23.11.2013

HACI BEKTAŞ - I VELİ


Hacıbektaş, Nevşehir iline bağlı, hareketli tarihi ve kültür dokusuyla ilgi çeken bir ilçedir.  
Hacıbektaş ilçesine adını veren ve yörede gerçekten önemli bir isim olan Hacı Bektaş Veli, 13. yüzyılda yaşamış olan bir düşünür ve gönül adamıdır.  Hacı Bektaş Veli’nin Anadolu’ya gelişi, Anadolu Selçuklu Devleti’nin siyasi ve ekonomik alanda bozulduğu bir devreye rastlar. Hacı Bektaş Veli, Kırşehir yöresindeki Suluca Karahöyük’e (Hacim köy) yerleşmiş, Orta Anadolu’yu gezip, insanlarının gelenek ve göreneklerini özümsedikten sonra bir bilim ve öğreti merkezi kurmuştur. Burada çok sayıda öğrenci de yetiştirmiştir.   Hacı Bektaş Veli Müzesi, halen Anadolu ve çevresindeki coğrafyada yaşayan insanların Birçoğunun en önemli ziyaret merkezi durumundadır. 1948 yılında ilçe olan ve Kırşehir’e bağlanan Hacıbektaş, 20 Temmuz 1954’te Nevşehir’in il olmasıyla Nevşehir’e bağlandı.   





Hacı Bektaş-ı Veli, her gün gelip, şimdiki dergâhının bulunduğu yere otururdu. Onu sevenler; "Galiba Hacı Bektaş-ı Veli Hazretleri burada bir dergâh bina edilmesini istiyor, o yüzden gelip buraya oturuyor" dediler. Daha sonra Hacı Bektaş-ı Veli'nin hizmetini gören Sarı İsmail'e, Hacı Bektaş'ı sevenlerden biri, buraya bir dergâh yaptırmaya niyet ettiğini söyledi. Sarı İsmail de, gelip durumu hocasına arz etti. Hacı Bektaş-ı Veli; "Ona söyle. Bir usta getirsin. Biz istediğimiz büyüklükte bir daire çizelim. Ayrıca yeteri kadar taş getirtip, yonttursun, hazır etsin." dedi. 


Sarı İsmail, bu durumu o şahsa bildirince, çok sevindi ve hemen bir mimar getirdi. Hacı Bektaş-ı Veli de kalkıp, mübarek eliyle şimdiki dergâhın bulunduğu yeri çizdi. O mimar da, dergâhın inşası için yetecek kadar taş getirtip yontturdu. Taşların yontulma işinin bittiği gecenin sabahı, herkes, dergâhın yapılmış olduğunu gördü. Dergâhı yaptıracak kimse, derhal Sarı İsmail'in yanına gelip; "Ben bu binanın yaptırılması için usta getirdim, taş getirdim ve yaptırma sevabına kavuşmak istedim. Fakat her kimse bir gecede yaptırmış." diyerek üzüntülerini belirtti. Sarı İsmail, durumu derhal hocası Hacı Bektaş-ı Veli'ye bildirdi. Bunun üzerine Hacı Bektaş-ı Veli; "Ey İsmail! O beni sevene söyle, bu dergâhı zahirden birisi gelip yaptırmadı. Allah Talanın izni ile bir anda yapıldı. Sevabı yine onun amel defterine yazılmıştır." dedi. İsmail durumu derhal o kimseye bildirdi. O zat da Allah Telaya şükür secdesi yaptı.


Hacı Bektaş-ı Veli türbesinin içi




Türbenin iç kısmında Hacı Bektaş-ı Veli Hazretlerinin öğütleri yer almaktadır.




Ve Aslanlı Çeşme her ziyaret edenin mutlaka içtiği bir sudur. 1964 yılından bu yana 16-18 Ağustos tarihleri arasında belki de Türkiye’nin en hacimli etkinliği olarak Hacı Bektaş Veli’yi Anma Törenleri Aralıksız 40 yıldır düzenlenmektedir.



12 yorum:

  1. paylaşım için teşekkürler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Blogumu ziyaret ettiginiz icin ben tesekkur ederim

      Sil
  2. 2010 yazında ozanlarla ilgili festivaline katılmıştım. O zaman nevşehirin büyük bir kısmını gezme imkanı bulmuştum. Hacı Bektaş çok güzel ve huzurlu bir yerdi. Festival dolaysıyla birçok gösteri de olmuştu. Nevşehir güzel bir il :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kesinlikle size katiliyorum.Yorumunuz icin tesekkur ederim.

      Sil
  3. Çok güzel,paylaştığınız için teşekkürler.

    YanıtlaSil
  4. Merhabalar.

    Ben de birkaç defa ziyaret etmiştim. İnsana huzur veren mistik bir havası var. Verdiğiniz bilgiler için teşekkür ederim.

    Selam ve dualarımla.

    YanıtlaSil
  5. 'İnsanın cemali sözünün güzelliğidir.'
    Ne hoş.
    Ne güzel söylemiş Hacı Bektaş-ı Veli hz.leri...
    İnşallah bize de gidip görmek kısmet olur..

    YanıtlaSil
  6. Ins gitmek ve gormek isteyen herkese nasip olur. Yorumunuz icin tesekkur ederim.

    YanıtlaSil
  7. Benimde görmeyi çok istediğim yerlerden biri inşallah kısmet olur :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İNŞ. gidersiniz :) yorumunuz için teşekkürler.

      Sil