17.03.2015

OKUL ÖNCESİ EĞİTİM KURUMLARI



Küçük yaştan itibaren bağımsızlığını kazanması için çocuğunuza fırsatlar tanıdıysanız 3 yaşını doldurduğu zaman sizden ayrılmaya hazır demektir. Buna ihtiyacı da vardır. 3 yaşına gelmiş çocuğunuz artık ev ortamında yalnız başına oynamaktan sıkılabilir.





Kısa bir süre de olsa kendi yaşıtlarıyla birlikte oynamak ona zevk verir. Çocuğunuz ilk sosyalleşme adımlarını arkadaşlarıyla birlikte oyun oynamak yoluyla atar. Birlikte oyun oynarken paylaşmayı, sırasının gelmesini beklemeyi, birlikte yaşamayı, diğer çocukları kendinden ayrı olarak görüp yardımlaşma ve işbirliği duygusu geliştirir. Çocuğunuza 3 yaşından itibaren hiç olmazsa birkaç arkadaşıyla birlikte oyun oynayabileceği ortamlar sağlamanız gerekir.

Ülkemizde okul öncesi eğitimi 3-6 yaş arasını kapsamaktadır. Fakat birçok çocuk yuvası, bezlerden kurtulan çocuğu kurumuna kabul etmektedir. Yine de uzmanlar 3 yaşına kadar çocukların evden ayrı bir yerde yaşamalarını uygun görmüyorlar.

 3 yaşın içinde ilerlerken veya 3 yaşını doldurmuş bir çocuğunuzu, yavaş yavaş bir çocuk yuvasına alıştırmanız da fayda vardır. İlk önceleri sadece oyun saatlerinde birkaç saat, daha sonraları belirli günlerde yarım gün olmak şekliyle çocuğunuzu anaokuluna alıştırabilirsiniz. 'Çalışmıyorum evde oturuyorum. Çocuğum benden niye ayrılsın?' diye bir soru aklınıza gelebilir. 

Çocuklarımız büyüdüğünde bizlerden bağımsız olmalarını, kendilerine yetmelerini isteriz de bu davranışı kazanması gereken yaşlarda tam bir koruyucu kesiliriz. Tabi ki çocuğunuz için en iyi ortam kedi evidir. Fakat birkaç arkadaşıyla birlikte oynamak da onun hakkı ve ihtiyacıdır. Çocuğunuz evinizin önünde arkadaşlarıyla güven içinde oynayabiliyorsa, 6 yaşına kadar herhangi bir kuruma gitmesi gerekmeyebilir. Fakat 6 yaşında ana sınıfına gitmesi okul olgunluğunu kazanması açısından şarttır.

Anne-baba olarak çocuğunuzu anaokuluna gönderirken okuma yazmayı öğrenme, yabancı dil öğrenme, bilgisayarı kullanmayı öğrenme gibi akademik eğitim amaçlı olmamasına dikkat edin. Çocuğunuz 6 yaşında ana sınıfına gidecek bile olsa onun kurumda bulunması akademik eğitim alması anlamına gelmiyor.

 O hala bir çocuktur; en çok ihtiyacı olan şey de oyundur.

5 yorum:

  1. Çok güzel bir yazı olmuş. Okul öncesi eğitimi almış çocukların hayata daha fazla artılarla başladığını unutmayalım .

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kesinlikle katılıyorum size mutlaka fark oluyor okul öncesi eğitim almış çocuk ile almamış çocuk arasında. Yorumunuz için teşekkür ederim.

      Sil
  2. Okul öncesi eğitim alan çocuk okula başlarken de sıkıntı yaşamaz. Diğer türlü okula başlama durumu oldukça sancılı oluyor...

    YanıtlaSil
  3. Hepsi cici cici şeyler rengarenk:)

    YanıtlaSil