13.10.2013

NEREDEN BAŞLAMALIYIM...


Hayatında bir şeyleri değiştirmek isteyip de 'Nereden başlayacağımı bilmiyorum' diyenler vardır.

Koçluk cevaplar vermek değil, sorular sorarak bakış acısını genişletmek, kendi cevaplarını kendisine buldurmaktır.

Sorular: Düşünmek sorularla başlar. Sorularını değiştiren; düşüncelerini adımlarını ve sonuçlarını değiştirir. Soruları güçsüzleştirici ve güçlendirici olarak ikiye ayırılır.

Örnek: Ben neden ağaca çıkamıyorum?
            Neden yapamıyorum?
Güçsüzleştirici sorulardır. 

Nasıl ağaca çıkabilirim?
Nasıl yapabilirim?
Güçlendirici sorulardır.

Birinci soru sizi bir girdabın içine sokarken ikinci soru harekete geçirir. Nedeni anlamaya çalışmak yerine, elde etmek istediğiniz duruma yönelik sorular sormak daha faydalıdır.

Düşünceler ve söylemler:  Ağaca çıkmak istiyorum ama çıkamıyorum. Bu cümlede söylemeniz istediğinize hizmet etmiyor. Yani çıkamıyorum diyerek çıkamazsınız. Böyle demenin çıkmaya bir faydası yoktur. Üstelik böyle demekle elinizde bir megafonla tüm evrene hücrelerinize 'Ben yapamam' diye haykırmış oluyorsunuz.

Bunun yerine Ağaca çıkmaya hazırım, niyetliyim gibi cümlelerle ilk adımı atabilirsiniz. Böylece odağınızı yapmaya doğru kaydırırsınız.

En küçük adımlar: Ağaca çıkmak için atabileceğim en küçük adım nedir? Bu soruyu kendinize sorun lastik ayakkabılar giyinmek küçük bir ağaç seçmek cevaplar gelecektir aklınıza.

Odak: Kaç kere denemiş olursanız olun. İstediğiniz sonuç gelmediğinde odağınız hep yapmak üzerinde tutmalısınız. Yapamadıysanız ağaça çıkmayan bir yol öğrendiniz.

Kendinize denemelerinizden sonra şunları sorabilirsiniz. Bu deneyimden ne öğrendim. Bir daha ki sefere neyi farklı yapmalıyım?

Destek: Daha önce o ağaca veya benzerine çıkmış kişiler varsa onlardan destek alabilirsiniz. Nasıl çıktıklarını bunları nasıl aştıklarını öğrenebilirsiniz. Yazının içindeki 'Ağaca çıkmak' örneğini alıp başarmak istediğiniz herhangi bir konu ile değiştirip yazıyı yeniden okuyabilirsiniz.

Son söz: Gerçekten ağaca çıkmak isteyip istemediğinize bir daha bakın.

Bu yazıyı Hakan arabacıoğlu'nun sitesinde okumuştum. 

                                           facebook: yağmurun dünyası

Güzel bir kırtasiye adresi............. yağmurun dükkanı her zaman beklerim...



9 yorum:

  1. ne guzel pozitif, huzur veren bir yuzunuz var:)

    YanıtlaSil
  2. güzel blog, ben de beklerim=)

    YanıtlaSil
  3. Selam bloğunuz çok güzel ve takibe aldım banada beklerim :) amediam.blogspot.com sevgiler:)

    YanıtlaSil
  4. umarım kazanırsınız sevgilerle

    YanıtlaSil
  5. Nasıl yapabilirim??sihirli soru bu sanırım..Bana çok uygun bir soru..Öğrenmeyi , özellikle de kendi çabamla bir şeyler öğrenmeyi çok seviyorum..Blog dünyasına da bu merakım getirdi beni..İyi ki de getirdi..Hepsi birbirinden değerli bir sürü dostum oldu .. kocaman bir merhaba diyorum:)Sevgilerimle..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Blog arkadaşlığı bencede çok güzel farklı bir dostluk :))

      Sil