5.04.2013

AŞKBOOK-10


BAŞARILI BİR İLİŞKİ NE KADAR SÜRER?

Diyelim ilişkinin bitme vakti geldi ve çattı. İlle gelir demiyorum. Diyelim ki geldi. İşte bu noktada çok zorlanıyoruz. Duygusal zorluklardan, yani üzüntüden, bir şeyin bitmesinin getirdiği acıdan bahsetmiyorum çünkü acı ve üzüntü bitmek üzere olan bir ilişkinin en doğal parçasıdır, keyifle yaşayın. Bahsetmek istediğim daha farklı bir konu.

Bir ilişkinin bitmesi hep BAŞARISIZLIK olarak değerlendiriliyor.

Şu lafı o kadar çok insandan duydum ki, 'Geçmişim hep bir iki senelik başarısızlıklarla dolu'

Hemen soruyorum.

-Peki o zaman başarılı bir ilişki kaç sene süren ilişkidir?
-Ee işte hayat boyu sürendir.

-Peki şeker, şu an hayatının ilk 30 senesini zaten yaşadın. O zaman 'hayat boyu' sürecek bir ilişkiden 30 yıl yemiş vaziyettesin. Nasıl olacak da bundan sonra bir ilişki senin için başarılı olacak?

Elbette kelime oyunu yaptığımın farkındayım ama dikkatleri güzel bir noktaya çekmeye yardım ediyor. Başarılı bir ilişki yoktur. ÇÜNKÜ her ilişki aslında başarılıdır. Size birşeyler öğretir, sizi geliştirir. Ama keyifle geliştirir ama canınızı okuyarak geliştirir. Her ilişkiden çıktığınızda, bir sonraki ilişki için biraz daha donanımlı hale gelirsiniz.

Biten bir ilişki başarısız değildir. Sadece miadı doldurmuş demektir. Bir gün Esra ile benim ilişkim de bitebilir. Bu sevgi bitecek anlamına gelmez. Ama sakın unutmayın, sevgi ayrı, ilişki ayrı şey. Sevgi karşılığı, kuralı olmadan verilebilecek, ilişki ise bakımı yapılması gereken, kuralları olan bir ortaklıktır.

Bir ilişki bitme aşamasına geldiğinde şu cümleler doğal olarak kullanılır.

-O kadar sevmiştik birbirimizi eskiden.
-Bu kadar emek ver, çabala şimdi geldiği şu hale bak.

Kendinize haksızlık etmeyin, yaşadığınız onca güzelliğe haksızlık etmeyin.

-Harika güneşli bir günün ardından, sadece güneş batıyor diye gününüze küfrediyor musunuz?
-Bayram tatilinden sonra eve ve işinize dönerken, tatil bitti diye, o tatil sizin için zehir mi oldu birdenbire?
-Eve aldığınız güzel bir çicek solduğunda -ki doğaldır- vazonuzu kırıp, çiceği size getirene küfredip sinirleniyor musunuz?

İlişki de aynı şekilde. Eğer miadı dolmuşsa, yaşanan güzel zamanlara kesmeyin faturayı.

Çok sevdiğim oyunculardan biri Robin Williams şu aralar boşanmak üzere. Eşi ile yıllar süren mutlu bir evlilikleri vardı. Hatta 1997 yılı Oscar larında, ödül töreninde, Oscar ı aldıktan sonra eşine dönüp şöyle demişti: 'Her sabah bana yaşama gücü veren eşime teşekkürler...'

Geçenlerde eşi ile olan ayrılıklarından bahsediyordu. Dikkatle dinlemeye başladım acaba ne diyecek diye. 11 yıl önce bu kadar aşk ateşi ile teşekkür eden adam acaba bugün ayrılıklarını nasıl değerlendirecek diye.

Elini kalbinin üstüne koydu ve şöyle dedi;

-Ne mutlu ki, ilişkinin başladığı gibi boşanıyoruz, büyük bir sevgi ile!



 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder