17.07.2014

ÇALIŞMANIN SONUCU


Bir sihirbaz, kabiliyetlerini sergiliyor, sultanın ve seyircilerin hayranlığını kazanıyormuş. Sultan da bu numaralar karşısında şaşkınlık ve hayranlık içerisinde bağırmış: 

-Allah'ım bana yardımcı ol, bu nasıl bir mucize, nasıl bir cinlik!


Fakat vezir söyledikleriyle sultanın düşüncelerini bölmüş:

-Sultanım, hiçbir usta gökyüzünden zembille inmez. Sihirbazın sanatı onun çalışkanlık ve pratiğinin sonucudur.

Sultan vezire kızmış. Vezirin kendisinden farklı görüş söylemesi sultanın huzurunu kaçırmış. Veziri hor görerek ona bağırmış:

-Seni nankör adam. Bu kadar yapılan numaraların nasıl çalışmasıyla, pratikle elde edildiğini iddia edebilirsin. Yeteneğin ya vardır ya da yoktur. Senin zaten beraberinde zindana götüreceğin hiç bir yeteneğin yok. Orada yalnız olmayacaksın, kendi türünden bir hücre arkadaşın olacak. Bir danayla beraber zindanda kalacaksın.

Muhafızlar veziri hücresine götürmüş. Vezir birinci günden başlayarak danayı kaldırıp kulesinin merdivenlerini çıkmaya başlamış. Bunu her  gün yapmış. Aradan aylar geçmiş. Dana büyüyüp güçlü bir öküz olmuş ve her gün alıştırma yapmaktan dolayı vezirinde gücü artmış.

Bir gün sultanın aklına zindana attırdığı veziri gelmiş. Gidip veziri görmek istemiş ve gördükleri karşısında şaşırmış ve haykırmış:

-Allah'ım bana yardımcı ol, bu nasıl bir mucize, nasıl bir cinlik!

Öküzü kollarında taşıyan vezir daha önce söylediği sözlerle cevap vermiş:

-Sultanım, hiç bir usta gökyüzünden zembille inmez. Bağışlayıcılığınız ile bana bu hayvanı verdiniz. Gücüm, çalışkanlıgımın ve çalışmalarımın sonucudur. 

3 yorum:

  1. ''armut piş ağzıma düş'' atasözümüzün geçersiz kılındığı çok güzel bir kıssa ....

    YanıtlaSil
  2. yok öküz hicmi tekmelememis adami :D Güzel hikaye, ugrasmadan hic birsey olmuyor iste :)

    YanıtlaSil