17.01.2012

SİZ HANGİSİNİZ???


 Bir baba ve kızı dertleşiyorlarmış. Kızı, hayatında birçok sıkıntı yaşadığını ve bunlarla nasıl baş edeceğini bilemediğini söylemiş babasına. Sorunların ardı arkasına devam ediyormuş hayatında. Babası kızını dinlemiş, dinlemiş ve "Gel sana birşey göstereceğim." diye, kızını mutfağa götürmüş. Baba, ünlü bir aşçıymış. Ocağa üç tane eşit büyüklükte kap koymuş kapların içne de bir miktar su koymuş ve üçünde altını aynı miktarda yakmış. Ve birinci kaba bir havuç diğerine bir adet yumurta, öbürüne ise de bir adet çekilmemiş kahve çekirdeği koymuş. Ve her üçünü de tam 20 dakika pişirmiş. Daha sonra ateşi kesmiş. Masaya 2 tane tabak ve bir tane boş bardak koymuş. Ve ilk önce haşlanmış havucu alıp tabağa koymuş. Daha sonra epey pişmiş olan yumurtayı alıp diğer tabağa koymuş. En sonunda iyice sinmiş ve tam kıvamında kahve görüntüsü olan kahveyi de alıp bir bardağa boşaltmış. Kızına şu soruyu sormuş: "Kızım ne görüyorsun?"
          Kızı demiş ki: "havuç, yumurta ve kahve" Babası kızını elinden tutup masaya yaklaştırmış daha yakından bakmasını ve hissetmesini istemiş.Kızı demiş ki;

"Ne görüyorum. Haşlanmış yumuşak bir Havuç (bunu yaparken çatalı havuca batırmış ve yumuşaklığını hissetmiş), artık pişmekten içi katılaşmış bir yumurta (yumurtayı eline almış, hatta bir tarafından masaya vurup, çatlatmış ve içini görmüş.), ve bir bardak kahve. (biraz içmiş.) Hatta tadı oldukça iyi. Baba, bunu niçin bana gösteriyorsun?" diye sormuş.


   Babası da: "Bak, hepsi aynı şekil kapta, aynı sıcaklıkta, aynı dakikada pişti. Fakat hepsi bu etkiye farklı tepki verdiler.Havuç ilk başta sertti, güçlüydü. Ama kaynaltılınca yumuşadı hatta güçsüzleşti. Yumurta, çok kırılgandı, hafifçe dokunsan çatlayabilirdi, ama kaynatılınca içi sertleşti, hatta katılaştı. Bir avuç çekilmemiş kahve ise yine sertti, hepsi birbirine benziyordu, ama ısıtılınca ne oldu, bu kahve çekirdekleri ısındılar, gevşediler ve içinde oldukları suya yayıldılar ve suyu eşsiz tatda bir kahveye çevirdiler. Kızım, sen hangisisin?" diye sormuş. "Zorluklarla karşılaştığın zaman nasıl tepki gösteriyorsun? Sen, havuç musun, yumurta mısın, yoksa kahve misin?"

Siz, hangisisiniz? Havuç gibi sert bir kişi misiniz, ama sorunlar yaşayınca yumuşuyor ve güçsüzleşiyor musunuz? Yumurta gibi, içi yumuşak, her an kırılabilir bir kişimisiniz? Sorunlar karşısında, güçleniyor ve sertleşiyor musunuz? Yoksa bir kahve çekirdeği gibi misiniz? Kahve sıcak suyu değiştirir, hatta suyun sıcaklığı en üst seviyeye çıktığında, en lezzetli kahve ortamı hazır olur.

Eğer siz bu kahve çekirdeği gibiyseniz, çevrenizde ne kadar sorun olursa olsun, bunları olumluya çevirebilirsiniz. Çevrenize güzel tatlar, duygular katarsınız. Kendinizi ve çevrenizi daha iyi yapmak için çalışırsınız...




1 yorum: