9.01.2014

DİYET HİKAYELERİ


Aydan Atasoy Erin Amasya doğumlu diyetisyen. Diyet Hikayeleri kitabını aldığımda bir çok insanın diyetle mücadelesini okuyacağımı düşünmüştüm ve alma sebebimde okuduktan sonra en ilginç diyetle mücadeleyi anlatan yazsını yazmaktı.

Şu anda kitabı okuduktan sonra hangi hikayeyi beğendin derseniz. Gözlerimin dolu dolu olduğu son bölüm. Yazarın kocasını kaybettiğinde yaşadıkları kalemi beni çok etkiledi.

Bilseydim böyle olacağını, hiç sitem ettirir miydim ona?
Oğlumuzu babasız büyüteceğimi bilebilseydim eğer,
telefonlarını cevapsız bırakır mıydım hiç?
Çiçekleri geri göndermek yerine ilişkiye asılır,
daha önce bir çocuk verirdim ona.

Pankreas kanseri olan eşi ile çektiği zorlukları ve hastalığı çok güzel anlatmış yazar. Okumanızı tavsiye edeceğim bir kitap. 
Kitapta hamileler ve çeşitli kilo dan dolayı yaşanan rahatsızlıklara, HASTALIKLARA da yer verilmiş. Kişilerle yaşadığı olaylara da yer verilmiş. Şişmanlıkla gelen hastalıklar o kadar fazla ki, çoğu hastalığın sebebinin buna bağlı olduğunu öğrendim.

Kitap içinde yer alan ve benim beğendiğim diğer bölümleri;

Bu meslek diyet listesi hazırlamaktan ibaret olsaydı, İnanın dünyanın en kolay işi olurdu. Fakat şişmanlık sadece genetik bir durum değil, ayrıca yaşam biçimine bağlı olarak gelişebilen bir hastalık olduğu için biz diyetisyenler hastalarımızın hayatlarına müdahale etmek zorunda kalırız. Adeta onlarla birlikte uyanır, kahvaltılarını düzenler, ara öğünlerini belirler, yemeklerinin etinden tuzuna kadar her ayrıntısına karışır, egzersiz saatlerine ve yemek kaçamaklarına kadar hemen her şeyi denetleriz. Böyle radikal değişiklikler gerçekleştirebilmek içinse içeriden destek kuvvete ihtiyaç duyarız.

Bu kitapta hiçbir vakanın diyet listesini bulamayacaksınız. Bunun nedeni sizden bilgi saklamak değil, hazırladığım diyetlerin kişiye özel olması.

Aşırı şişman olup düzenli egzersiz yapmayan kişilerde görülen HEMOROİT sorunu olabiliyor.

DİYABET HASTALIĞI,
Diyabet kandaki şekerin, yani glikozun yükselmesi olarak tanımlayabiliriz. Besinlerden aldığımız şeker, pankreastan salgılanan insülin hormonu ile hücrelere iletilir. Hücreler bu şekeri yakarak enerji üretir. İnsülün yetersiz veya etkisiz olması halinde hücrelere girmeyen şeker, kan dolaşımında kalır ve kandaki şeker düzeyi yükselir.

Diyabet tehlikeli bir hastalıktır. Tedavi edilmediğinde kalp krizinden körlüğe, böbrek yetmezliğinden felce, iyileşmeyen yaralar nedeniyle parmak ve ayak kaybına kadar varan ciddi sonuçlar olabilir.

Hipoglisemi nedir?
Halk arasında 'gizli şeker' olarak bilinen hipoglisemi, en basit ifadeyle kan şekerinin aniden düşmesidir. Hastalık, tokluk şekerinin ölçülmesiyle sağlanır.

OBEZİTE NEDİR, NASIL ÖLÇÜLÜR?
Dünyanın en ciddi sağlık sorunlarından biri olan obezite, vücuttaki yağ oranının normalden yüksek olmasıdır. Besinlerden alınan enerjinin harcanan enerjiden fazla olması sonucu ortaya çıkan obezite, tedavi edilmediği zaman yaşam süresini kısaltan önemli bir hastalıktır.

Mezura ile aldığınız bel çevresi ölçünüzü, kaça çevresi ölçüsüne bölerekte obez olup olmadığınızı bulabilirsiniz. Beliniz 98 cm, kalçanız da 110 cm diyelim. 98'İ 110'a böldüğünüzde sonuç 0,89 çıkar. Bel/kalça oranı 0,85'in üzerinde herkes obezdir.

Ve fazla kilodan kaynaklanan hastalıklar bahsedilmiştir ve tedavi için bir kaç öneri bulunmaktadır kitapta, diğer hastalıklar...
Bulimia Nevrosa, gut, meme kanseri ve menepoz,kilonun gebeliğe zararı, Trioit,reflü,Polikitik Over (pos), Hipertansiyon,yüksek kollestrol

'Tecrübelerim, zorla yapılan diyetin aşırı kaçamaklara, dolasıyla kiloların fazlasıyla geri dönmesine neden olduğunu gösterdi.'






3 yorum:

  1. Bende de diyetisyenlere göre normal kiloda olmama rağmen ciddi kilo takıntısı oluşmaya başladı ve bu beni mutsuz ediyor. Bu kitap bana yardımcı olabilir mi acaba?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. bu kitapta kilo takıntısıyla ilgili hiç bir şey yazmıyor bu yüzden size yardımcı olacağını sanmıyorum. Genel olarak kitaptan çabalayan ve her zaman mücadele veren hedeflediğin kiloya çoğu zaman gelemeyen insanların hayatları anlatılmış. Bunun yanı sıra herkesin yaşamına göre diyet yapılması gerektiği anlatılıyor.

      Sil
  2. İstanbul'da ki en İyi Tesisatçı
    http://istanbulsutesisatcisi.blogspot.com.tr/

    YanıtlaSil