21.03.2014

EVLİLİK PSİKOLOJİSİ


Evlenecekler ve evliliğe hazırlananlar için okunması şart olan bir kitaptır. Evlilik, kitabın da üzerinde yazdığı gibi öncesi ve sonrası ile anlatılmıştır.

Nişanlı olduğunuz dönemden evliliğe giden süreci, evlendikten sonra yaşanan sıkıntıları ve en son noktaya gelindiğinde de boşanmanın size neler getirdiğini anlatıyor.

Evliliği kısaca özetlemiş yazar; İki kişinin birbirine bakması değil, aynı yöne bakmasıdır diyor.

Evlilik öncesi nişanlı olduğumuz dönemde birbirimizi sağlıklı tanıyabilmek için sevgiyi ikinci, aklı ve mantığı birinci plana almamız gerektiğinden bahsedilmiştir.

Sevginin evlilik için yadsınamaz önemi düşünüldüğünde, eşlerin birbirinin sevgi dilini bilmesi çok önemlidir. Eşinizin olaylar karşısında gösterdiği davranışları analiz ederek onun sevgi dilinin ne olduğunu anlayabilirsiniz.

Evlenmeden önce ya da nişanlılık döneminde kişilerin birbirini en azından on cümleyle tarif edebilecek kadar tanıması ya da bilgi sahibi olması, ortak alanların tespit edilmesi ve uyum için önemlidir.

Evlilikte ‘altın orta nokta’ dediğimiz bir kural vardır. Her iki taraf da alışkanlıklarından taviz vererek birer adım atıp orta noktada buluşursa, kültürel farklılıklar evliliği pek fazla etkilemez.

Evliliği yanan bir ateşe benzetebiliriz. Ateşin devamlı yanması için sürekli beslenmesi gerekir, tıpkı bunun gibi evliliğin sağlıklı yürüyebilmesi için de daima beslenmesi, yatırım yapılması icap eder.

Bir kötülük yaptığın zaman hemen arkasından iyilik yap. Kötülüğü gidermenin en güzel yolu budur’ anlayışından hareketle yapılacak iyilikler, kıskanç eşin kendisindeki hataları fark etmesini sağlayacaktır.

Eşler arasında ortak değerler ne kadar fazla olursa, paylaşımda o kadar sağlıklı olur.
Eşler ‘Ne yaparsam sevgiyi arttırırım?’ sorusunun cevabını ne kadar çok düşünülürse pişmanlıktan o kadar uzaklaşır, evliliği yoluna sokmaya yaklaşırlar.

Boşanma, bir sürecin sonunda gelinen noktadır. Bu süreçte ilişkiyi olumsuz yönde etkileyen unsurlar birikir ve bardağı taşıran son damla boşanmanın nedeni olarak karşımıza çıkar.
Emek verilmeyen bir evlilik, tıpkı bakımı yapılmamış bir bahçenin yabani otların istilasına uğraması gibi her geçen gün güzelliğini kaybeder ve sonunda kurur.


Geleneksel yapıya sahip ailelerin kız çocukları ‘İdareci ol, aman alttan al, fedakar ol, kızlar fedakar olur’  tavsiyeleriyle yetiştirilirler. Bu mesajları alan genç kız da evlendiği zaman ezilir ve ruhsal sarsıntı yaşar.

Gibi bir çok konunun yer aldığı ‘Evlilik Psikolojisi’ çok yararlı bir kitaptır.

Konu başlıkları;

Yaygın İletişim Hataları
Evlilikte Zor Anlar
Gelin – Kayınvalide ilişkileri
Aile Terapisi
Ailede Yeni Bir Dönem; Hamilelik ve Çocuk Sahibi Olmak
Eşler Arası İletişim,
Sevgi Dili,
Evlilikten Beklentiler…..



1 yorum:

  1. İstanbul’da adam gibi su tesisatçısı ile sonunda karşılaştım.
    http://istanbulsutesisatcisi.blogspot.com.tr/

    YanıtlaSil