14.03.2015

1-2 YAŞ ARASI ÇOCUĞUN OYUN VE OYUNCAKLARI


Çocuğunuza ait bir odanın boş olması, onun atlayıp zıplaması, top oyunu oynaması, mümkünse bir tırmanma atletinin bulunması büyük kaslarını geliştirmesi açısından gereklidir. Çünkü yürümeye başlamasıyla, çocuğunuzun kas gelişimine ihtiyacı vardır. Bunu da atlayıp zıplayarak, tırmanıp inerek, merdiven inip çıkarak sağlayacaktır. Çocuğunuzla bir çocuk parkına gitmeniz, hem onun açık hava gereksinimini karşılar, hem de tırmanabileceği oyuncaklara ulaşmasını sağlar. Üstelik kendi yaşıtı arkadaşlar edinmesi için de oyun parkları en uygun ortamlardır.



Kumla, toprakla da çocuğunuzu tanıştırın. Bahçeniz varsa mutlaka bir kum havuzu yapın. Büyük şehirlerde bu pek mümkün olmadığı için, belki terasta veya geniş bir balkonda küçük bir kum havuzu yapabilirsiniz. Yine kumla oynayabilmesi için, çocuk parklarına
götürebilirsiniz. Yaz mevsimiyse ve imkanınız varsa, deniz kenarındaki kumlar çocuğunuz için bulunmaz bir nimettir. Bu yaştaki, hatta her yaştaki çocuklar kumla oynamaktan, kovayla birlikte kumda şekiller çıkartmaktan, kum kulesi yapmaktan büyük zevk alırlar.

Biraz sabırlı bir anneyseniz çocuğunuzun suyla oynamasına da izin verin. Balkonda, banyoda, varsa bahçenizde su ile oynamak, onun için hem öğretici, hem de doyum olmayan bir oyun çeşitidir. Çocuğunuz suyla oynarken stres oluşturan birçok durumdan da kurtulur ve psikolojik olarak rahatlar. Fakat çocuğunuz su ile oynarken siz tedirgin oluyorsanız, sizin tedirginliğinizi hemen fark edecektir.

Bunun için su ve çamurla çocuğunuzun oynamasından rahatsız oluyorsanız, kendinizi zorlamayın. Tedirgin tutumunuzla çocuğunuza yarardan çok zarar vermiş olursunuz. Tedirgin tutumunuzla çocuğunuza yarardan çok zarar vermiş olursunuz. Bütün bunların yanı sıra çocuğunuz şu oyuncaklarla da hem oynayacak hem de eğlenecektir.

* İtmeli-çekmeli ses çıkartan oyuncaklar yürüme faaliyetlerini geliştirebilir.

* Tahta çekiç, çivi ve çakma panoları kas gelişimi için gereklidir.

* Bu dönemde sizi taklit etmek isteyeceği için, oyuncak süpürge, faraş ve bez ideal oyuncaklardır.

* Biçimleri öğrenmesini sağlamak için, değişik biçimlerdeki cisimleri kendilerine uygun deliklere yerleştirmesini sağlayacak bir oyuncak alabilirsiniz.

* Küpler ve bloklarla kule yapabilir.

* Kalın pastel boyalarla çizim ve el becerisini geliştirirler.

* Yumuşak kumaştan yapılmış bebekler, hayvanlar hayal gücünü geliştirici oyunlar sunar.

* Bunların yanı sıra üstüne ve için girebileceği oyuncaklar, boş tahta ve mukavvalar, mutfaktaki boş tencere ve tavalar, eski kartpostallar da çocuğunuzun oyuncakları arasında olabilir. 

Çocuğunuzun oyuncaklarını bir çekmeceye veya bir sepetin içine koyup kaldırmayın. Onun boyunun yetişebileceği raflara veya üst üste istenilen biçimde yerleştirebilecek içi boş tahta veya plastik küplere veya kartonlara koyabilirsiniz. Biraz daha büyüyünce,
odasında köşeler yaparsınız. 

Sevda Salihoğlu Dursun

4 yorum:

  1. 15 aylık kızım var, benim için bu post çok faydalı oldu, teşekkürler

    YanıtlaSil
  2. boş bir odamız yok ama,her imkanı yaratmaya çalışıyorum evde aktivite yaparken etraf dağıldı battı pislendi sıkıntısına girmiyorum bir banyove bir süpürge işimizi görüyor sonuçta oyunlara beraber adepte olunca sıkılmadan pek keyif aldığımız aman dilimleri oluyor sevgiler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sabırlı bir anne olduğunuzu düşünüyorum. Her anne sizin gibi olmalı. Yorumunuz için teşekkür ederim. Sevgiler...

      Sil