3.11.2014

DOMATESİ EZERSEN, DOMATES SUYU ÇIKAR!


Temel olarak hayatın tümüne baktığınızda, aslında çoğu yerde verdiğimiz küçük kararlar bizi belli bir yere getiriyor. öyle değil mi? Mesela bugünkü yaşantınıza baktığınızda, geçmişte verdiğiniz, O an için önemsiz gibi görünen bazı kararların şu an için hayatınızı çok derinden etkilediği oldu mu?

Mesela 5-10 sene önce verdiğiniz bazı kararlar? Üniversite sınavında 8. veya 10. Sıraya nereyi, nereye iş başvurusunda bulunacağınız, kiminle arkadaşlık edeceğiniz gibi...

Hatta belki de bir arkadaş ortamına veya pikniğe katılıp katılmama kararınız buğün sizi nerelere getirmiş veya getirmemiş olabilir?

Tamam, şu konuda anlaştık: şöyle ya da böyle birtakım kararlar veriyoruz. Peki, acaba bu kararlar 0 an birdenbire mi çıkıyor, yoksa yıllarını tecrübelerimiz ve yaşadıklarıMIZIN bir birikimi olarak mı veriliyor? Cevabı biliyoruz....

'Domatesi ezersen, domates suyu çıkar." Domatesi neyle ezersen ez, domates suyu çıkar, öyle değil mi? Damatesi ister öğütücüden geçirin, ister rendeleyin, ister bisikletle üzerinden geçin, hep domates suyu çıkar. Çünkü içi domates suyu dolu!

Peki, sizi sıkarsak ne çıkar? Sizi doldurmuş olan her ne ise, sıkma zamanı geldiğinde işte o çıkacak, bundan kaçış yok. İşte o kritik anda içinizden ne çıkacağı, sizin 0 ana kadarki birikimlerinizle çok ilgili.

Peki, bizi neyin dolduracağını kendimiz mi seçiyoruz? Nasıl seçiyoruz?

Bilge birisi diyor ki:

"Beynini mutlaka bir şeylerle dolduracaksın. Ya pozifle ya da negatifte. ikisinin arası yoktur."

Yani zihnimizi ya olumlu şeylerle doldurmayı seçeceğiz, ya da olumsuzlarla. Eğer bu konuda bilinçli bir seçim yapmıyorsanız; seçim yapmamayı seçiyorsunuz demektir. Aslında bu konuda bir seçim yapmamayı seçmek de önemli bir seçimdir. Çünkü olumluyla doldurmayı seçmemek, dolaylı olarak olumsuzla doldurmayı seçmek anlamına gelir.

Örneğin, bir bardağı hiçbir şeyle doldurmamayı seçmeniz, aslında onu havayla doldumayla seçmekten farklı bir şey midir?

Demek ki zihnimizi bilinçli olarak doldurmazsak, nasıl olsa kendiliğinden de bir şeylerle doluyor. En azından kendi seçtiğimiz olumlu şeylerle doldurmak daha yararlı olurdu diye düşünüyorum, ne dersiniz?

zaten dünyaca ünlü başarı teknolojisi olan NLP' nin vurguladığı konulardan biriside işte budur.

Madem ki yıllar boyunca 0 beyin ve içine doldurduklarımızla yaşayacağız, neden beynimizi kendi seçtiğimiz, kendi istediğimiz şeyler yerine başkalarının seçimleriyle dolduruyoruz?

2 yorum:

  1. Çok etklieyici benim hoşuma gitti. Ben bu kitabı kesin bulup okumalıyım. :)

    YanıtlaSil
  2. Kitabı tam bitirmedim ama çok beğendim sizinde beğenmenize sevindim :))

    YanıtlaSil