmaz. Onları başarılı kılan, yapmak istedikleri işin peşinden koşacak özgür bir alana sahip olmak ve girişimcilik ruhunu yakalamak.

Sergen Brin, Larry Pare ile Google'ı 24 yaşında kurdu. İnternet dünyasının Google kasırgası vuruyor. Google basit arayüzü ve hızlı sonuç getiren bir arama motoru olarak kurucularını milyarderler listesine sokuverdi.
Larry Page ve Sergen Brin, Stanford Üniversitesi'nde doktora çalışmalırında denedikleri arama yöntemi ile yola çıktılar. Doktora çalışmalarına ara verip bu fikrin peşinden koşan iki arkadaş kendilerine yatırım yapacakları işadamları aramaya başlarlar. Sun şirketi kurucularından Andy Bechtolsheim henüz ortada olmayan Google isimli şirkete 100 bin dolar yatırır. Öyle ki resmi anlamda Google şirketi olmadığı için çeki bankada nakde dönüştüremezler ve para bir çekmecede birkaç hafta beklemek zorunda kalır. Yatırımcılardan toplamda 1 milyon dolar toplamayı başaran Page ve Brin, Eylül 1998'de Kaliforniya'da bir arkadaşlarının garajlarında Google şirketini resmen kurarlar. Arama motoru olarak başlayan Google, kısa zamanda dev bir şirkete dönüşmeyi başardı. O kadar ki, kurulmasından 6 yıl sonra 2004 yılında Google'ın halka arz edilmesiyle Larry Page ve Sergen Brin, Microsoft kurucuları Bill Gates ve Paul Allen' dan daha hızlı milyarderler kulübüne katıldı. Şu an Larry Page ve Sergen Brin 32 yaşında ve her biri yaklaşık 13 milyar dolarlık bir servetleriyle dünya zenginler sıralamasında 12. ve 13. sıradaki yerlerini aldı. Google, arama motoru dışında birçok alanda faaliyet göstermeye devam ediyor.

Microsoft doğduğunda Bill Gates 20 yaşındaydı. 80'li yıllarda bilgisayarın hayatın her alanına girmesiyle teknoloji şirketlerinin isimleri, sahipleri kulaklarımıza aşina gelmeye başladı. Bu dünyanın ortak özelliklerine bakıldığında göze çarpan iki özellik var: Garaj veya üniversiteyi terk etmek... Bill Gates 50 milyar dolarlık serveti, Windows işletim sistemi ve Msn Messenger ile artık aileden biri. Peki, son 13 yıldır dünyanın en zengini unvanını kimseye bırakmayan bu adam 50 milyar doları kazanmaya nasıl başladı. Harvard Üniversitesi'nde hukuk okumak için girmesine rağmen özel ilgisi bilgisayar proğramcılığıdır. 1 ocak 1975 sayılı Popüler Elektronik dergisinde Altair8800 adlı blgisayarı görünce bunun için program göstermek istediğini bilgisayar üreticisine söyler. Ancak elinde ne bilgisayar vardır ne de göstermeyi taahhüt ettiği program. Bill Gates ve Paul Allen 8 haftada programı yazarlar ve Altair8800 firmasının üstündeki denemede başarılı olur. Bill Gates, Harvard'ı bırakır ve Altair8800 firmasının üretim yaptığı şehre taşınır, Microsoft'u kurar. Her ne kadar Bill Gates kadar ön plana çıkmasa da şirketin kurucu ortaklarından olan Paul Allen da Washington Eyalet Üniversitesi'ndeki eğitimini bırakarak Microsoft'un kurulmasını sağlar. Nitekim Bill Gates'in Harvard'ı bırakmasında Paul Allen'ın etkisi büyüktür. Allen, 22 milyar dolarlık servetiyle dünyanın en zenginleri arasında ilk 10'daki yerini korumaya devam edyor.

Garajda doğan YouTube 1,6 milyar dolara Google'a satıldı. Garajda kurulan şirketler listesinin son popüler örneği YouTube. Kullanıcılarının kendi çektikleri videoları paylaştığı bir site olan YouTube kurucusu ise 20'li yaşlarındaki 3 arkadaştan oluşuyor. 2005 yılında kurulan şirket, 2006 yılında TIME dergisi tarafından yılın icadı seçildi. YouTube hızla yükselen popülerliği sayesinde 9 Ekim 2006'da Google tarafından 1,6 milyar dolara satın alındı ve sahiplerini zenginler kulübüne dahil etti.

İPOD üreticisi Apple'ın patronu Steve Jops 21 yaşında yola çıktı. Her eve bilgisayar girme rüyası 1970'li yılların sonlarında Apple'ın kişisel bilgisayarının doğuşuyla hız kazandı. Renkli grafikleriyle ev kullanıcılarının ilgisini çekmeyi başaran Apple'ın kurucularından Steve Jops, Apple bilgisayarlarını ilk önce yatak odasında, burası küçük gelmeye başlayıncaevlerinin garajında üretmeye başladı. Jobs, Reed College'da bir dönem okuduktan sonra üniversiteyi bıraktı. Ruhsal aydınlanma aramak için Hindistana giden Jobs, dönüşte Hint kıyafetleri ve traş edilmiş kel kafası ile Atari bilgisayarda çalışmaya başladı. Kısa süre sonra da Apple-1 için çalışmalara başlayan Steve Jobs, 21 yaşında Apple Bilgisayar firmasını 1976 yılında kurdu. 25 yaşına geldiğinde 1980 yılında Apple'ı halka arz etti ve milyonerler dünyasına adım attı. Apple şirketi şu an iMac kişisel bilgisayarlarının ve iPod müzik çalarların üreticisi konumunda bulunuyor. Steve Jobs, 4.4 milyar dolarlık kişisel servetiyle milyarderler listesinde yer alıyor.

Michael Dell 19 yaşında Dell'in başına geçti. 80'li yıllarda yazılım alanında Microsoft ile Bill Gates'in adı duyulurken Apple ve IBM' e bilgisayar dünyasından yeni rakipler de doğmaya başladı. Bunarın arasından Dell bilgisayarları diğerlerinden pazarlama tekniği ile kendini ayırt ediyordu. Henüz 19 yaşında Texas Üniversitesi'nde okurken Dell bilgisayar şirketini kuran Michael Dell tüketicilere bilgisayarları bir mağaza aracılğıyla satmıyor, PC Limited dergisine verdiği ilanla müşterilere birebir ulaşmaya çalışıyordu. Bu strateji Dell bilgisayarlarının rakiplerine oranla daha ucuza mal olmasına ve kişilerin ihtiyaçlarına göre cevap vermesine imkan sağladı. İlk yıllarda 6 milyon dolar ciro yapan şirketin başarısı Dell'in üniversiteyi bırakıp tam zamanlı şirket yöneticiliğiyle sonuçlandı. 2004 yılında Dell dünyanın en çok kar eden bilgisayar üreticisi olarak 49 milyar dolar ciro ve 3 milyar dolar kar etti. Michael Dell 41 yaşında 17,1 milyar dolar kişisel servetiyle 2006 yılında en zengin 12, milyarderi unvanına sahip.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder