13.11.2013

AŞURE ve MATEM GÜNÜ



Aşura, (Aşure) Arapça’da 10 manasına gelen "aşara" kelimesinden türemiştir. Hicri takvimin ilk ayı olan Muharrem ayının onuncu günüdür. Muharrem ayının 10. Günü Hz. Hüseyin Kerbela’ da Yezid’ in ordusunca katledilmiştir. Bu sebeple alevi toplumu bu ay oruç tutar. 


12 gün boyunca Hz. Hüseyin’ in Kerbela’ da çektiği acıların yasını tutar. Su içmez, bıçak kullanmaz, kurban kesilmez ve et yenmez. Kimsenin kalbini kırmamak, dili ile kimseyi incitmemek, kimse hakkında dedikodu yapmamak Matem Orucu’ nün temel ilkesidir.





Aşure’ nine geliş hikâyesi ise;

Hz. Nuh, İdris aleyhisselamin göğe çıkarıldıktan sonra azan insanlara peygamber olarak gönderildi. İnsanlar putlara tapmaya başladı. Cenap-i Hak bunun için Nuh Aleyhisselami peygamber olarak gönderdi. O zaman 50 yaşında idi. Yıllarca insanları dine davet etti, putlara tapınmaktan sak indirdi ve Allah Telaya ibadet etmelerini söyledi. Ama Nuh aleyhi selama kendi oğlu Yama yani Kenan bile iman etmedi, hatta alaya alıp işkence ettiler:

« An dolsun ki Nuh'u elçi olarak kavmine gönderdik. Dedi ki: Ey kavmim! Allah'a kulluk edin, sizin ondan başka tanrınız yoktur. Doğrusu ben, üstünüze gelecek büyük bir günün azabından korkuyorum » (Araf, 59) . Nuh aleyhi selam insanların davetine icabet etmedikleri için onlara beddua etti:« (Rabbim!) Sen de bu zalimlerin ancak sakinliklerini artır » (Nuh, 24) .


Allah Teâla da bundan sonra Nuh aleyhi selam gemi yapmasını emretti: « Gözlerimizin önünde ve vahyimiz (emrimiz) uyarınca gemiyi yap ve zulmedenler hakkında bana (bir şey) söyleme! Onlar mutlaka boğulacaklardır! » (Hud, 37) .

 Gemi bitince tufan oldu (denizler tastı ve her taraf su oldu). Nuh aleyhi selam sayısı 80 kişi kadar olan ml’minler ile 3 katli olan gemiye bindi. Nuh aleyhi selam gemiye her hayvandan birer çift aldı. Oğlu Kenan' i da gemiye almak istedi, ama o "Beni sudan koruyacak bir dağa sığınacağım" dedi, gemiye binmedi ve hemen bir dalga onu alıp boğdu. Allah Teâla da Nuh aleyhisselamin bu oğlu hakkında af dilemesine karşılık 

(...) Ey Nuh! O asla senin ailenden değildir. Çünkü onun yaptığı kötü bir istir. O halde hakkında bilgin olmayan bir şeyi benden isteme.(...) »

 (Hud, 46) buyurdu. Sular dağları astı, insanlar ve hayvanlar telef oldu. 150 gün geçtikten sonra Allah Teâla: « Yere suyunu çek; göğe: ey gök sen de yağmurunu tut » buyurdu ve bunun üzerine yağmur durdu, sular çekildi. Gemi Irak'taki Cudi dağına oturdu.

 Hz. Nuh'a inanıp kurtulan insanlar aç oldukları ve dağda yiyecek olmadığı için Nuh aleyhisselamin emri üzerine ellerinde olan bütün yiyecekleri birleştirdiler ve böylece ilk defa Aşure yemeğini yaptılar.

8 yorum:

  1. Allah oruçlarımızı kabul etsin. Aşurelerimizi kabul etsin..
    Kerbela şehitlerini bir kez daha analım şefaat dileyelim..
    Selam ve sevgilerle..

    YanıtlaSil
  2. Esim bana aksam asura ne demek bugun niye oruc tuttugunu bilmiyor musun dedi.sadece nuhun gemisi diyip kem kum edebildim
    Simdi kuran okuyor sesi kulagima geliyor gidip ona anlatacagim bildigi halde.beni bilgilendirdigin icin allah razi olsun kalbinden gecen hayirli ne varsa kabul olsun yagmurcum

    YanıtlaSil
  3. Çok güzel bir post olmuş teşekkürler,
    Allah oruçlarımızıda aşuremizide kabul etsin.

    YanıtlaSil
  4. harika bir paylaşım.. muharrem ayı boyunca yaptığımız ibadetleri rabbim kabul etsin inşallah..

    YanıtlaSil