17.03.2015

BAŞVURUMA NEDEN CEVAP GELMEDİ?



Firmaların birçoğu adaya cevap verme politikası uygulansa da başvurusu olumsuz sonuçlananlara bunu bildirmeyen şirketlerin sayısı hiç de az değil. Cevap gelmemesini olumsuz sonuç olarak kabul edip bunun nedenlerine bakalım. İşte olası nedenler...

* Nitelikleriniz o işe uygun değildir.
* Pozisyona alım yapılmıştır.
* Alım yapılması iptal edilmiştir.
* Alım yapılması ertelenmiştir.
* Gerekli niteliklerden fazlasını taşıyorsunuzdur. İşe alımcılar şirkette kalıcı olmayacağınız düşüncesiyle bu tarz özgeçmişleri
eleyebiliyor.
* Sizden bir fazla artısı olan tercih edilmiştir.
* İstenen nitelikleri taşıdığınızı düşünseniz bile bunları yeterince ifade edememişsinizdir. Özgeçmişiniz bu nedenle işe alımcıların
filtreleme işlemi sırasında elenmiştir.
* Bazı firmalar, aday havuzu oluşturma amacıyla genel başvuru adıyla ilan verdiği için başvuru yapanlara cevap vermeyebiliyor. Ümidi kestiğiniz hatta tamamen unuttuğunuz bir zamanda sizi çağırabilirler. Bu durum özellikle bankacılık finans sektöründe daha çok görülüyor.

Bütün bunlar ışığında, başvurunuzun olumlu sonuçlanma olasılığını artıracak önerileri şöyle sıralayabiliriz:

- Özgeçmişiniz, başvurduğunuz ilandaki kriterleri karşılıyor mu? Özgeçmişin harika olması değil, o işe uygun nitelikleri içermesi önemli.

- Her başvuruya ayrı özgeçmiş hazırlayarak o işin gerektirdiği niteliklerinizi öne çıkarın.

- Özgeçmişte yeterince detay olsun. Okul yıllarında çalıştığınız yarı zamanlı bir işi, öğrenci kulübünde yaptığınız bir konser organizasyonunu, bir dernekteki gönüllü çalışmanızı mutlaka yazın, iyi birer deneyimdir. Eğer başvurduğunuz işle ilgili ise, katıldığınız kurs ve seminerleri de ekleyemeniz puan kazandırır.

- İş ve insan kaynakları sitelerindeki özgeçmişinizi haftada birkaç kez, hatta her gün güncelleyin. Sık güncellenen özgeçmişler, uzmanların değerlendirmesi sırasında üst sıralarda görünüyor.

- Güncelleyebileceğiniz bir şey yoksa bile sistemde ilgili fonksiyonunu kullanın. Örneğin, Yenibiris.com' daki 'Hala iş arıyorum' butonunu sıklıkla kullanmanız size avantaj sağlar. Kimi zaman işe alım uzmanları başvuru yapanlar arasında eleme yaparken özgeçmiş güncelleme tarihini kriter olarak kullanıyor. Özgeçmişiniz mükemmel bile olsa onu güncellediğiniz tarih, işverenin kriter olarak seçtiğinden gerideyse elenebiliyorsunuz.

- Özgeçmişinizi 'aktif' konumda tutarsanız, özgeçmişler arasında arama yapan firmalar da sizi görür. 'Pasif' durumdakileri sadece başvurduğunuz firmalar görebilir.

- Önyazı firmalarca her zaman okunmayabilir ama iyi bir önyazınız mutlaka olsun. 'İyi' den kastımız, o işe neden uygun olduğunuz ve ne tür katkılarda bulunabileceğinizle ilgili düzgün birkaç cümle.

- Kişisel blogunuz, dijital portfolyonuz vs. varsa bunlara mutlaka özgeçmişte yer veriniz.

- Standart özgeçmişin yanısıra ek dosya olarak koyacağınız belgeler sizi karşı tarafa daha iyi anlatacaktır.

- Referanslarınız profesyonel olmalı ve onları referans gösterdiğinizi bilmeli. Firma tarafından arandığında 'böyle birini tanımıyorum'
diyenler yüzünden çok sayıda özgeçmiş ziyan oluyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder