22.03.2013

İŞÇİ DAVALARI


 50 şubesi olan bir firmada insan kaynaklarında çalışıyorum. Şubelerimizde çalışan personellere işe başlamadan önce iş sözleşmesi yapıyorum. Sözleşmemizde yeri belli ancak başka bir şubeye geçebilir şeklinde bir madde yer alıyor. Yani bizim Levent şubemizde çalışan personel, Mecidiyeköy’ de ki şubemize geçebiliyor. Yine böyle bir durum ile karşı karşıya kalındı. 2003 yılında bizde işe başlayan kıdemi de haliyle fazla olan personel, başka bir şubeye nakledilmek istendi. Ancak Personel bunu kabul etmedi. İşten çıkarılmayı ve kıdem tazminatını almayı talep etti. Böyle bir durumda insan kaynakları görevlisi Yönetim ne derse onu yapar. Yönetim de kabul etmedi.



 Öncelikle başka şubeye nakli gerçekleştirildi. Yani sigortası belirlenen şubede açıldı. Personel işe gitmeyi kabul etmediği için gelmediği her güne tutanak tutuldu. Yasal olarak işciyi bir ay içerisinde 3 işgünü işe gelmez ise çıkarma hakkımız vardır. Bizde bu haktan yararlanarak noter aracılığı ile iş akdinin fesh olduğuna dair ihtarname gönderdik. Şu an hakkını isteyen personel bize dava açmış durumda. Önümüze çıkacak her tedbir alındı.

Mahkemeler işçiyi genellikle haklı bulmaktadır. Ancak işveren kısmı da işini iyi bilmektedir. İzin formları imzalatıldı, her yıl başında mesaiye kalmayı kabul ediyorum yazısı alındı. Bakalım dava sonucu ne olacak..

5 yorum:

  1. Sözleşmede varsa yapacak bişey yok elbette.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet sözleşme çok önemli okumak gerekir. Gerçi mahkemelerde işçinin iş sözleşmesini imzalamak durumunda olduğunun farkında.Sonuçta işsizsin ve iş bulunca sözleşmeyi imzalayamam diyemiyorsun.Mahkemeler bu şekilde bakıyor duruma. Yorumunuz için teşekkürler.

      Sil
  2. gerçekten çok teşekkürler bu tür yayınları daha çok görmek istiyoruz.
    araba oyunları

    YanıtlaSil
  3. türkiyede işçi sorunlarıyla ilgili maalesef ilgilenen pek fazla birim yok.emege saygı için çok teşekkürler...
    arkeoloji

    YanıtlaSil
  4. İnsan kaynakları departmanında çalıştığım için işveren ve işci tarafından yapılanları görüyorum. Hakkı olanın hakkını almasından yanayım. Gördüğüm, gözlemlediğim davaları yazmaya devam edeceğim. Yorumlarınız için çok teşekkür ederim.

    YanıtlaSil