31.08.2014

PARA KOÇLUĞU


Koçluk, kişinin parasal anlamda içinde bulunduğu bu an ile gelecekte olmak istediği durum arasında bir köprü kurmasını sağlayan katalizör görevi görür.




'Para sizin için bir amaç mıdır araç mıdır? 
Herkesin hep bir ağızdan söyleyerek cevap verdiği, paranın aslında bir araç olduğudur. Ama gerçekten o şekilde mi yaşıyoruz? 'Her gün işe gitmek zorundayım, para kazanmak zorundayım, -meli -malı yım gibi düşüncelerle örülmüş hayatlar yaşıyorsak bunun neresi paranın araç olduğunu düşündüğümüzü gösterir? Para kabul edilsin ya da edilmesin bir çoğumuz için amaç olmuştur.

Unutmayalım;

'Bir şeye ihtiyacınız yoksa onu daha çok çekersiniz.

Başkalarına verdiğimiz öneri ya da yargıları aslında kendimize vermekteyiz. Psikolojide bir kişi, eğer ısrarla bir şeyi ifade ediyorsa o kişinin bununla ilgili sorunu olabileceği ifade edilir. Bu nedenle, siz ne düşünüyorsanız O sunuzdur. Sizin istediklerinize sahip olan kişiler içinde daima olumlu duygular taşıyın. Onlar adına mutluluk duyun. Bunu yaptığınızda kendiniz içinde aynı duyguları, başarıları yaşayacağınızı bilin. İster olumlu ister olumsuz; ne düşünüyor, ne hissediyor ve ne yapıyorsak aslında kendimize yapıyoruzdur. Kutsadığınız şeyi çoğaltırsınız, lanetlediğiniz şeyi de kaybedersiniz.

Düşüncelerimizse duygularımızı oluşturur ve bedenimizi etkilerler. Açıkçası para için oluşturduğunuz tüm duygu ve düşünceler bizi hasta edebileceği gibi, paranın varlığı ya da yokluğunu yaşamamıza da sebep olabilir. NEDEN PARASIZIM? ve PARAM YOK! demek yerine 'Hangi düşünce kalıpları ile parasız kalmama sebep oldum?' demek ve bu soruyu cevaplar vermek, bizi sorundan kurtulmada oldukça ilerletecektir.

O zaman para ile ilgili hedeflerinizi her gün sabah kahvaltınızda ve akşam yatarken bilinçaltınıza vereceğiniz imgeleme komutları ile yazarak gönderin. Bilinç ve Bilinçaltını kullanmak önemlidir.

Neden hep aynı saatte istediğimiz şeyi düşünmeyi öneriyoruz? Çünkü ilaç almak misali, doktorunuzdan çoğunlukla ilacı ancak aynı saatlerde aldığınız zaman iyileşebileceğinizi duyarsınız.

Bir şeyi düzenli yaptığınızda örneğin spor yaparken veya aynı saatlerde uyuduğunuzda bile çabuk ve hızlı bir şekilde cevap alabileceğinizi hatırlatmak istiyorum.

Üst bilinci en çok harekete geçiren şey belirgin ve otoriter cümle yapılarıdır. Bu yüzden kendiniz için ifade ettiğiniz her cümle ve harekette kararlılık göstermeniz önemli. Tam olarak neyi istediğiniz ve bunu tarif eden hikayenizde kararlılık göstermeniz, ilerlemek ve hedefinize ulaşmada önemli.

Bizler sürekli, başımıza bir şeyler geldiğinde hayatımızı nasıl garanti altında tutacağımızın endişesini taşıyarak hayatta kalmaya çalışırız. Bu yüzden hayatımızı bir düzene sokmaya çalışırız. 

Genel olarak hedef konulurken zorlanılan durum, inanmaktır.

Önemli olan istediğimiz sonuca ulaşmak için bir bedel ödemeye hazır mıyız?

Mevcut durumu nasıl daha iyi  yapabilirim?

Tüm bunları yaparken dengede kalabilmek ve hedefi yazdığınızda hissettiğiniz ilk heyecanı canlı tutabilmek önemlidir. Para konusunda durumunuzu istediğiniz seviyeye çekebilmek için net ve belirgin olarak duyduğunuz heyecanı, engellere ve kısıtlamalara aldırmaksızın besleyin, hızlıca hedefinize doğru ilerlediğinizi göreceksiniz. 

Hedeflerinizi gerçekleştirmek istediğiniz tarih nedir? 

Canlandırdığınız bu durumu ayrıntılı bir şekilde yazın. Ne renkte, ne şekilde, nerede, nasıl bir yerde?

Bu hedefleri gerçekleştirdiğinizde nasıl kutlayacaksınız?


Bir ağacı düşleyin. Kökünden beslenip, meyvelerini verdiğini görün. İşte yaşamdaki meyvelerimize bakıp sonuçlarımızı beğenmiyoruz. 'Yeterli meyve vermiyoruz, çok küçük, tatlı değil veya çürük' diyoruz. Yani çoğumuz asıl dikkatimizi meyvelere yani sonuçlara dikiyor, yönlendiriyor ve onlara odaklanıyoruz. Ama o meyveleri aslında kim yaratıyor? Meyveleri tohumları ve kökleri yaratmaz mı?

Toprağın üstündeki Yaratan, toprağın altında olandır! Görüneni yaratan görünmez olandır. Peki şimdi bu ne anlama geliyor? Meyvelerinizin kalitesini değiştirmek istiyorsanız, önce köklerini değiştirmeniz gerekir. Görüneni değiştirmek istiyorsanız önce görünmezi değiştirmelisiniz.

Para haritanız nasıl oluşur?

Sözel programlama: Küçükken ne işittiniz?
Modelleme: Küçükken ne gördünüz?
Belirli olaylar: Küçükken ne gibi deneyimleriniz oldu?

Değişimin ilk anahtarı farkındalıktır!!
ikinci anahtarı anlamaktır!
üçüncü anahtarı kopmadır!
dördüncü anahtarı yeniden şartlanmadır!

İlk önce kendimize haksızlık etmeyelim. Kendimizi sonsuz bilinçaltı ve mükemmel zeka ile sevelim. O zaman her şey o muhteşem ihtişamı ile koşarak bize geri gelecektir. Parasız kalma korkusu veya sürekli tükenecek, bitecek hissi, biterse ben ne yaparım endişe, paranın bizden kaçmasına sebep olacaktır. Siz birisine, korku, endişe ve kaygı ile bakar ve olayları bu gözle karşılarsanız, onunda size nasıl olumlu davranmasını bekler siniz? Doğal olarak o da sizden kaçacaktır.  Paranın bir arakadaşımız olduğunu, ona nasıl davranırsak, onunda bize öyle davranacağını hatırlayalım...

Okunası kitaplardan biri :))

1 yorum:

  1. ilgimi çekti doğrusu ama sanırım benim önce bu tarz şeylere inanmaya başlamam gerekiyor ;)
    http://enderhisarli.blogspot.com

    YanıtlaSil