29.01.2012

GİRİŞİMCİLERİN BAŞLICA ÖZELLİKLERİ


İster tam, ister yarı zamanlı olsun, herhangi bir iş kurarken çok miktarda sermayeye sahip olmanın ne kadar önemli olduğunu biliriz. Ama bahse girerim, hepimiz sıfır sermayeyle yola çıkıp servet sahibi olan insanlar olduğunu da bilir ya da en azından duyarız. Nasıl olur diye sorabilirsiniz. Girişiminizi başarılı kılacak, sermayeden daha değerli unsurlar olduğuna inanıyorum. İşte size bir liste.....

ZAMAN:
Zaman, sermayeden daha değerlidir. Çöpe atılmamak ve boşa harcamamak üzere bir kenara ayırdığınız zaman. Kar edebilmek umuduyla kurulacak ve pazara değer katacak bir işletmeye yatırılmak üzere ayırdığımız zaman. Artık, zaman denen bir sermaye ye sahibiz. Zaman ne kadar değerli? Uygun bir biçimde değerlendirilen zaman servet değerindedir. Boşa harcanan zaman yıkım olabilir. Değerlendirilen zaman mucizeler yaratabilir, öyleyse zamanınızı değerlendirin.

ÇARESİZLİK:
Yeni kuraçağı işte en büyük ilk yatırımı çaresizlik olan bir arkadaşım vardı. "Çocuklarım aç; bu işi başarmalıyım, Aksi takdirde ne yaparım," diyordu. Böylece, inandığı bir ürünü satmak üzere kurduğu işe 1 dolar yatırdı. 1 dolarla birkaç el ilanı yapıp perakende satış yapacak, kazandığı parayla da ürünü toptan alıp müşteriye teslim edebilecekti.
 Bir başka arkadaşım, liseyi bitirir bitirmez CHİCAGO' ya gitti. İlk işi, gece bekçiliğiydi. Biri ona neden gece bekçiliğine razı olduğunu sorduğunda, "yetersiz beslenme" ,diye cevap verdi. Aç olduğunuzda, bulabildiğiniz her türlü işte çalışırsınız. Çalışmak için bir yere gidersiniz; gece bekçiliği gibi; neresi olduğu farketmez. Yıllar sonra arkadaşım, Horatio Alger ödülünü aldı. Zengin ve güçlüydü; yaşam şekline örnek gösterebileceğim bir insandı. Ama ilk işi gece bekçiliğiydi. Çaresizlik, güçlü bir dürtü olabilir. Yapmalıyım, dediğinizde cereyan eder.
KARARLILIK:
Kararlılık, yapaçağım, der. Arkadaşım, önce "Müşteri bulmalıyım," dedi. Sonra, "İlk gün bitmeden birini bulaçağım," dedi. Hiç şüphesiz, birini buldu. "Bir kez işe yaradıysa, bir daha işe yarar," dedi. Fakat sonra, bir sonraki kişi "Hayır," dedi. Buna rağmen vazgeçmedi ve sonunda başardı.
 Şimdi neye yatırım yapmalısınız?

CESARET:
Cesaret, sermayeden daha değerlidir. Yanlızca 1 dolarınız ve çok cesaretiniz varsa, önünüze harika bir geleceğin olduğunu söyleyebilirim. Koşullara rağmen cesaret. İnsanlar, ne olursa olsun, en inanılmaz işlere imza atabilirler. Hiç böyle öyküler duymadık mı? İç savaşların cehenneme çevirdiği ülkelerde herşeyini kaybettşkten sonra yeniden yaşama dönmeyi başaranların inanılmaz hikayeleri. Onlar insan. İnsanları küçümseyemezsiniz. Bir şey yüzünden değil, her şeye rağmen cesaret.

SONRASINDA ŞUNLAR VAR:

HIRS

"Harika!! 3 adet satabiliyorsam, 33 adet de satabilirim. 33 adet satebiliyorsam, 103 adet de satebilirim." Geleçeğe yönelik hayallerinizle şaşkına dönersiniz.

