13.01.2015

ARZULARIMIN LİSTESİ


Size lotodan sekiz milyon beş yüz kırk yedi bin üç yüz avro çıksa ne yapardınız?

Popüler bir blog yazarı, kendisine ait tuhafiye dükkanı, mutlu bir evliliği ve 2 çocuğu olan  Jocelyne Guerbette’ nin arkadaş ısrarı ile oynadığı lotonun çıkması ve hayatının değişmesini konu ettiği ‘Arzularımın Listesi’ adlı kitabı akıcı ve sürükleyici anlatımı ile bir solukta okudum.

Blog yazarı olarak en dikkatimi çeken yine blog ile ilgili olan bölümleri oldu. Blog yazarlığını günlük yazmaya benzetiyor yazar. Bu açıdan bakmamıştım hiç bloğa.

Kitapta başta sorduğum gibi asıl soru size lotodan ikramiye çıksa ne yapardınız? Bu konuda düşündürücü bir kitap özellikle kitabı sonuna kadar okudunuz ise.

İkramiyesini almaya giden Joceltyne’ i kurumun psikologu ile tanıştırırlar. Psikolog pek iç açıcı konuşmaz. Herkesin değişebileceğini hatta çocuklarının bile değişeceğini anlatır. Bu nedenle Jocelyne ikramiyeyi yakınlarına söyleyip söylememekte kararsız kalır. Ne yapacağına karar vermek için bir süre düşünür, düşünürken ise aldığı 8 milyonluk çeki saklar.

Tabi bu arada hangi insanın aklına gelmez ki arzuladıklarının listesi. Listeler oluşturur hayallar kurar. Ancak ne yapacağına karar veremez, karar verememekte onun sonu olur.

‘‘Babamın 6 dakika da bir yaşadığı döngüleri düşündüm. Aslında her şeyin ne kadar da geçici olduğunu… Paranın hiçbir zaman telafi edemeyeceği şeyleri…

Annemin sahip olamadığı, hayalini kurduğu ve artık ona sunabileceğim şeyleri düşündüm. Nil Nehri’ ne bir seyahat, Saint Laurent marka bir ceket, Kelly çanta, temizlikçi kadın, mükemmel gülüşüne gölge düşüren dişlerindeki o korkunç altın kaplama yerine seramik bir kaplama, Teinturiers Sokağı’ nda bir daire, Paris’ te , Moulin Rouge ve Mollard’ da bir akşam, istiridye yemeği ve torunlar. Şöyle derdi;

‘Anneanneler, en iyi annelerdir. Annenin, bir kadın olmak için yapması gereken çok fazla şey vardır.’ Düştüğü günden beri annemi çok özlüyorum. Ona karşı hep soğuk davranmıştım. Şimdiyse sürekli ağlıyorum. Onu geri getirmek için on sekiz milyon beş yüz kırk yedi bin üç yüz bir avro ve yirmi sekiz senti kime vermem gerekir??’


2 yorum:

  1. ne yazık ki kitap okumak için pek zamanım yok Yazınızda bu kitabı güzel anlatmışsınız. teşekkürler okumuş kadar oldum. Bu arada headeriniz yeni mi yoksa ben mi yeni fark ettim :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yorumunuz, dikkatiniz ve ilginiz için çok teşekkür ederim. Sağlıkla, mutlulukla kalın inşallah :))

      Sil