26.01.2012

ÖĞRENCİLERE PARA BİRİKTİRME İPUÇLARI


Geliriniz için yapabileceğiniz en iyi şey organize olmaktır. Her hafta ne kadar geliriniz var? Gece dışarı çıkmak için ne kadarınız var? Hepsini bir Excel dosyasına yazarak, Windows SkyDrive'da saklayarak organize olun. Böylece her bilgisayardan değişiklik yapabilir ve sanal olarak internet bağlantısı olan her yerden dosyanıza ulaşabilirsiniz - tatilde eve geri döndüğünüzde bile.

Evinizde olmadığınız sürece, diğer herkesle aynı harcamaları yapmak durumundasınız. En ucuz benzini ve elektrik sağlayıcıları ve hatta sigorta ve cep telefonu kampanyalarını bulmak için internete ve fiyat karşılaştırma sitelerine başvurun. Bir alışveriş listesi çıkarın ve ona bağlı kalın, günlük alışveriş için ise indirim dükkanlarını kullanın ve olabildiğince süpermarketlerin kendi markalarının ürünlerini kullanmaya çalışın.

Pek çok ülkede öğrenci kartları size giysilerden demiryollarına kadar her konuda indirim sağlar. Reklamı yapılmasa da, pek çok mağaza veya restoran yoğunluğu sağlamak amacıyla yüzde on ila onbeş arası indirim sunarlar.

Basit birikimler büyük farklar yaratır. Kitap satın almak yerine ödünç alın (üniversite kütüphanesi kadar şehir kütüphanesinden de). Okula evde hazırladığınız öğle yemeğini götürün. Arkadaşlarınızla yol masraflarını paylaşın. Yemek pişirmeyi öğrenin (pahalı hazır yemekler ya da siparişler yerine) Hepsini toplayın ve bir dönemde ne kadar çok para biriktirdiğinizi görün.

Her gece partilemeye gerek yok. Aslına bakarsanız, sağlığınızı düşünecek olursak, çalışmalar ve bütçenizi de göz önünde bulundurursak, sık partilememelisiniz. Partilemek de diğer her harcama gibi planlanmalıdır. Haftada bir ya da iki gece için bütçe çıkarın (ödeyebileceğiniz kadar) ve diğer davetlere hayır demeyi öğrenin. Plansız birdenbire gelişen durumlar elbette kaçınılmaz ama çoğu zaman sosyal hayatınız limitli bütçenize ayak uydurmak zorunda...

Dışarı çıktığınız zaman öğrenci indirimlerinin ve happy hour avantajlarından yararlanın (elbette alkol alımını uygun bir limitte tutacak kadar). Yürüyerek gidebileceğiniz bir bar bulun ve taksiye para vermekten kaçının. Dışarı çıkmadan önce evde bir kaç ucuz içkiyi tüketin ve dışarıda vereceğiniz pahalı içki paralarından kurtulun.

Eğer erken rezervasyon yaparsanız pek çok şey daha ucuza gelir. Bunlara tiyatro ve tren biletleri, koç ücretleri ve şovlar dahil. Son anda anne ve babanıza yüklenmekten vazgeçin. Dönem içinde eve bir seyahat planlayın ve biletleri olabildiğince erken almaya çalışın.

Eğitiminiz en önemli önceliğiniz olmalı ama pek çok öğrenci üniversiteye giderken çalışıyor. Bu pek olası gözükmese de, alternatifi yani üniversiteyi borçlar yüzünden bırakmak daha da kötü bir durum. Biraz planlamayla, bir tezgahın ya da barın arkasında haftada bir kaç saat çalışmak, eğitim ve sosyalleşmeyle beraber takviminize sığdırılabilir. Tatilerde ise çalışma saatlerinizi çoğaltabilir ve hatrı sayılır bir harçlık elde edebilirsiniz.


Eğer harcalamarınızı kontrol ederseniz, dikkatsizlik yüzünden borca boğulmazsınız. Bankaların online şubelerini kullanın ve hesabınızı düzenli olarak kontrol edin. Bozuk paralarınızı bir kavanozda biriktirin (yıl sonunda bu bozuklarla bir kaç gece dışarı bile çıkabilirsiniz). En önemlisi, bankomatlardan yalnızca ihtiyacınız olan kadar para çekin. Üstünüzde ne kadar çok para taşırsanız, o kadar çok harcama yapma olasılığınız var.

Üniversitede borç almak kaçınılmaz olabilir ama bu alınan borcun türüne göre dünyanın sonu anlamına da gelmez. Üniversiteniz konu hakkında özel önerilerde bulunabilir ama genel kural iyi borçların resmi öğrenci kredisi olduğudur. Kötü borçlar ise kredi kartları, mağaza kartları ve banka kredileridir. İlkini kullanmaya, diğerlerinden ise kaçınmaya bakın.









1 yorum:

  1. ben günde 2,50 harçlık alıyorum 1 tlesi zaten yemek

    YanıtlaSil