2.11.2014

N DİYETİ


Diyet, kelime anlamıyla bireyin beslenme biçimidir.

Diyet, kişiye özel alandır; O kişiye özel olması gereken, O kişinin ağız tadına, yaşına, hastalıklarına, yaşadığı bölgeye, aylık gelirine kısacası sadece Ona özel olandır.

Yaşam boyunca sağlıklı beslenmek olmalıdır amaç. Beslenme düzeninizi rayına oturttuğunuz da, doymak için değil, sağlığınızın devamlılığını sağlamak için yemeye başladığınızda başarmışsınız demektir. 

Diyet değildir aslında kilo verdiren, sağlıklı beslenmenin vazgeçilmez sonucudur kilo Vermek. şunu unutmayın; yaptığınız her diyet, sadece dönemlik bir kilo verme ihtiyacı için yapılmışsa, • kilolarınız er geç size geri dönecektir. Eğer Uzun ve sağlıklı bir yaşama adım atıyorsanız, kaybettiğiniz kilolarla bir  ömür sağlıkla yaşarsınız 

Dünya otoriteleri tarafından kanserden sonra en tehlikeli hastalık olarak kabul edilmiştir.

Fakat şişmanlık, duygularınızla değil, öncelikle kan değerlerinizle tespit edilmesi gereken bir sağlık problemidir.

Sosyalleştikçe etrafımızda artan insan sayısı, gördüğümüz kilolu bireylerin fazlalığı, Şişmanlığın normal bir şeymiş gibi algılanmasına neden olabilir. Sokakta bikiniyle dolaştığınızda tuhaf karşılanabilir, fakat plajda bu durum çok normaldir. Aslında iki taraftaki çıplaklık da aynıdır. Plajda her tarafta aynı tip insanlar gördüğümüzden oradaki tepkimiz gördüğümüze değil alıştığımıza olur. Bunun gibi etrafımızda hızla yayılan obezite ile birlikte kendi görüntümüz, şişman olsa bile normalleşmeye başlar. 

Çevrenizdeki insanların Zayıf ya da şişman olmaları sizi ilgilendirmemeli; siz sağlığınızı tehdit etmeyen, kendinizi iyi hissettiğiniz kiloda kalmayı amaç edinmelisiniz. 

HAYAT Bizi ŞİŞMAN OLMAYA NE KADAR ZORLASADA BİZ ONUN KARŞISINDA ELİMİZDEN GELDİĞİNCE DİMDİK AYAKTA DURMALIYIZ.

N YAĞI

Vücudumuz öncelikle karbonhidratları, daha sonra yağları ve en son olarak da proteinleri enerji olarak kullanır. Proteinleri enerjiye dönüştürülmesi en son aşamadır. Kaslarımız erimeye başlar. 

Yanlış diyet kas kaybına yol açar.

Karbonhidratlar çok çabuk tüketilir, bu sebeple yedek bir enerji deposuna ihtiyaç duyulur. Bu yedek enerji deposu yağlardır.

Vücudun aslında yaptığı doğru bir harekettir. Sizi yarı yolda bırakmamak için bunu düşünür. Yedekte mutlaka enerji bulundurma ihtiyacı hisseder.

Stres, vücudun kendini korumaya almaya ihtiyaç duyduğu bir durumdur. Yüksek stres yağ depolamasını artırır.

'Aynı hatayı iki kez tekrarlamayın.'

Bir öğünde fazla kaçırdıysanız, sonra gelen öğüne dikkat edin ki, adipoz dokunuzun tamamlanması aşamasında hemen engel olun.

Haftada iki günden fazla kaçamak yapmayın.

N SUYU

Gün içinde idrarla, terle ve soluk alıp vermeyle birlikte ortalama 1500 ml sıvı kaybederiz. Bu kayıplar için zaten minimum 1500 ml sıvı kesin olarak tüketmeliyiz. Bunun yanı sıra besinlerin emilimi ve taşınması gibi vücuttaki kullanımlarını da göz önünde bulundurarak su tüketiminize çok dikkat etmeliyiz. Vücut ağırlığınıza göre su ihtiyacını hesaplayabilirsiniz. Kg başına ortalama 30 ml sıvı alımı vücudunuz için yeterlidir.

Kendinizi kontrol edin. İdrarınızı yaparken mesela, rengini kontrol edin, ne kadar koyu ise o kadar az su içtiniz demektir. Az su içmeniz önce cildinizi sonra böbreklerinizi ve vücudunuzun genelini ve geleceğini kötü etkileyecektir. Yağınızı kontrol altında tutup, su içtiğiniz sürece sağlığınız hep iyi olacaktır.



N DETOKSU (örnek detoks günü)

Sabah kalkınca ruhunuzu dinlendirecek bir müzik açmakla işe başlayın. Tavsiyem 'ney' dinlemeniz. Hemen arkasından 2,5-3 litre oda sıcaklığında su tüketmelisiniz sabahları kalktığınızda sıcak suyun içine kabuklarıyla atacağınız limonlu bir bardak suyu içerek güne başlamalı ve kaliteli su içerek tüm gününüzü geçirmelisiniz.

Sabah kahvaltısı: 

İçine bir çay kaşığı zeytinyağı konulmuş, havuç, portakal ve nardan oluşan karışık taze meyve suyu. Bol miktarda iyi yıkanmış yeşillik (roka, tere ve özellikle maydanoz gibi) içine 2 adet günkurusu kayısı doğranmış az yağlı (tercihen probiyotik) yoğurtla karıştırılmış 3-4 yeke kaşığı müsliyi, üzerine biraz tarçın serperek tüketin.

Ara öğün:

Sevdiğiniz bir adet meyveyi ana öğünleriniz arasında tüketin. Tercihen her ara öğünde bir meyve tüketin.

Öğle ve akşam yemeği:

Doğru pişirme yöntemleriyle hazırlanmış sebze yemekleri ile bol miktarda az zeytinyağı ve fındıkyağı karışımı eklenmiş salata tüketin.

Uyku:

En iyi uyku saati 22:00-23:30 arasıdır. bu saati geçirmeyin.

Eğzersiz:

Günde en az 45 dakikalık iki yürüyüş yapın, yürüyüşe ara öğün aldıktan hemen sonra çıkın.

Eğzersiden arta kalan vakitlerinizde zihinsel ve ruhsal arınmanıza vakit ayırın.


N İYİ TARTI

Bir danışanımdan size bir kopya. En iyi tartı günü cuma sabahtır. Haftalık tartınızı cuma sabah yapın; cuma akşamı ve cumartesi akşamı, pazar brunch'ı gibi 'obezojenik çevre' sosyalleşmeleriniz sonrasında düzgün geçireceğiniz pazartesi, salı, çarşamba, perşembe den sonra hafta sonu yaptıklarınızdan pişman olmazsınız.

N İRADELİ

Kilo verme sürecinizi doğru beslenmeyi öğrenmekle geçirirseniz, sonrası daha kolay olacaktır. Hayatınız boyunca beslenme listesine bağlı kalarak yaşamanız mümkün değildir. Bu sebeple kilo verme sürecinde hata yapmaktan korkmamalı ve hata yapmalısınız. Yaptığınız hataların geri dönüşlerini öğrendiğiniz an bu işten hayatınız boyunca kurtuldunuz demektir.

Kitapta yararlı olduğunu düşündüğüm bir çok bilgi de yer almakta diyet listeleri ara öğünler daha neler neler... Tavsiye ettiğim bir kitap diyet hakkında her tür sorunuza cevap bulabilirsiniz. İyi okumalar...



3 yorum:

  1. Yahu benim kilo almam lazım .Ama alamıyorum. O konuda güzel bir yazıda paylaşırsan çok sevinirim :) Hani sürekli kilo vermekle uğraşılıyoya. Kilo almakta fena zor :/

    YanıtlaSil
  2. Yazini çok begendim kendi sayfamda ve uye oldugum bir grupta paylastim ;)

    YanıtlaSil