22.03.2013

REKABET YASAĞI İŞ SÖZLEŞMESİ




       REKABET YASAĞI İŞ SÖZLEŞMESİ

Rekabet yasağı (veya iş sırrının korunması) konusunda ise sözleşmelere işçinin işten ayrıldıktan sonra çalışma özgürlüğünü makul ölçülerde sınırlayan bir hüküm getirilirse uygulanabilir. Sınırlama makul ölçülerin dışına çıkarsa uygulama imkanı yoktur. Örneğin, özel hastanede çalışan bir ebe veya hemşirenin buradan ayrıldıktan sonra 10 sene başka yerde çalışamaycağı konusundaki hükmün bir geçerliliği olamaz. Bu sınırlamanın yer, zaman ve konu yönünden makul ölçülerde olması gerek.
Yer sınırlaması; örenğin Türkiye genelinde çalışmayı yasaklayan sınırlama geçersizdir, ama ilk işyerinin bulunduğu il olan Adana il sınırları içinde getirilen yasak makuldur.
Zaman sınırlaması; 10 yıllık süre uzun 2 yıllık süre makuldur.
Konu sınırlaması; işçinin her alanda çalışmasını yasaklayan sınırlama geçerli değil, bir alanda (örenğin hemşire ise hemşirelik konusunda) getirilen yasak geçelidir.
Sözleşmenin geçerli olabilmesi için bu üç konuda da sınırlama içermesi ve sınırlamanın da makul olması gerekir. Sadece bir veya iki konuda sınırlama getirip de üçüncü konuyu geniş tutması geçerli olmaz.

Sizin imzalayacagınız sozlemede de aynı sekilde rekabet yasagı duzenlenmis ve bir sene yukarıda yapılan acıklamaya gore makul bir sure diger yandan ikinci maddede aynı sekilde yine dolaylı olarak rekabet yasagını duzenleyen bir maddebana kalırsa her iki maddede icerigi acısından cok genis olmayan ve makul sure ve sınır iceren maddeler yani maddelerin gecersiz sayılacagı dogrultusunda bir duzenleme yok aksine rekabet yasagı ile ilgili duzenlemelerde bu doğrultuda.
Benim düsüncelerime ve yasal duzenlemelere gore her iki maddede gecerli yani avukatlar sadece yasal duzenlemeleri sozlesmeye uyarlamıs burada maddeleri gecersiz kılacak tek unsur her iki maddede de yer sınırlaması getirilmemis yani 1 yıl makul bir sure ancak yer sınırlaması getirmedigi icin yukarıdaki metinde de yazdıgı gibi tüm Türkiye gibi bir sınırlama elbette gecersiz olacaktır ancak yine soyle bir durum var diyelim ki demir celik iscisisiniz yada pamuk iscisisiniz bu durumda da yer sınırlamasını belirtme gibi bir zorunlulugunun oldugunu sanmıyorum isverenin cunku zaten calısma alanları sınırlı yani Türkiye capında cok yaygın is agına sahip bir sektorde calısıyor olsanız belki bu nedenden dolayı bu iki maddede getirilen yükümlülükleri gecersiz kılabilirsiniz

2 yorum:

  1. Merhaba çok güzel içerik çok faydalı ve güzel. Makalenizi beğendim. Sitenizin insanlara faydalı olduğunu düşünüyorum. Web sitenizin beklenen ilgiyi göreceği kanısındayım.

    İyi çalışmalar.

    web tasarım firma sitesi site satın al web tasarım online destek


    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Öğrendiğin bütün bilgileri sizlerle paylaşacağım. Yorumlarınız için teşekkür ederim.

      Sil