20.03.2013

DÜNYADA MOBBİNG


İş yerinde psikolojik taciz (mobbing) kavramı, ilk defa 1980 yılların sonunda İsveç’ te yaşayan Alman endüstri psikoloğu Heinz Leyman tarafından tanımlanmıştır.

Avrupa Birliği’ ne üye ülkelerin birçoğu, işyerinde uygulanan psikolojik tacizle mücadele için düzenleyici önlemler almış olup, ortak bir anlaşma üzerinde çalışmaktadır. İskandinav ülkelerinde mobbing, doğrudan bir suç olarak yasalarda yer almaktadır. Bu ülkeler arasında mobbing konusunda en büyük ilerlemelerin kaydedildiği ülke İsveç’ tir.  İsveç’ te ‘işyerinde taciz’, 1994’ de yayınlanan İş Güvenliği ve İşçi Sağlığı yasası ile bir suç olarak tanımlanmaktadır. Finlandiya’ da 2000 yılında yürürlüğe giren İş Güvenliği ve İşçi Sağlığı yasasına fiziksel şiddet yanında psikolojik şiddet de dahil edilmiştir. Danimarka’ da 2004 yılında hazırlanan yasa tasarısına, psikolojik taciz sonucunda ortaya çıkan psikolojik rahatsızlıklara ilişkin önlemler de eklenmiştir.

Almanya’ da mobbing olgusunun yasal düzeyde tanınmasında sendikal çalışmalar etkili olmuştur. Toplu iş sözleşmelerine, mobbingin, toplu sözleşmesinin ihlali olduğuna dair maddeler eklenmiştir. Almanya’ da mobbing kurbanı, erken emekliliğini isteyebilmektedir. Günümüzde Almanya’ da  mobbing olgusunun ne olduğunu bilmeyen yok gibidir. Ülke genelinde mobbing kurbanlarının yardım ve destek isteyebilecekleri kamusal merkezler vardır. İşletmelerde mobbingi önleyici çalışmalar yapılarak yürürlüğe konmaktadır.

Bunların en bilineni, Volkswagen örneğidir. Volkswagen çalışanları, işyerinde başkaları tarafından uygulanan taciz ve şiddete maruz kalmaları halinde konuyla ilgili olarak işletme içinde oluşturulmuş birimlere doğrudan doğruya başvurabilmektedirler. Ayrıca iş sözleşmelerinde mobbing ile ilgili bir bölüm de yer almaktadır.

İsviçre’ de işyerlerinde her türlü psikolojik baskı ve tacizin uygulanması, yasalarla engellenmiştir. Yasalara göre, bu tür baskı ve tacizde bulunan kişi, işten çıkartılabilir. Fransa’ da işyerinde işyerinde psikolojik taciz, adli bir suçtur cezası 1 yıl hapis ve 1500 Euro’ dur.

6 yorum:

  1. günümüzde cok büyük bi problem mobbing cok güzel bi konuya deginmissin tebrikler..sIkI takipcinim :)))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben ik da çalışıyorm ben mobbingi birebir görüyorum, gercekten sıkıntılı bir durum duygusal zekamızın güçlü olması gerekir. Bu sıkıntıyı atlatabilmek için, yorumunuz için teşekkürler..

      Sil
  2. Yazınız için çok teşekkür ederim. İnternette Mobbing ile ilgili bilgi var ama birebire mobbing vakaları gören biri olarak, gördüğünüz bir iki örnek yazabilirmisiniz lütfen?
    Teşekkürler,
    Mina

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Geçen yıl çalışmış olduğum iş yerinde, iş arkadaşıma mobbing uygulandığını gördüm. Kendisi Pazarlama bölümünde çalışıyordu. Pazarlama departmanı zordur. Yönetimin hep bir beklentisi vardır. Bunun dışında bir de mobbing uygulanınca siz düşünün çalışanın halini.

      Yaptığı her hatada küçük hata dahi olsa bir sürü laf işitiyordu. Sigara içmeye çıktığı zaman o anda orada olan kişiler hemen aşağı iniyordu. Sürekli bir yalnız bırakılma halindeydi. Odadan her çıktığında arkasından laf ediliyordu. Bazen de odada iken laf atılıyordu. Benim odam yakın olduğu için ve küçük bir iş yeri olduğu için şahit oldum. Bir arkadaşımda kendisine yapılan mobbingi anlatmıştı. Günlük olarak yaptığı raporlamayı müdürüne götürmüş, müdürü bir sürü kusur bulmuştu. Aslında her gün aynı raporlamayı yapıyordu. Kendisinin doğru yaptığını biliyordu. Sadece noktalama işaretini değiştirdiğinde müdürü evet bu sefer iyi olmuş dedi. Uzun bir konu mobbing . Yorumunuz için teşekkürler

      Sil
  3. birde benim yaşadıklarımı duysanızzzzzzzzz o ooooooooo
    2000 yılından bu yana hemde
    bıktım ama yapacağım birşey yok.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. haklısınız ne çok insan vardır bu sıkıntıları yaşayan...

      Sil