7.11.2014

EGOİST BEYİN VE KİLO


Zayıflamak için hızlı, sağlıklı ve tehlikesiz bir metot yoktur. Ama eğer sizi yeme bağımlılığına iten nedenlerle ilgili bilgi edinmek ve bunlarla mücadele etmek, ufkunuzu açmak ve kiloya yol açan şeyin bedenimizin değil, beynimizin metabolizması olduğunu öğrenmek istiyorsanız, bu kitap size kilo sorununuzu çözmekte yardımcı olacaktır.


Şişmanlayan insanların büyük bir çoğunluğu, şişmanlığa yol açan kronik stresle ilgilenmektense hızlı bir diyet yaparak eski kilosuna geri dönmek ister. Ancak beden hava, SU ve yemek gibi temel ihtiyaçları kısıtladığında, bu ihtiyacını karşılayabilmek için elinden geleni yapar . Tabii ki kişi buna rağmen "yüksek bir iradeyle" diyet yaparak kısa bir süre içinde kilo verebilir. Ama diyet dönemi biter bitmez verdiği kiloları fazlasıyla geri alır. İnsanların diyet döneminden sonra daha fazla kilo almaları durumuna bilimde yoyoefeet yada weight- cycling adı verilir. Böylesine kısırdöngüye girenler her dönem yeni bir diyet yapıp zayıflar ama dönem bittiğinde de eskisinden daha fazla şişmanlar ve bu yolculuk yıllar geçtikçe obeziteye doğru ilerler.


Beynin stres sistemi biz ancak var olan sorunu çözdüğümüzde rahatlar. Çözemediğimiz sürece "vur ya da kaç tepkisi" içinde kalarak bizi strese sokar. Ama beynin stres sistemini rahata kavuşturmak için ille de dış faktörleri değiştirmeniz gerekmez. Kaldı ki dış faktörleri değiştirdiğimizde bir sonraki adımda benzer bir durumla karşılaşma olasılığımız da yüksektir.

Somutlaştırırsak; mahallesinde patlayan bomba yüzünden strese girip başka bir yere taşınan kişi muhtemelen o taşındığı yerde de benzer bir sorunla karşılaşacaktır. Ama taşınmadan önce 'ölüm korkusunu' yenerse ve hayatta bir çok şeyin bizim elimizde olmadığı gerçeğini kabul ederse, yani bu streste kendi payına düşen noktayı hallettiğinde, başka bir mahalleye taşınmak onun için oldukça hayırlı olacaktır.

Ancak bir olayın bizim üzerimizde yarattığı etki yalnızca olayın kendisine değil, aynı zamanda da bize bağlıdır. İşte bu yüzden aynı olay, bir insanda stres tepkisine neden olurken, bir başkasının motivasyonunu yükseltebilir. Dolayısıyla kişinin olayı nasıl değerlendirdiği, ne tür yetilere ve güç kaynaklarına sahip olduğu, hayata ve kendisine karşı nasıl bir tutum sergilediği verilen tepkiyi belirleyen çok önemli faktörlerdir. Yani eğer dış faktörlere müdahale etme imkanımız yoksa, kendimize müdahale edip değişimi kendimizde sağlayabiliriz.

Kitabın sonunda ALIŞTIRMALAR var. Bir dahaki post yazısında onlardan bir tanesini yazacağım. STRES ve KİLO olabilirmiş bu kitabın adı. Önceki kitabı gibi bu kitapta güzeldi.

Okumayanlar varsa Zaza yurtsever'in önceki kitabı. KORKMA YE!

4 yorum:

  1. güzel bir paylaşım olmuş geriye dönük postları bile okuttu bana:)) sevgiler.

    YanıtlaSil
  2. Severek okudum, ilgi alanima giren bir konu nede olsa :) Tesekkürler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yağmurun dünyasını takip etmeye devam edin o zaman :))

      Sil