29.01.2012

BAŞARIYA GİDEN YOL REDDEDİLMEKTEN GEÇER


Geri çevirdiler, üzüldüler, kapı kapı dolaştılar; ama pes etmediler. Şöhrete giden yol reddedilmekten geçer. 'Senden bir şey olmaz.' Bu klişe cümleyi hayatının bir döneminde duymayan kimse neredeyse yok gibidir. Kimileri için bu söz üzerinde durulmaması gereken bir cümleye karşılık gelirken, kimileri için de hayat çizgilerini belirleyen bir hikayeyi barındırıyor.

Öyle ki, bu sözün ortaya çıkardığı hırsın tetiklemesiyle şöhret basamaklarını tırmanan bir çok ünlü simaya rastlamak mümkün. Dünyada ve ülkemizde adını sıkça duyduğumuz birçok ünlünün geçmişinde bir, 'Senden bir şey olmaz.' hikayesi saklı. Bir tür aşağılanmayı da içinde barındıran bu snun yüzüne özü verilen bir cevap niteliğinde. Kendilerini ispat etmek için yaptığı işe daha çok sarılan ünlü simalara starlık yolunu açan 'Senden bir şey olmaz.' sözü, onların hayatlarında aşağılanma manasından sıyrılarak adeta sihirli bir söze dönüşmüş.

Türk pop müziğinin 'minik seçe'si Sezen Aksu' nun yüzüne Unkapanı'nda "Senden şarkıcı olmaz" sözüyle kapanan kapılar, dünyaca ünlü basketbolcu Michael Jordan'ın yüzüne de benzer bir gerekçeyle kapatılmış; "Boyun kısa, senden basketçi olmaz." Yine Ferhan Şensoy'un "Senden tiyatroçu olmaz," dediği Yılmaz Erdoğan tiyatrocu olmakla kalmayıp kendi tiyatrosunu bile kuracak noktaya yükselirken, Müjdat Gezen Sanat Merkezi'nden "Senden tiyatrocu olmaz" diye atılan Evrim Akın, Avrupa Yakası dizisinde Selin tiplemesini başarıyla canlandırdı. Bir dönem çok okunanlar listesinde yer alan Richard Bach'ın Martı adlı kitabı tam 18 yayınevi tarafından reddedilerek "Senden yazar olmaz." rekorunu kırarken, Beşiktaş'ın bu sene renklerine kattığı Portekizli Rodrigo Tello, 1995 yılında Futbol oynamak için gittiği Colo Colo ekibince "Senden futbolcu olmaz" sözüyle evine gönderilmiştir.

Müzikten spora, tiyotradan aktörlüğe, mankenlikten iş dünyasına kadar birçok ünlüye şöhretin yolunu açan bu söz, içerdiği kötü anlam yanında yıldızlarını parlatmakta da son derece etkili olmuş. Öyle ki, bu sözü duymasalar ve hırs yapmasalar belki de bugün onları tanıyor olamayacaktık.






Hiç yorum yok:

Yorum Gönder