14.07.2014

BIRAKABİLMEK


Konfüçyüs, bazı insanlara bir şey öğretmenin en iyi yolunun, bunu örneklerle göstermek olduğunu biliyordu. Bu yüzden sınıfın tam karşısına geçip eline bir vazo aldı ve tüm öğrencilerin görebileceği şekilde vazoyu havada tuttu. Diğer elinde ise bir elma vardı. Öğrencilerin meraklı bakışları arasında, elmayı vazonun içine bıraktıktan sonra, vazoyu yere koydu ve şöyle dedi:

-Elmayı vazodan çıkarmayı başaran öğrenci, onu yiyebilir.

Çocuklardan biri açıkmıştı, ilk o davrandı ve elini vazonun dar ağzından içeri soktu. Elmayı yakaladı, çıkarmaya çalışıyor, ancak başaramıyordu.

-Elimi çıkaramıyorum!

Konfüçyüs:

-Elmayı sık sıkı tutmaktan vazgeçmediğin sürece, elini çıkarman mümkün olmayacak.

Çocuk elmayı elinden bırakmak istemiyordu; ama sonunda bırakmak zorunda kaldı. Elini vazodan çıkardığında, yüzünde şaşkınlık okunuyordu.

Konfüçyüs, vazoyu ters çevirdi ve elma vazonun içinden yuvarlanıp avucunun içine düştü. Çocukların hepsi gülmeye başladı. Aslında o kadar basit bir şey ki bu!

Konfüçyüs,

-Fakat bu, göründüğü kadar basit değil. Bazen bir şeyi gerektiğinde bırakabilmek, zor bir iştir. Onu bırakabilmek de beceridir.

Eğer bir şeyi zorla tuttuğunuzda, ulaşmak istediğiniz şeyi engellediğini görüyorsanız, o zaman onu özgür bırakmalısınız. Eğer yanlış bir şey yapıyorsanız, o zaman buna son vermelisiniz. Eğer kendinize ve başkalarına karşı dürüst davranmıyorsanız, bu hilekarlığı hemen durdurmalısınız. İşte, ancak o zaman hedefinize ulaşabilirsiniz' dedi.


5 yorum:

  1. Yine güzeldi emeğinize sağlık. Gönlünüzce güzel bir hafta diliyorum...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim size de güzel bir hafta olsun inş.

      Sil
  2. Öyle bir anda denk geldi ki bu yazı :)
    Emeğine sağlık teşekkür ederimmm :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Böyle yorumlar çok gelmeye başladı ne mutlu bana :))

      Sil
  3. Elma hikayesine de Konfüçyüs'ün konuşma ile ilgili sözüne de bayıldımm :)

    YanıtlaSil