12.01.2015

NİTELİKSİZ İNSANLAR


Televizyon izlerken birilerine bakıp da, 


'Ya bu adam bu sığlıkla nasıl buralara kadar gelebilmiş' diye düşündünüz mü hiç?


Ya da iş yerinizde sizinle aynı ya da daha üst aşamada bir görevde olan bazıları, sizde büyük bir şaşkınlık uyandırdı MI; 

Onlara bakıp,

"Bu cahillik, kendini bilmezlik nasıl fark edilmez?" diye iç geçirdiniz mi?


Justin Kruger ve David Dunning adlı iki ABD'li psikiyatri uzmanı, bu hissi çok yaşamış olacak ki, 10 yıl kadar önce bir teori ortaya attı:


"Cehalet, gerçek bilginin aksine, bireyin kendine olan güvenini artırır."


Bunun üzerine bir araştırma başlatıldı. Fizyolojik ve zihinsel alanda yapılan çeşitli uygulamaların sonucunda şu bulgulara ulaşıldı:


* Niteliksiz insanlar ne ölçüde niteliksiz olduklarını fark edemezler.


* Niteliksiz insanlar, niteliklerini abartma eğilimindedir.


* Niteliksiz insanlar, gerçekten nitelikli insanların niteliklerini görüp anlamaktan da acizdirler.


* Eğer nitelikleri, belli bir eğitimle artırılırsa, aynı niteliksiz insanlar, niteliksizliklerinin farkına varmaya başlarlar.


Cornell Üniversitesi'ndeki öğrenciler arasında bir test yapıldı ve klasik "Nasıl geçti?" sorusuna öğrencilerden yanıtlar istendi.


Soruların yüzde 10'una bile yanıt veremeyenlerin kendilerine güvenleri müthişti. Onların "testin yüzde 60'ına doğru yanıt verdiklerini " düşündükleri; hatta "iyi günlerinde olmaları halinde yüzde 70 başarıya bile ulaşabileceklerine inandıkları" ortaya çıktı.


Soruların yüzde 90'ından fazlasını doğru yanıtlayanlar ise, en alçakgönüllü deneklerrdi;  soruların yüzde 70'ine doğru yanıt verdiklerini düşünüyorlardı. Eksiler artıya dönüşüverir. Tüm bu sonuçlar bir araya getirildi ve Dunning. - Kruger Sendromu' nun metni yazıldı.


"İşinde çok iyi olduğuna yürekten inanan 'yetersiz' kişi, kendini ve yaptıklarını övmekten, her işte öne çıkmaktan ve aslında yapamayacağı işlere talip olmaktan hiçbir rahatsızlık duymaz! Aksine her şeyin hakkı olduğunu düşünür!


Ancak bu "cahillik ve haddini bilmeme' karışımı mesleki açıdan müthiş bir itici güç oluşturur.


"Eksiler'' kariyer açısından "artıya dönüşür." Sonuçta, 'kifayetsiz' muhterisler" her zaman ve her yerde daha hızlı yükselirler!


Ne olur fazla mütevazı olmayın!


Bu arada, gerçekten bilgili ve yetenekli insanlar çalışma hayatında "fazla alçakgönüllü" davranarak öne Çıkmaz, yüksek görevlere kendiliklerinden talip olmaz, kıymetlerinin bilimesini beklerler... Tabii beklerken kırılır, kendilerini daha da geriye çekerler.... Muhtemelen üstleri tarafından da 'ihtiras eksikliği' ile suçlanırlar....


"Siz de çevrenize şöyle bir bakın" diyeceğim ama eminim bu satırları okurken bile aklınızdan bir dolu yüz, bir dolu isim geçti...


Bence Dunning ile Kruger'in, bu çalışmalarıyla 2000'de Nobel yerine Harvard Üniversitesi 'nin 1g Nobel'ini alma nedeni "cahil olmamalarıydı. "


Gönlümün nobelini bu ikiliye vererek, yazımı Bertrand Russel'in bir sözüyle bitiriyorum:


"Dünyanın sorunu, akıllılar hep kuşku içindeyken aptalların küstahça kendilerinden emin olmalarıdır."

11 yorum:

  1. harika tespitler..hepsine katılıyorum...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bir kitaptan alıp defterime not aldıklarımdan bende katılıyorum....

      Sil
  2. Doğruluk payı çok yüksek saptamalar. Kendi kişisel gözlemlerime göre, bazıları niteliksiz olduklarını bal gibi de bildikleri halde ört bas etmek için yüz türlü etik olmayan yöntemle yükselebiliyorlar. İş yaşamımda gördüm bunu.

    YanıtlaSil
  3. nasıl güzel araştırma resmen kendimi iş hayatından niçin sıyırsım gerçek ifadeler....

    YanıtlaSil
  4. İsviçreli bilim adamları böyle şeyler araştırmalı.
    O isimler yüzler bildiğin karşımda halay çektiler.
    Ellerine sağlık :)

    YanıtlaSil
  5. Nokta atışlarına bayıldım.. Tebrikler :)

    YanıtlaSil
  6. Bu kadar yetersiz insanın böyle yükselmelerinin, etraflarına bakmadan her şeyi kendilerine hak görmelerindeki pervasızlığın bir açıklaması olduğunu hep düşünmüşümdür. Çok güzel bir paylaşım olmuş. Teşekkürler.

    YanıtlaSil
  7. Üzerinde düşünülmesi gereken tespitler.

    YanıtlaSil