5.03.2015

1-2 YAŞ ARASI ÇOCUĞUN DİL GELİŞİMİ İÇİN NELER YAPILABİLİR?


* Kitaplardan faydalanabilirsiniz. Bol resimli ve renkli olan eski dergiler, kataloglar, çocuğunuz için hem eğlendirici he de öğretici olurlar. Artık masal ve tekerlemelerden hoşlanan çocuğunuza, yaşına uygun resimli masal kitapları alabilirsiniz. Bu arada onunla bol bol konuşmaya ve kitabın içerisindeki nesneleri tanıtmaya çalışın.

* Çeşitli bul-yap oyunları ile çocuğunuza hayvanları, taşıtları, meyveleri, giysileri vb. tanıtıp isimlerini öğretebilirsiniz.



* Günlük yaşamda kullanılan nesneleri tanıması ve isimlendirmesi için, anahtarlık, kaşık, kalem gibi bilinen nesneleri bir torbaya koyarsanız, sonra tek tek çıkarıp isimlendirebilirsiniz; 'bak bu kaşık''bu anahtar' diye. Daha sonra torbadan çıkarttığı nesneleri onun isimlendirmesini istersiniz.

* Hayvanları tanıtmak için hayvanat bahçesine götürebilirsiniz. Alışverişe gittiğinizde de birçok nesneyi çocuğunuza tanıtırken, eğlenceli vakit geçirebilirsiniz.

* Daire şeklinde bir mukavvanın üzerine nesne resimleri çizin ve dairenin ortasına bir ok koyup, okun üzerinde olduğu nesneyi
isimlendirmesini isteyebilirsiniz.

* Çocuğunuzun vücudunun parçalarını isimlendirmesini sağlayacak oyunlar oynayabilirsiniz. Aynanın karşısına geçerek vücudunun parçalarını gösterin. Oyuncak bebeğini yıkarken ve giydirirken onun vücudundaki bölümleri tanıtmasını isteyebilirsiniz.

* Yoğurma maddesiyle çeşitli yiyecek veya giyecek figürleri yaparak isimlendirebilirsiniz.

* Aile fotoğrafı ile ilgili konuşabilirsiniz. 'Bak bu senin baban' 'bu da dayın' gibi.

* Öykü, şiir ve şarkı kasetleri çocuğunuzun dil gelişimine katkı da bulunabilir. 

Çocuğunuzun dil gelişimini desteklemek için birçok faaliyeti kendiniz de uydurabilirsiniz. Unutmayın ki, çocuğunuz sizin desteğinizle gelişiminin en üst düzeyine çıkabilecektir.

Çocuğunuzla konuşurken,

* Her şeyin rengini söyleyin.

* Sert-yumuşak gibi zıtlıkları açıklayın

* Sayıları kullanmaya başlayın. Bunun için önce kendinizin, sonra çocuğunuzun parmaklarını kullanabilirsiniz.

Sevda Salihoğlu Dursun

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder