12.03.2015

TUVALET EĞİTİMİNDE YARDIMCI OLACAK BİLGİLER


* Tuvalet eğitimi için çocuğunuzun yaşamında uyum göstermesi gereken birçok şeyin olmadığı bir dönem seçin. Yaklaşımınız rahat ve esprili olsun. Kesinlikle azarlayıcı ve ceza verici bir tutum içine girmeyin.

* 2-2,5 yaş civarına geldiğinde onun için uygun bir zaman ayırın. Bir veya iki haftanız bunun için yeterli olacaktır. En iyisi yaz aylarında iki haftanızı bu işe ayırın.

* Çocuğunuza artık büyüdüğünü ve tuvaletini büyükler gibi yapmasını ondan beklediğinizi açık olarak söyleyin ve kararlı bir şekilde bezini bir kenara bırakıp alıştırma kilotu giydirebilirsiniz.

* Oturağı rahat ulaşabileceğiniz bir yere koyup, bir şey yiyip içtikten sonra tuvaleti kullanması gerektiğini çocuğunuza hatırlatın.İlk günlerde yarım saatte bir tuvalete tutmanız gerekebilir.

* İlk zamanlar oturağı kullanmasına yardımcı olun. Oturağın rahat olmasına ve huylandıracak kadar soğuk olmamasına dikkat edin.

* Eğer çocuğunuz ilk denemelerde yapmamakta direniyorsa bunun için zorlamayın. 5-10 dakikadan fazla oturakta tutmayın. Daha sonra tekrar denersiniz.

* Çocuğunuz azıcık bir şey yapsa dahi ona sevincinizi belli edin, başarısını övün. Sizi sevindirmek için tekrar deneyecektir. Fakat boş kalktığında gayet sakin olun, sinirlenseniz bile belli etmeyin.

* Tuvalet terbiyesinin birkaç gün içinde gerçekleşeceğini ümit etmeyin. Sandığınızdan da uzun zaman alabilir. Tam olarak öğrenmiş olduğunda bile oyuna daldığı bir sırada altına kaçırabilir. Üç-dört yaşına kadar bu tür kazaları olağan karşılamalısınız. Kesinlikle azarlamayın. Bir dahaki sefere tuvalete yapmasını hatırlatmakla yetinin.

* Denemelerinizden hiçbir sonuç elde edememişseniz, çocuğunuz henüz bu eğitime hazır değil demektir. Biraz ara verip tekrar denemeye başlayabiliriz.

* Oturağı kullanmasını öğrendikten birkaç hafta sonra, tuvaleti kullanmasını önerebilirsiniz. Böylelikle belirli bir yere tuvaletini yapmaya alışmış
olmaz. Dışarıda da tuvaletini yaptırmakta zorlanmazsınız. 

* Bezlerin terk edilmesi hem gündüz hem de gece için geçerlidir. Çifte standart uygularsanız, çocuğunuz buna uymakta güçlük çekebilir. Geceleri ilk zamanlar
bir veya iki kez tuvalete kaldırmanız yeterli olacaktır.

* Gece kuru kalma daha geç öğrenilir. Uykudaki kontrolün sağlanması daha zordur. Bunun için çocuğun uyurken kaslarını sıkışık tutmayı öğrenmesi gerekir. 

Çocuğunuzun bezini çıkarttığınız zaman, gece de altını bağlamayın. 
Eğer baş edemeyeceğiniz sıklıkta altını ıslatıyorsa, geceleri bezini bağlamaya bir müddet
daha devam edebilirsiniz. Aradan birkaç ay gibi bir zaman geçtikten sonra tekrar geceleri altını bağlamamayı deneyin. Beş yaşına kadar çocuğunuz geceleri ara sıra altını ıslatabilir. Bunun için çok fazla bir şey yapamazsınız. Eğer aşırı baskı altında çocuğunuza tuvalet eğitimi vermemişseniz, çocuğunuz doğal gelişimi olarak gece de kuru kalmayı öğrenecektir. Eğer beş yaşını geçtikten sonra gece ıslanmaları devam ediyorsa, önce fizyolojik bir nedene bağlı olup olmadığını araştırın. Daha sonra ise psikolojik nedenlerini bulmaya çalışırsınız. Zaten gece ıslatmalarının fizyolojik mi, psikolojik mi olduğunu anne baba anlayailir.

Eğer gece ıslatmalarının yanı sıra gündüz kaçırmalarda oluyorsa, bir kardeş veya beklenmedik bir durum ile karşı karşıyaysa, tuvalet eğitimini çok erken ve baskı altında
almışsa gece altını ıslatması psikolojik sebeplere bağlanabilir. Çocuğunuza sevecen ve güven verici yaklaşın. Olumsuz durumları ortadan kaldırmaya çalışın. 

Bu davranışından çocuğunuzu sorumlu tutup ceza verici bir tutum takınmayın. Gerekirse uzman yardımı almanız daha büyük sorunların oluşmasını engelleyebilir.

Sevda Salihoğlu Dursun

8 yorum:

  1. oğlum 22 aylık bilgi paylaşımı için teşekkürler bende havalar biraz daha ısınsın başlamayı düşünüyorum

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İçten paylaşımınız için teşekkür ederim. Sevgiler...

      Sil
  2. Ne güzel bilgiler paylaşıyorsunuz böyle. Tuvalet eğitimi çok önemlidir. Hatta Ferud'un dediği gibi kişiliği bile şekillendiren bir durumdur. Anne, babaların bu konu da bilinçli olması önemli.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Freud ile ilgili bilgilendirme ve yorumunuz için teşekkür ederim. Sevgiler..

      Sil
  3. yakınlarda oğluşa bezsiz günler geliyo iyi oldu bu yazınız teşekkürler..sevgiler..

    YanıtlaSil
  4. Güzel bilgiler için teşekkürler .
    Takipdeyim banada beklerim.
    Sevgiler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tabi bende size gelirim. Yorumunuz için teşekkür ederim.

      Sil