7.12.2014

HAYATI OLDUĞU GİBİ KABUL EDİN


Bir çok felsefenin en temel manevi ilkelerinden biri, hayatın belirlediğiniz gibi olmasında ısrar etmeyip, yüreğinizi 0 anda "olanlara" açık tutmak düşüncesidir.

Bu düşünce Çok önemlidir, çünkü içimizdeki mücadelelerin çoğu hayatı kontrol etme arzusundan ve gerçekte olduğundan farklı hale getirme ısrarından kaynaklanmaktadır. Ne var ki, hayat her zaman istediğimiz gibi değildir. Sadece olduğu gibidir. Bizim huzurumuz, O anın gerçeğini ne kadar kabul edebileceğimize bağlıdır.


Hayatın nasıl olması gerektiği konusunda önceden oluşturduğumuz kavramlar varsa, bunlar, içinde yaşadığımız anın tadını çıkarmamıza ve o durumlardan ders almamıza engel olur. Bu yüzden, belki de bizim için mükemmel bir uyanışa yol açacak olayların değerini anlayamayız.


Bir çocuğun yakınmalarına ya da eşinizin hoşnutsuzluğuna tepki göstermektense, yüreğinizi açın ve o anı olduğu gibi kabul etmeye çalışın. Onların sizin beklediğiniz gibi davranmayışlarına itiraz etmeyin. Yada, üzerinde epey çalışmış olduğunuz bir proje reddedildiği takdirde, bozguna uğramış gibi hissetmeden, "Ne yapalım, gelecek sefere kabul ettiririm." diye düşünün. Derin bir solukalın ve tepkinizi yumuşatın.


Yüreğinizi bu şekilde açarken amacınız yakınmalardan. reddedilmekten veya başarısızlıktan hoşlanıyormuş gibi görünmek değildir; sadece hayat umduğunuz gibi gerçekleşmediği zamanlarda, bunu kolayca kabullenebilecek hale gelmektir.


Günlük yaşamın zorlukları içinde yüreğinizi açmayı bilirseniz, o güne kadar sizi hep rahatsız etmiş olan şeyleri artık sorun olarak görmeyi bırakırsınız. Perspektifiniz derinleşir.


Mücadele ettiğiniz şeylerle savaşmaya başladığınız zaman, hayat gerçekten bir savaş haline gelebilir. Tıpkı bir ping pong maçına döner ve siz kendinizi top yerinde bulursunuz. Oysa kendiniz 0 anın akışına bırakıp, alanları telaşsızca kabullendiğiniz taktirde içinizde daha huzurlu duygular belirecektir. Karşınıza çıkacak küçük zorluklar üzerinde bu tekniği deneyin.


Giderek aynı bilinçli davranışı daha büyük olaylar üzerinde de uygulayabilir hale geleceksiniz. Bu da gerçekten çok güçlü olmanızı sağlayacaktır.


                                                           Dr. Richard Carlson

2 yorum:

  1. Çok güzel bir yazı ..kısaca bu duruma tevekkül deyip kaderi kabul etmek olarak da tanimalayabiliriz.

    YanıtlaSil
  2. Çok doğru. Bazen, ping pong topu gibi hissettiğim oluyor. Oradan biliyorum.

    YanıtlaSil