5.12.2013

KİŞİSEL GELİŞİM KİTAPLARININ NE SUÇU VAR?


Bir çok insandan duyduğum ve okuduğum bir görüştür. Kişisel gelişim kitapları emir kipleri ile yazılır. ‘Şunu yapacaksın, bunu yapacaksın’ ben böyle emir veren bir kitap okumadım ya da okuduğum hiçbir cümleyi böyle algılamadım. Ve uzun zamandır kişisel gelişim kitapları okumaktayım.

                Kitap okurken iyi okuyucunun bir tarzı olur. Her şeyden okurum ama benim tarzım şudur diyebilmeli. Kişisel gelişim kitapları okurum,- çoğunlukla

ama roman kitaplarını da çok severim benim okuyamayacağım kitap tarzı Tarih kitaplarıdır. Tarih kitabını roman tarzında yazılmışsa Safiye sultan, Hürrem sultan gibi… o zaman onları da okuyabilirim.

                Kişisel gelişim kitaplarını okuyamıyorum benim tarzım değil diyebilirsiniz. Bu çok normaldir.  Ama genelde açıklamalar kitaplarda ‘BEN’ merkezli olunduğu insanları bencilliğe sürüklediğidir. İşte ben bu düşünceye katılmıyorum.

                Kitaplarda tarif edilen uçakta risk altındayken oksijen maskesini önce kendinize sonra çocuğunuza takmanız gibi bir şeydir.

                Hayatınızda yanlış yaptığınızda önce kendinizi sorgulayın yazılır. Atasözümüzde de olduğu gibi ‘Önce çuvaldızı kendinize iğneyi başkasına batırın.’ Genelde öğretilmeye çalışılan ŞÜKRETMEK ve insanlara yardım etmenin kendimize de yararlı olacağıdır.

                0 noktasından şimdi geldikleri noktaları anlatanların kitaplarını okumak onların nasıl gelişme kaydettiğini öğrenmek bence ders alınması gereken bir şeydir. Bende daha kötü durumdaki insanlar şu anda zirvedeyse, evet bana AZİM aşılıyor bu kitaplar.


                Yazılanlardan ya da okuduklarımdan doğru olan bir eleştiri ise, kitapların bazılarının ticari amaçla yazıldığıdır. Buna bende katılıyorum. Bütün kitapları genellemeye almak olmaz diyorum sadece. Ticari amaçlı kitaplardan da elbet bir şeyler öğrenmek mümkündür diye bakmak lazım olaya.. Hiçbir şey için olumsuz bakmıyorum olaylara belki bu da kitapların etkisidir.

Buna benzer bir önce ki yazımda da bahsettiğim gibi.

2 yorum:

  1. Ona bakılırsa, bir psikoloğa ya da terapiste gidildiği zaman, bu insanlar da para alıyor. Kişisel gelişim merkezleri de para alıyor. Dünya para üzerine dönüyor. Hayata dair öğütler, taktikler, formüller neden parayla olmasın?

    YanıtlaSil