4.12.2013

TÜRK DİZİLERİNE ELEŞTİRİ


Yabancı dizilere kıyasla Türk dizilerinin izlenilebilirliği azaldı. Bu yüzden yabancı dizilerden esinlenerek ya da tamamen çevrilerek seyre sunulmaktadır. Bu benim nacizane görüşümdür. Revenge – İntikam ya da The Orange County – Med cezir gibi diziler buna örnektir. Önümüzdeki senelerde hangi dizilerin uyarlanacağını bende merak ediyorum.

Yabancı dizilerden izlediklerim arasında The Walking Dead dizisi en inanılmazları ve bunu yapabileceklerine hiç inanmıyorum.  Dram, macera, korku, gerilim , fantastik dizileri izlemekten keyif alıyorum.

Yabancı dizileri izleyenlerinse gerçek dizi bağımlısı olduğunu gözlemledim.  Kendimde dahil.

Bu dizi gibi izlemekten keyif aldığım diziler hero ve haven şu anda biten dizilerdir. Yeni bölümleri yok. Devam eden izlediğim diziler ise The Vampire diaries, The Originals, The Walking dead… En çok güldüğüm ve eğlendiğim dizilerde Kore dizileri…

Sebep olarak gösterilenlerden biri yabancı dizilerin süresi 22-30 dakika ya da en fazla 45-50 dakika olmasına karşın bizim Türk dizileri 1,5-2 saat sürüyor. Bir konu yabancı dizilerde az zamanda çok olay oluştururken, süre doldurmak için Türk dizilerinde olaylar uzatılıyor. Tabi bu sebep olabilir ve buna benzer birçok sebepte olabilir. Biz izleyiciler de sonuca baktığımızda beğenmeyebiliyoruz.

Konular açısından da aynı olayların dönmesi ve yabancı dizilerde her seferinde beni şaşırtan olayların olması da, Türk dizilerini beğenmeme sebebimdir.




Sonuç olarak yapılması gereken süre kısaltmalarını yapmalarında diziler izlenmeye değer olacaksa düzenleme yapılmalı. Farklı konular üretmeli kısaca yabancı dizilerden örnek alınacağına yeni bir fikirler oluşturulmalı.

10 yorum:

  1. The Walking Dead, o kadar bekledik bir çırpıda geldik mi yine sezon finaline :( geldik valla.. 2014 Şubat ayına kadar bekleyeceğiz. Türkiye'de çekilirse komedi olarak kurgularlar sanırım, başka türlüsü mümkün değil çünkü :)

    Bu arada ben de bloguma beklerim; http://sargitaderki.blogspot.com

    Sevgiler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet hemen ara veriyorlar :)) doyamadan sezona giriyor.

      Tabiki gelirim

      Sil
  2. Merhabalar.

    Bu güne kadar televizyon kanallarında ne yabancı, ne de yerli dizi seyretme imkan ve fırsatı bulamadım. İyi ki de bulamamışım diyorum ve kendimi bu konuda şanslı addediyorum.

    Selam ve dualarımla.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Televizyon izlememek güzel mi bilemedim yabancı dizi izlemek bence güzel bir şey :)) yorumunuz için teşekkürler.

      Sil
  3. Dizinin yerliside yabancısıda konusu güzel olursa seyredilebilir bence.özelliklede duygusal dizilere dayanamam ağlamak için bir fırsat boylece toksinlerden kurtuluyoruz...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. teşekkür ederim Nesrincim :)) güzel yorumun için

      Sil
  4. şimdi altındağlı diye bir dizi çıktı o da The sopranos esintili. o yüzden bunları pek izlemiyorum. Çalıkuşu favorim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Daha neler göreceğiz :)) bilmiyordum paylaşım için teşekkürler.

      Sil
  5. The Walking Dead'i yapmalarının imkanı yok pek bence.Yapsalar da yabancısı gibi olmaz illaki.Ne sezon finali gibi bitti dizide ya ! dayan dayan bitmicek günler :D

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. çok haklısın :)) beklemekte çok zor geliyor

      Sil