11.01.2014

HAYAL ET. LİSTELE.YAP


Hayal listesi fikri çok basittir. Yapmak için zaman bulamadığınız veya motivasyonunuzun olmadığı şeyler nelerdir? Bisikletle ülke turuna çıkmak mı? Aydınlanmaya ulaşmak mı? Çıplak yüzmek mi? İnsanlar için doğal yaşam alanı olacak bir ev yapmak mı? Bu fikirleri not almanın, 'Hayatımda gerçekten ne yapmak istiyorum?' Sorusuna yanıt vermede gerçekten çok yardımcı olduğuna ve istediğini gerçekleştirmeye giden yolu gösterdiğine inanıyoruz. Bir liste oluşturmak -ve listedeki maddelerin yanlarına işaret koyma niyeti- hayallerinize odaklanmanızı, kendinize koyduğunuz sınırlardan kurtulmanızı ve bir zamanlar erişilmez gerçekçi görünen amaçlarınıza ulaşmak için motivasyon edinmenizi sağlar.

Bu listeyi diğer insanlarla paylaşmakta çok güçlü bir araçtır. İsteklerinizi duyurmak sizi bir bakıma sorumluluk sahibi yapar ve sizi şans eseri keşfettiğiniz bir desteğin tam ortasına yerleştirir.

Sizinle aynı amacı paylaşan insanların amaçlarına ulaştığını duymak, motivasyon sağlamanın mükemmel bir yoludur. Diğerlerinin başarabildiğini göreceksiniz; onlar başarabildiyse siz de başarabilirsiniz. Hayal et. Listele. Gerçekleştir!

Daha büyük ve daha cesur bir hayat sürmek için kendinize yardım edebileceğiniz, yüz yüze bir yardımcıdır.

Ve tabii bunlar biz de bilmeliyiz. Böyle hikayeler ile çevrelediğimizde bizde kendi hayat listelerimiz için ilham kaynağı buluyoruz. Bir arkadaşımız grubu ile turneye çıktı.

HAYAT LİSTENİZİ OLUŞTURMA VE BAŞARMA İÇİN 10 KURAL

1) LİSTENİZİ AÇIKLAYIN:

Amaçlarınızı herkese açıklamak, onlara olan bağlılığınızı sağlamlaştıracak, sizi bir bakıma sorumlu tutacak ve aynı ilgi alanlarını paylaşan insanlarla iletişim içinde olmanızı sağlayacaksınız. Daha önce sahip olduğunuzu bilmediğiniz sosyal ve mesleki ağları fark edecek ve sizi düşünen insanlardan cesaret bulacaksınız. 

2) CİDDİ VE EĞLENCELİ AMAÇLAR EDİNİN

Amaçlarınızın kapsamında çeşitlilik oluşturun ve bir kaç tane çılgın ve eğlenceli hayallerinize yer vermeyi unutmayın. Aynı zamanda, ilk önce daha az cesaret gerektiren amaçlarınızı gerçekleştirmekten de çekinmeyin. Erken elde ettiğiniz başarılardan cesaret almak, daha büyük görevlerde kollarınızı sıvamak için cesaret verecektir.

3) BELİRSİZ AMAÇLAR EDİNİN.

Tamamen gerçekleştiremeyecek olsanız bile, amaçlarınıza korkusuzca ilaveler yaparak tutku veya ilgilerinizi göz ardı etmekten kaçının. Eğer bir sabah sanatla uğraşma isteği ile uyandıysanız bunu kesinlikle listenize ekleyin.

4) BELGE GELİŞİMİ

Listenizi gözden geçirirken, gelişiminizi kaydedin ve bir sonraki adımınızı belirleyin. Gelişiminizi belgelemek, davranış modelleri belirlemenizi sağlar ve amaçlarınıza ulaşmanızı engelleyen diğer engelleri de kolayca tanımlarsınız. Aynı zamanda ne kadar yol kat ettiğinizi de görebilirsiniz.

5) AMAÇLARINIZI YÖNETİLEBİLİR VE ÖDÜLLENDİREBİLİR HALE GETİRİN.

Büyük amaçları, daha küçük görevler olarak bölün ancak can sıkıcı olmamasına dikkat edin. Artımlı adımlar atmak, sizi büyük bir amaç tarafından yorulmamanızı sağlar. Örneğin, 'düzenli' olmak için yemin etmek yerine 'garajı düzenleme' yi deneyin.

6) BİTİŞ TARİHİ BELİRLEYİN.

Eğer belli bir amaca ulaşmak için süreyi, sonuçları veya elde edeceğinizi belirlerseniz, belirli görevleri gerçekleştirmenin ve gelişimini izlemenin daha kolay olduğunu göreceksiniz. 'Topluma yararlı olmak' gibi bulanık inançları gözden geçirin ve tam olarak nasıl bir şey yapmak istediğinizi belirleyin. Bunu derhal gerçekleştiremeseniz bile, daha önce de söylediğimiz gibi belirsiz amaçlar da oldukça yararlıdır.

7) AMAÇLARINIZA ÖNCELİK VERİN

İşe başlamak için nereden başlayacağınızı yansıtacak şekilde amaçlarınızı düzenleyin. Maratonda koşmak, iş yerinde terfi edilmek isteyebilirsiniz ancak haftada otuz mil koşmak için zaman ve enerji bulmak veya ofiste terfi almak için uzun saatler çalışmak yerine,sizin için en önemli amaçlara dikkatinizi verin.

8) YÖNETİLEBİLİR BİR LİSTE TUTUN.

Yirmi ve 43 arası bir sayı pek çok insan için uygundur. Hayat listenizi 43 madde ile sınırlamak bazı seçimler yapmanız için sizi zorlayacaktır. Yirmiden daha az amaç belirlemek ise, ilerlemeniz için yeterli çeşitlilik sağlamayacaktır.

9) LİSTENİZİ HER HAFTA GÖZDEN GEÇİRİN.

Dikkatinizi keskinleştirmenizi ve hızınızı kesmemenizi sağlar ve önemli olanı sürekli hatırlamanızı sağlar. Listeyi gözden geçirirken, 'bu hafta belirli bir amaca ulaşmak için ne yaptım?' sorusunu kendinize sorun. Eğer cevabınız 'Hiçbir şey' ise, bu amaç listenizde kalacak kadar önemli mi?

10) AMAÇLARI GÖZDEN GEÇİRİN VE TEMİZLEYİN.

Hayat listesi sürekli olarak kendini yeniliyor olmalıdır. Sizin için, geçmişteki değil şu anda önemli olanı yansıtmalıdır. Unutmayın, fikrinizi değiştirdiğiniz veya istediğiniz sonucu yansıtacak veya koşullara daha uygun bir amaç belirlemenin hiçbir cezası yok. Çömlek yapmak için kısa süreli bir istek, 'Yaratıcı bir hobi' bulmak olarak yeniden doğabilir veya kimya dersinden A almak geçerli olmayabilir çünkü bazen geçer not almak zafer sayılacak kadar yeterlidir.

Kitapta yazılan 43Things.com sitesinde herkesin hayallerini paylaştığı ve bu hayalleri hem kendilerine hem de diğer insanlara ilham olmasını sağlamak. Bende sizden hayallerinizi yazmanızı istesem ve bunlara ayrı bir post oluşturmak istesem kimler bana yardımcı olur bu konuda!!!

3 yorum:

  1. Aslında yapmak lazım böyle şeyleri,zaman zaman ben de yapmaya çalışıyorum.Teşekkürler :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet ihmallerimizden biri listeler yapmak :)) teşekkürler yorumunuz için.

      Sil