İNANÇ

Artık, iyi bir ürününüz olduğuna inanmaya başlarsınız. Bu, muhtemelen iyi bir şirket. Ve kendinize inanmaya başlarsınız. Arkadaşım, iki çocuklu, işsiz ve bekar bir anne. "Bunu mutlaka başaraçağım," diyor. Kendine olan güveni artıyor. Bunlar, eşi benzeri olmayan yatırımlar. Para, bunun yanına yaklaşamaz. Ya 1 milyon dolarınız olmasına rağmen hiçbir inancınız olmasaydı ne olacaktı? Fakir olurdunuz. Zengin olamazdınız. Şimdi , sırada arkadaşımın neden bugün bir milyoner olduğunu açıklayan bir neden var.

YARATILIK

Beyninizi çalıştırmak. Muhtemelen bugüne kadar, beyin gücünüzün yaklaşık 10'da 1' ini çalıştırıyordunuz. Peki, kalan 10'da 9'luk bölümü de kullansaydınız ne olurdu? Neler olabileceğine inanamazsınız. İnsanlar, yapılacak en ilginç işlerle karşınıza çıkarlar. Yaratıcılık. Yaratıcılığınızın değeri nedir? Bir servet. Paradan daha değerlidir. Tek ihtiyacınız olan, 1 dolar ve çok fazla yaratıcılık. İşin yürümesini sağlayacak bir yol bulmak.

KALP VE RUH

Kalbin ve ruhun yerini ne tutabilir? Para değil. Para, kalbi ve ruhu satın alamaz. Kalp ve ruh, 1 miyon dolardan daha değerlidir. Kalp ve ruh olmaksızın 1 milyon dolar; bu yaşamak değildir. Hiçbir etkiniz yoktur. Ama kalp ve ruh, insanları harekete geçiren, görünmez bir büyü gibidir; İnsanları karar vermeye, eylemde bulunmaya ve tepki göstermeye iter.

KİŞİLİK

Tek yapmanız gereken, kişiliğinize çekidüzen vermek ve onu güçlendirmek. Sağlam bir kişiliğiniz var. Onu yanlızca her gün etkili olabileceği bir seviyeye getirmelisiniz. İster çocuk, ister işadamı, ister zengin, isterse yoksul olsun, kiminle konuşursanız konuşun, kişiliğinizin etkisini göstermelisiniz. Her yerde evindeymiş gibi davranabilen eşsiz bir kişilik. Akıl hocam şöyle derdi; "İster derme çatma bir kulübede bira içiyor; ister bir arkadaşınla boks maçı seyrediyor; isterse senatörün malikanesinde konuk ediliyor ol, her zaman rahat davranmayı öğrenmelisin." Zengin ya da yoksul olmaları fark etmeksizin, herkesle kolay iletişim kurabilmelisin. Kimin zengin, kimin yoksul olduğu sizin için önemli değilidir. Kim olursa olsun, biriyle benzersiz bir ilişki kurma fırsatı yakalamışsınızdır. Rahat bir kişiliğiniz olmalı. Her koşulda özünü koruyan bir kişilik.

KARİZMA VE İNCELİKLİ DÜŞÜNCE

Bir miktar tevazuuyla birlikte karizma. Bir şey söyleme ve insanların sizi hala sevmelerini sağlama yeteneği.Mükemmel!!!

Listenin tamamı, paradan daha değerlidir. 1 dolar ve size az önce ilettiğim liste ile dünyayı avucunuza alabilirsiniz. Hangi bölümünü ya da yaşamınızda hangi gelişmenin olmasını istersiniz, o sizindir. Size işin sırrını verdim. Sermaye. Paradan daha değerli olan ve hem geleceğinizi, hem de servetinizi garantiye alabilecek sermaye. Unutmayın; kaynaklarınız yok değil..
                                                                 JİM ROHN

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder