19.12.2013

Yaşar Ne Yaşar Ne Yaşamaz


Hafta sonu tiyatroya gittim. Şehir tiyatrolarında yer alan ‘Yaşar Ne Yaşar Ne Yaşamaz’ oyununu izledim. Çok keyifli bir oyun. Devlet memurları eleştriliyor. Komik bir o kadar da düşündürücü sahneler var. Ağlanacak haline gülüyoruz Yaşar’ ın.
Tiyatronun kalabalık olması hatta insanların sandalyelerde oturup tiyatro izlemeye devam etmesi çok güzeldi. Tiyatro izlemeyi ve böyle güzel ortamlarda bulunmayı çok seviyorum. Benim için güzel bir hafta sonu oldu. Kısaca oyun hakkında bilgi aktarayım.
Yaşar Ne Yaşar Ne Yaşamaz, Aziz Nesin'in ilk olarak radyo oyunu olarak yazdığı eser. Aziz Nesin tarafından sırasıyla sahne oyunu, sinema filmi, çizgi roman, televizyon filmi ve roman olarak uyarlanmıştır. İlk kez 1974 yılında Halit Akçatepe’ nin oynadığı başrol ile televizyonda izlenmiştir. Günümüze yakın 2008 yılında Şafak Sezer’ in başrollüğünde sinemaya uyarlanmıştır.
Kenan Işık’ ın yönetmenliğini yaptığı oyun şu an şehir tiyatrolarındadır. Konusu ise kısaca;
Yaşar, okula başlarken nüfus kaydına göre ölmüş olduğunu öğrenir. Bundan sonra hiçbir olayda da yaşadığını anlatamaz. Ama iş babasının vergi borcunu ödemeye gelince "resmen ölü" olduğunu söyleyip kurtulamaz da... Sevdiği kızla evlenemez, çünkü nüfusta kaydı yoktur. Babasından kalan mirası alamadığı gibi, yaşadığını ispat için başvurduğu bürokrasi girdabında kaybolur. Baba olur, oğlunu nüfusa kaydettiremez ve memura hakaretten düştüğü cezaevinde hayatı öğrenir. Büyük mizah ustamız Aziz Nesin'in devlet-birey ilişkisini sorguladığı bu oyunda, "vatandaş" Yaşar'ın bürokrasi karşısındaki ezikliği anlatılıyor. sonunun" neden, nasıl, ne zaman, yaşanacağını merak ediyorsanız beklemeye gerek yok.


2 yorum:

  1. Çok izlemek istediğim ancak bir türlü gidemediğim oyun... Eseri okumuştum ama oyun olarak seyretmek kısmet olmadı ne yazık ki. Ufak bir düzeltme yapayım, oyun Devlet Tiyatroları değil Şehir Tiyatroları'nda sahneleniyor.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Gitmenizi şiddetle tavsiye ederim. Çok güzel bir oyundu. Düzeltmeniz ve yorumunuz için teşekkür ederim gerekli düzeltmeyi hemen yapıyorum. İyi günler..

      Sil