13.03.2012

KARALAMANIN ANLAMLARI



Karalamalar yaparken kişiliğimizideki sırları ele veriyoruz...biliyor musnuz? 

# karalama yaparken kullandığımız harflerin birbirine bağlı olması, sabit fikirliliğin göztergesiymiş. 

# yaptığımız karalamaların içinde kare kutucuklar varsa, keskin bir zekaya sahip olduğumuzu gösterirmiş. 

# eğer yaptığımız karalamaların içinde halkalar, daireler varsa bağımsız bir zekanın göstergesiymiş. böyle insanlar sistem içi başarılar yerine, bireysel başarılara inanan insanlarmış. 

# aşırı sağa yatık karalama yazıları; dışa dönük bir kişiliğin, tam tersi olan karalama şekli ise; içine kapalı bir kişiliği temsil ediyormuş. 

# yaptığınız karalamaların içinde yumuşak daireler, düzensiz harfler; sorunları çözmede pratik yapıcı biri olduğunuz anlamına gelirmiş. 

# karalamaların içinde sık sık gemi, uçak, araba gibi çizimler varsa bulunduğunuz yerden, hayattan kaçıp kurtulma isteğini temsil eder. 

bununla birlikte karalamalarınızı sayfanın hangi köşesine yaptığınız da önemli. şekillerin sol tarafa yoğunlaşması geçmişe, sağa yoğunlaşması geleceğe dönük bir sosyal karakter olduğunuzu gösterir.


“Resim, sözcüksüz şiirdir.”
HORATIUS
Elinizin altında bulunan kağıt parçalarına farkında bile olmadan çizdiğiniz biçimler, sizin ruh halinizi ele vermeye yetiyor. Bu konudaki ilk araştırmalar ile bulgular, psikanalizin babası sayılan Sigmund Freud’ un çabasıyla ortaya çıkmıştı [*].
Psikiyatristler, ellerinin altındaki örneklerle hastalarının sorunlarını daha kolay gün ışığına çıkarmaya başlamışlardı. Öyle ki, çeşitli karalamaların anlamlarını kapsayan kitaplar elden ele dolaşmaya bile başlamıştı.
Böylece doğmuş olan Grafoloji Bilgisi, insanların yazılarından ya da attıkları imzalardan yola çıkarak karakter analizleri yapmayı kolaylaştırıyor. Bu günlerde İngiliz Grafoloji Enstitüsü yaptığı araştırmalarda, bir şey dinlerken ya da düşünürken yapılan karalamaların karakter hakkında ne gibi ipuçları taşıdığını inceleyerek, açıkladı.
Aynı işlem küçük yaştaki çocukların yaptıkları resim ya da karalamalar için de geçerlidir. Bunlardan yola çıkılarak çocuğun karakteri ya da ruh hali hakkında bilgi edinilebilir.
Uzmanlara göre dünyanın her yerinde insanların yaptıkları karalamalarda benzerfigürlerin kullanılıyor olması raslantı olmayıp, farklı anlamlar taşıyor.
Bunların bazılarını şöyle sıralıyorlar :
Portre: Karışık çizilmiş bir surat, ötekilere karşı güvensiz duygulara, komik anlatımlı bir surat çizimi dikkat çekme isteğini gösterir.
Çiçek: Birçok çiçeği bir arada karalamak bireyin sosyalliğini, sapı eğri çiçek ise endişeyi resimlendiriyor.
Kelebek: Hiçbir şeye bağlanmak istemeyen ya da ruh halini temsil eder.
Kuş: Uçan bir kuş çizen kişilerin hayal güçleri çok kuvvetlidir. Her zaman büyük hayaller peşinde koşmaya bayılırlar. Ayrıca seyahat etmeyi, macera yaşamayı da severler.
Kalp: Özel birine karşı duyulan duygusal yakınlığı simgeler.
Basamak ya da merdiven: Bir amaca yönelik hırs ile iradeyi gösterir. Ayrıca, daha mutlu, daha rahat olma isteğini belirtir.
Karışık desenler: Karışık aynı zamanda ayrıntılı karalamalar, takıntıları simgeler. Bu kişiler, duygularını belli etmekten hoşlanmaz.
Ok: Dik, düzgün bir ok hedefe gösterilen önemi, desenli bir ok ise arzuları belirtir.
Gemi ile uçak: İçinde bulunulan durum ile ortamdan kaçma isteğini gösterir.
Ev: Güvenlik gereksiminde olunduğunu simgeler. Eğri büğrü ev ise yaşanılan evdeki mutsuzluğu temsil eder.
İsim: Kendi ismini yazmak, dikkat çekmekten hoşlanmayı; başkasının adı ise aklın o kişiyle dolu olduğunu gösterir.
Küp ya da kutu: İçinde bulunulan durumu kontrol altına alma isteğini gösterir.
Üçgen: Öğrenmeye susamış, araştırıcı, tehlikelere atılmayı göze alan, güçlü bir iradesi olan biri sürekli üçgen çizer. Bu kişi zor karar verir ama hiç kimse onu kararından döndüremez.
Kare: Ciddiyeti, kararlılığı simgeler. Pratik amaçlara yönelen, özü sözü doğru kişiler kare çizerler. Hayatlarını güvence içinde sürdürmeye çalışırlar.
Daire: Daire şekli sonsuzluğu, bütünlüğü, birliği ve korumayı simgeler. Kalbi sevgi dolu olan esprili kişiler, daire çizmekten hoşlanırlar. Genelde kendilerini ikinci planda tutarlar.
Paralel Çizgiler: Soğukkanlı, acil durumlarda hemen harekete geçmeyi başaran kişilerdir. Ne istediklerini çok iyi bilirler. Eğer çizgiler diagonal çizilmişse, o kişinin lider olma eğiliminde olduğu söylenebilir.
Düz Çizgiler : bu tür çizgiler çizen insanlar, genelde sözünü sakınmayan, az ve öz konuşan tipler olma eğiliminde.
Sıfırlar ile Çarpılar : Rekabete açık insanları anlatıyor.
Yıldız: Altı köşeli yıldız çizen kişilerin insan doğasının erkek ile dişi yanları arasında bir denge kurabildikleri anlaşılır. Meraklı, öğrenmeye açık, konuları derinlemesine inceleyen kişilerdir. İdealist olanlar genellikle yıldız çiziyor.
Zikzak: Yuvarlak zikzaklar romantizm duygusunun baskınlığını, dik, keskin zikzaklar ise sinirli karakteri simgeler.
Çöp adam: Duygularını kontrol altına almayı başarmış olma duygusunu belirtir.
İngiliz psikolog Jackie Andrade’ toplantı sırasında karalama yapanların, bu yolla konsantrasyonlarını artırdıklarını, bu yüzden de desteklenmeleri gerektiğini söyledi.
Plymouth Üniversitesinde görev yapan Andrade, yayımlanan bir araştırmasında, sıkıcı bir monoloğu dinlerken kağıda bir şeyler karalayanların, konuşmanın ayrıntılarını oturup dinleyenlerden daha iyi hatırladıklarını söyledi. Andrade, sıkıcı bir konuşmayı oturup dinleyenlerin bu sırada hayal kurmaya eğilimli olup, bundan ötürü de konuyla ilişkilerinin kesildiğini belirtti.
Araştırma çerçevesinde 40 gönüllüye, 2 buçuk dakika süren tekdüze bir telefon mesajı dinletildiği sırada kağıt üzerinde rastgele karalama yapmaları istendi. Mesaj dinletildikten sonra yapılan bellek testinde, gönüllülerden, konuşmada adları geçen kişi ile yerlerin isimlerini yazmaları istendi.
Mesajı dinlerken karalama yapanların, kişi ile yer isimlerini anımsamada ötekilerden yüzde 29 oranında daha başarılı oldukları gözlendi.
—————————————————–
[*] Aslında el yazısı bilimi (grafoloji) yenilerde bulunmuş bir olgu değildir. İlk kez bundan üç bin yıl kadar önce önce Çinlilerce geliştirilip, bir çok uygarlıkça da büyük saygınlık görmüştür. Bu bakımdan Sigmund Freud’ un yaptığı grafolojiyi tıp alanına almak olmuştur.

21 yorum:

  1. grafolojiye genclik donemimde kesfettim ve hala merakliyim, butun yazi sanatlarina oldugu gibi, yazarlik, kaligrafi...,paylasim için tesekurler:)

    YanıtlaSil
  2. psikoloji gibi geliyor bana da insanı rahatlatan bir şey karalama, anlamları olması da ayrı psikoloji :)) insanı tanıma çözme...

    YanıtlaSil
  3. İlginç gerçekten, hiç düşünmeden yaptığımız şeyler bile karakterimiz hakkında nasıl ipuçları veriyor :)

    Bu arada blogumda Dockers pantolon çekilişi var, ister kendine ister erkek arkadaşına, ister kardeşine.. Harika bir hediye, beklerim :)

    http://lunaparkqueen.blogspot.com/2012/03/give-away-dockers-lunapark-queen.html

    YanıtlaSil
  4. kendi karalamalarımı çözmeye çalışacağımmmm :)

    YanıtlaSil
  5. bende bir karalayayım dyecektim ama şimdi bunu okmadan yapmak lazımdı sanırım

    YanıtlaSil
  6. Çok ilgimi çekti paylaşımın,bol bol bir şeyler karalayan biri olarak zevkle okudum, teşekkürler:)

    YanıtlaSil
  7. Vaayy..çok ilgi çekici bir bilimmiş bu. geliştirim ki kendimi:)
    Buarada miminiz var
    http://morbal-k.blogspot.com/2012/03/ilk-mim.html

    YanıtlaSil
  8. güzel bilgiler paylaşım için sağol canım, hep merak ediyordum bu karalamaları. kızlarımın şimdlerde yaptıklarını yorumluyacağım bende. Takipteyim ben de bklerim

    YanıtlaSil
  9. İnsan beyni ne kadar mükemmel bir organ. Öylesine yaptığımız karalama dediğimiz şekiller bile kişiliğimizin, düşüncelerimizin göstergesi. Bilgiler için teşekkürler. Emeklerinize sağlık. Sevgiler.

    YanıtlaSil
  10. vay be çok ilginç bilgiler bunlar.bağımsız zeka imişim.aynen öyle doğru valla.

    YanıtlaSil
  11. Blogger anneler'den geldim, bende blogger anneyim beklerim :)

    YanıtlaSil
  12. güzel paylaşım
    Blogger anneler'den geldim, bende blogger anneyim beklerim

    YanıtlaSil
  13. ilginç bir paylaşım teşekkürle bilgile için
    ''Blogger anneler'den geldim, bende blogger anneyim beklerim''

    YanıtlaSil
  14. Merhabalar,karamalarla ilgili hiç fikrim yoktu,paylaşım için teşekkürler..Blogger annelerden geldim,bende blogger anneyim,banada beklerim.)

    YanıtlaSil
  15. Benim için çok ilgi çekici bir yazıydı. Bu sayede kendi karalamalarıma dikkat ettim. Meğer hep çiçek çiziyormuşum karalarken. Br de yazım sağa eğik.:) Teşekkürler paylaşım için.

    YanıtlaSil
  16. çok ilginç bloğun var zevkle okuyorum blogger annelerden geldim ben de beklerim

    YanıtlaSil
  17. Çok bilgilendirici post olmuş :)

    YanıtlaSil
  18. blogger annelerle uzaktan yakından ilgim yok :)) ama konu müthiş ilgimi çekti, paylaşım için teşekkür ederim..çiçek resmi çok çizerim bu arada, sapı da eğridir, endişelerim neyle ilgili acaba...

    YanıtlaSil
  19. RASTGELE DOLAŞIRKEN BULDUM BLOGUNU AMA BAYILDIM SEVDİĞİM TARZ KONULAR VAR..BENDE KENDİ BLOGUMA BEKLERİM..merrapunzel.blogspot.com

    YanıtlaSil
  20. Çok güzel bir paylaşım olmuş, teşekkürler. Ben de hep merak etmişimdir bu konuyu. Masa başında telefonla konuşan insanlarda çok gözlemlenen bir durum. kumtanesiyiz.blogspot.com

    YanıtlaSil