4.02.2014

AHMET ŞERİF İZGÖREN AVUCUNUZDAKİ KELEBEK


Ahmet Şerif İzgören’ in bütün kitaplarını okudum. Ancak bu kitabından aldığım tadı diğer kitaplarından alamadım. Sizin de aynı tadı almanız dileğiyle kitaptan paylaşımlar yapacağım.

‘’Yaşamınızda çok büyük bir başarısızlık yaşadınız mı?

İşe yaramaz bir avukat yaşadı. Çok varlıklı bir aileden geliyordu ve anne babasının gurur kaynağıydı. En iyi okullarda okumuş, avukatlık diploması almıştı ve çok önemli insanlar tanıyordu.

Fakat iyi bir avukat olarak kendisini kanıtlaması gerekiyordu. Babasının yardımını ve sosyal çevresini kullanmadan başarmak istiyordu bunu. Ancak, mahkeme salonunda bıraktığı ilk izlenim korkunçtu. Karşı tarafın gücünden o kadar korkmuştu ki büyük bir yenilgiye uğradı.
Kendisini bitkin hissettiği bir anda, kendisinden çok daha kötü durumda olan insanlar olduğunu fark etti ve işte o zaman, sorununu nasıl çözeceğini düşünmeye başladı.
Çok ünlü bir avukat olmayı başaramadı; ama kendi felsefesini değiştirdi ve kendine bir hayat amacı belirledi. Memleketi olan Hindistan’ ın İngiliz egemenliğinden kurtulmasını sağladı. Adı Mahatma Gandhi’ ydi.

En kötü başarısızlıklarımızda, çevremize şöyle bir bakarbilirsek, yaşam hakkında bambaşka bir bakış açısı kazanabiliriz. Kenidinizi en başarısız hissettiğiniz anlar, belki de geleceğin tohumlarını atmanız için en uygun zamandır. ‘’

İhtiyar Balıkçı
‘’Karayipler’ de 85 gün olta salladıktan ve eve boş döndükten sonra, bir gün iyice açılıp ‘Büyük Balığı’ yakalar. Lakin kıyıya dönerken, yedeğine aldığı, teknesinden yarım metre daha büyük olan bu kılıçbalığı, yol boyu kan kokusuna gelen canavar köpekbalıklarınca didik didik edilir. Balıkçının bu korkunç  mücadeleden elinde kala kala dev balığın iskeleti kalmıştır.

Kan revan içinde, uykusuz ve bitkin sahile yanaşırken ‘Beni adamakıllı yendiler… Hem de ne yeniş’ diye geçirir içinden.

‘ Yenilmedim aslında, belki biraz açıldım o kadar.’

Hayat yolculuğumuz da öyle değil midir?

Kimi için güzel bir kadındır ‘Büyük Balık’ , kimi için zengin bir damat, iyi bir hayat, hayırlı bir evlat ya da müstakil bir ev,  son model bir araba, sınırsız servet…
Kimi, büyük balığı hiç görmeden ölür. Kimi, bir kez tuttu mu, bir daha açılmaz hiç…. Onunla gömülür. Kimi ise yaşam denilen şakaya gelmez deryanın dalgalarında yalpalana yalpalana arar büyük balığı bir ömür boyu….  Açıldıkça bulma şansıyla birlikte artar yitirme ihtimali… Zor bulanlar çabuk yitirir bazen…

Acımasızca yağmalanır ve sonuçta elde bir kılçıkla kalakalırlar.
Yenilgi değildir onlarınki aslında….
Olsa olsa biraz fazla açılmışlardır.

Ama insanlık, kısmen de onların fazla açılması sayesinde ilerler’’

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder