6.06.2014

LOKMAN VE KÖLELER


Lokman Hekim'in kur'an'da ismi geçer. Peygamber olup olmadığı bilinmeyen üç kişiden biridir. (Üzeyir, Zülkarneyn ve Lokman) Habeşli veya zenci olduğu, memleketinden getirilip köle olarak İsrailoğulları'na satıldığı rivayet edilmiştir. Lokman Hekim efendisinin hizmetindeyken, diğer köleler tarafından çok kıskandırdı.



Bir gün, efendisi Lokman'ı diğer kölelerle birlikte bahçeye gönderdi. Vazifeleri, bahçeden topladıkları meyveleri efendilerine getirmekti. Köleler topladıkları meyveleri yağma eder gibi büyük bir iştahla yediler.

Efendilerinin yanına varınca da,"Meyvelerin hepsini Lokman yedi," dediler. Bunun üzerine, efendi Lokman'a kızdı, söylendi.

Lokman efendisinin kızgınlığının sebebini araştırıp anlayınca dedi ki:

"Ey kerem sahibi olan efendim! Kölelerin hakkında bir karar vermeden önce, Onları bir imtihan et. Hepimize bol bol sıcak su içir. su attı, biz yaya olarak kırda koşalım. 0 zaman, meyveleri kimin yediği anlaşılır ve hakkımızda doğru kararı verirsin."

Efendisi Lokman'ın dediği gibi yaptı. Sonra onları kırda aşağı yukarı koşturdu. Köleler yorgunluktan kusmaya başladılar. Yiyip içtiklerini çıkartınca kimin yalancı olduğu ortaya çıktı.

-.---.----- --- -- ---

Aynaya beni çirkin gösterme demek fayda vermez. Teraziye ne koyarsan onu tartar. Kıyamet günü de, güzel çirkin denmeden her şey ortaya dökülüp, hesap görülür.



101 Mesnevi öyküsü kitabından--.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder